Byggahus.se

Dispyt med grannen om var tomtgränsen går

35k läst  81 svar

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Alla gränsmarkeringar runt min tomt är väl synliga järnrör, men grannen påstod att de inte längre gäller, utan man måste mäta från deras husgavlar 4.5 resp. 6 m ut och där går den "nya" tomtgränsen. "Kommunen har bestämt om deras tomtgräns", som de själva uttryckte det, eller m a o "har kommunen beviljat dem en större tomt" eftersom deras byggnader har hamnar för nära tomtgränsen. En del grannar vill så gärna annektera en del av grannens tomt och t o m begrava järnrören under en massa stenar.
   
 2. K
  Husägare · Nivå 12
  Det låter ju mer än korkat.
  Eller som jag brukar uttrycka det.
  DIHH.
   
 3. H
  Medlem Nivå 1
  Det verkar som grannen också hade varit på kommunkontoret/lantmäteriet och frågat, om de gamla gränsmarkeringarna av järnrör borrade i berg fortfarande gällde. Jag kan tänka mig att det blev dagens höjdpunkt på det kontoret, med många skratt. Vi körde över grannen långsamt men bestämt. Vi lät murarsnöret hänga längs gränsen en hel sommar, fast de krävde att snöret skulle bort.

  Anledningen till trådstaketet (som sattes upp en halvmeter på vår sida) var anskaffning av en hund samt planerad dragning av ett VA-dike till anslutningspunkten vid vägen. Avloppet drogs dock senare rakt över tomten med jämnt fall och berg spräcktes med snigel-dynamit ner till 1.6 m djup! Då slapp vi köpa och installera ett pumpavlopp (LTA=lättrycksavlopp AKA villapumpstation), som har krånglat hos många av mina grannar. Borttagning av en ynka tampong från en sådan pumpsump kostar 4.500 kr med slamsugarbil med extra vattentank! Snigeldynamiten och borrningen & huggningen med kilar kostade nog 30.000 kr, som ett pump+sump hade kostat i inköp. Jag hade ett vanligt avlopp i anslutningspunkten vid vägen och då ingår inte pumpen+sumpen till det och lyckades få en bekant entreprenör att göra det jobbet. Slutpriset blev ändå bara 50% av vad en annan entreprenör hade tagit. Den dyra skojaren lyckades lura många av mina grannar, eftersom han debiterar för grävningen PER METER istället för PER TIMME. Han heter också Per i förnamn, så vi kallar honom "Per Meter" han är tillika den jobbiga grannens svärson! De blev väldigt sura på mig när jag valde en billigare entreprenör, som många andra grannar hade rekommenderat mig, när jag var ute och rastade hunden och frågade alla jag träffade, vem de hade anlitat, vad jobbet kostade och om de var nöjda.
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem Nivå 7
  Då verkar de ju helt skruvade i huvudet som har dessa argument och krav.....
   
 5. H
  Medlem Nivå 1
  Jag har använt en vanlig regeldetektor, som även känner av metall, när jag har hjälpt grannar att hitta sina tomtgränsmarkerringar av järn. Jag hängde den på ett snöre så att den nästan släpade längs marken. Känsligheten var låg, men jag lyckades hitta några st. genom att försiktigt pendla snöret och detektorn ovanför marken. Det tog lite tid bara, men det var en rolig utmaning. Först kan man bestämma positionen grovt t ex med ett 50 m långt måttband och strö vetemjöl, kalk eller markeringsfärg på marken från två befintliga järnrör och köra sedan regeldetektorn omkring skärningspunkten av "bågarna".
   
 6. H
  Medlem Nivå 1
  Skulle vilja lägga till att "en grävmaskin inte har ont i ryggen" och kan gräva typ 60 m per dag, särskilt om man gräver grunt och placerar rören i isoler-lådor. Det blir en fet förtjänst på 60.000 kr per dag minus dieseln och slitaget på den nya, fina grävmaskinen. Pumpavlopps-entreprenören installerade nästan enbart pumpavlopp och ville dra mitt avlopp i isolerlådor längs med min infart, i form av bokstaven "L". "Räkna med 120.000 kr" sa han. Tre gånger försökte han få jobbet, men jag ville ha ett riktigt, rakt avlopp, eftersom jag hade tilldelats ett vanligt avlopp i anslutningspunkten vid vägen. Denna entreprenör lever fett, förut hade han ett eget flygplan, nu har han köpt en ny husbil för 1.5 mille och nu ska han köpa semesterbostad i Spanien. Dessutom orkade han inte ge mina grannar ROT-avdrag heller, det var för mycket pappersjobb. En av mina grannar kände sig grundlurad, de hade inte lagt märke till att offerten var "per meter" och inte "per timme". Han fick betala 3 ggr så mycket som grannen bredvid.
   
  • Laddar…
 7. D
  Medlem Nivå 1
  På kartan verkar det faktiskt finnas en nyare och en äldre gräns
  -Ta ut dokumentation på det - jag tycker det verkar märkligt.
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka