Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Djur i trädgården, höns, kaniner, ödlor, grodor, igelkottar m.fl

 1. Maria T
  Nöjd · Stockholm · 1 251 inlägg
 2. EddieHansson
  Medlem · 811 inlägg
  Redigerat 2 jul 20:46
  • Laddar…
 3. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 4 725 inlägg
  Kan det vara en Kärrspindel ? Sveriges största spindel, som tydligen kan bli 8 cm mellan fötterna. Lever bl.a. av fiskyngel . Jag hade en sådan nere vid sjön för några år sedan och den vaktade sina småttingar ( c:a 200-400 st). Den var helt orädd och större än en normal tändsticksask ( som jag placerade bredvid innan jag fotade) och den liknar din bild!
   
  • Laddar…
 4. Maria T
  Nöjd · Stockholm · 1 251 inlägg
  Tror inte på en kärrspindel, dels för att kroppen ha annorlunda form och kärrspindeln har som en ljusare kant längs med kroppen, medan spindeln på din bild har ett fint prickmönster. Min insektsbok har sina begränsningar men jag ska söka vidare, helt klart kommer någon här att veta vad det är för fin spindel du sett (nära vatten borde göra det enklare).
  Annars tipsar jag som många andra om jourhavande biolog på Naturhistoriska, har använt mig av den tjänsten många gånger och lärt mig massor
  https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/fragajourhavandebiolog.147.html
   
 5. Maria T
  Nöjd · Stockholm · 1 251 inlägg
  [​IMG]
  Hittade denna efter lite sökande - Dolomedes Plantarius Skräddarspindel, nära släkt med Kärrspindeln.
   
 6. B
  Medlem · Skåne · 141 inlägg

  Bombus pratorum

  Medlem
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  _DSC5260_v3.jpg

  Talgoxe, Parus major

  Dunig unge, några veckor gammal. Att föräldrarna står ut när ungarna kommer ut ur holken är för mig obegripligt. Det är ett sånt himla oavbrutet och högljutt pipande efter mat. Och i motsats till i holken så kan föräldrarna inte fly utan ungarna följer dom på några centimeters avstånd från morgon till kväll. Mat, mat, mat, mat, mat, mat, mat, mat, mat, mat, mat, mat, maaaaat! För att hjälpa föräldrarna så fyller jag lite solrosfrö i matarna så de snabbt kan få mat i sig själv och ungarna. I holken får ungarna i stort sett bara insekter med det verkar gå med lite frö också nu efter några veckor. Plus att de lär ungarna att i den där gröna hängande grunkan finns det mat. Det kommer jag ha glädje av kommande vintrar när allt i naturen pausar och man sitter löjligt länge och bara tittar på underhållningen vid fågelmatningen.
   
 7. Storsockret
  Husägare · 275 inlägg
  Erbjöd hundburen kotte lite färskfoder som fredsgåva då det uppskattades förra gången, men det här gången blev det orört av den tilltänkte. Däremot lockades annat löst folk till buffén

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  E121DFE8-3F3C-4EF8-8F84-5EF02D5EA272.jpeg


  Växer dessa sötnosar upp till äckelpäckel eller är det kanske parksniglar?
   
 8. B
  Medlem · Skåne · 141 inlägg

  Bombus pratorum

  Medlem
  Mina spanjorer är mörkt bruna med ett andningshål en tredjedel fram på högra sidans mantel. Tycker inte det ser ut som dom. Och som jag dödar cirka 3-400 om dagen av… Det är väl så man säger. Har du oändligt många av dom är det spanjorerna. Annars inte.
   
 9. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 5 931 inlägg
  Har en stor, fet, leopardmönstrad snigel som tar sig in i kaninens bur och äter sallad. Inte heller spansk?
   
 10. B
  Medlem · Uppsala · 406 inlägg

  Bassrunner

  Medlem
  När vi hade kaniner hade vi massor med Leopardsnigel/Pantersnigel som käkade kaninmat (sallad och pellets). Men sniglarna i sig är ju ofarliga, lite äckligt bara när det blir föör många. En och en är de fina. Och de sägs äta mördasnigel!
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Pantersnigel
  https://www.snigelshopen.se/info/pantersnigel/
   
 11. B
  Medlem · Skåne · 141 inlägg

  Bombus pratorum

  Medlem
 12. B
  Medlem · Uppsala · 406 inlägg

  Bassrunner

  Medlem
  Myt eller halvsanning kan jag låta vara osagt. Men att de möjligtvis kan göra nytta mot mördarsniglar väljer jag att tro på helt ovetenskapligt bara för att jag inte har mördarsniglar trots att det finns i grannskapet, och jag har gott om pantersniglar. Förmodligen så stämmer den här artikeln bättre med verkligheten https://svensktradgard.se/tradgardsrad/sniglar/pantersnigel-mot-mordarsnigel/
   
 13. B
  Medlem · Västmanland · 2 554 inlägg

  BSOD

  Medlem
 14. B
  Medlem · Skåne · 141 inlägg

  Bombus pratorum

  Medlem
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  _DSC5316_v5.jpg

  Gräsgrön guldbagge, Cetonia aurata. En fantastiskt skimrande juvel stor som en humledrottning. Här långsamt klättrande på en fläder. Som tidigare nämnts så om man hittar stora vita tröga larver i form av ett C i komposten så är det denna lilla skönhet som kan klättra upp ett eller två år senare. Så först gör den gör jord och sen är den pollinerare. Det senare syns tydligt på bilden, allt det vita pudret är pollen.
   
 15. J
  Medlem · 388 inlägg
  Idag lämnade alla grodor sina uppväxtdammar. Man blir lika förvånad varje år att alla verkar göra det på precis samma dag.
  Logga in för att se filmer.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.