Byggahus.se

Dispyt med grannen om var tomtgränsen går

 1. N
  Medlem Nivå 2
  Det kommunala lantmäteriet är en katastrof förfalskar namnteckningar och flyttar gränser utan beslut och anser sig inte behöva följa de lagar och regler som styr lantmäteriförrättningar.
   
  • Laddar…
 2. Sockerhög
  Medlem Nivå 4
  Kommunala lantmäteriet...:thinking:?
   
 3. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 17
 4. F
  Medlem · Nivå 6
  https://www.lantmateriet.se/sv/Om-Lantmateriet/Samverkan-med-andra/kommunala-lantmaterimyndigheter/

   
  • Laddar…
 5. GlennB
  Medlem · Nivå 5
  Fast det beror ju på när fastigheten är avstyckad, i mitt fall är det ett handskrivet papper och en gammal handritad karta med referenser på ålderdomlig svenska till "markerat med dubb i sten" som jag inte kan hitta.

  Nu spelar det inte så stor roll för mej då tomterna här är stora och jag har trevliga grannar som inte heller bryr sej speciellt mycket om exakt var gränserna går.
   
 6. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 13
  Tar du ut lantmäteriet och det blir annorlunda med ny gräns så är det den nya gränsen som gäller.
   
 7. Sockerhög
  Medlem Nivå 4
 8. D
  Besserwisser · Nivå 20
  Det blir det inte. Hittar de en gränspinne som inte är flyttad så gäller den.
   
 9. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 13
  Nej det blir nya punkter om det visar sig att ny teknik mötet noggrannare.
   
 10. sir_daniel
  Självbyggare · Nivå 14
  Precis, skulle kanske skrivit att måtten utgår från horisontalplanet
   
 11. F
  Medlem Nivå 1
  Jag är helt överväldigad över alla kloka svar.som jag fått. Nu sätter jag ut en pinne på den framräknade 4:e gränsmarkeringen.
   
 12. H
  Medlem Nivå 1
  Vi hade en dispyt med grannen om vår gemensamma tomtgräns nyligen. Alla våra gränsmarkeringar är synliga järnrör som sitter fast i berg. Vi ville dra ett enkelt trådstaket mellan våra tomter pga att vi hade skaffat oss en hund. Dessutom planerade vi att dra våra vatten- och avloppsledningar i isoler-lådor intill staketet, eftersom kommunen tvingade alla att ansluta sig till det nya VA-nätet. Vi drog ett murarsnöre mellan gränsmarkeringarna och grannen blev rasande och sa, att gränsmarkeringarna inte längre gällde! Istället skulle man mäta den nya gränsen från deras husfasader, 4.5 m från deras gäststuga och 6 m frän deras huvudbyggnad. De menade, att kommunen hade bestämt om tomtgränsen, i och med att de hade fått bygglovet beviljat! Deras hus stod 3.7 m resp. 4.0 m från den riktiga tomtgränsen. De hade planterat syrenbuskar på min sida av tomtgränsen och jag erbjöd mig att köpa dem. Enligt dem hade kommunen beviljat dem en större tomt i och med bygglovet. Vi åkte till kommunhuset och pratade med byggkontoret och lantmäteriet och visst gällde de gamla gränsmarkeringarna fortfarande. Byggnaden kunde ju hamna fel t o m 5 m sa de. Vi stod på oss och slog ner några trästolpar en halv meter in på vår sida. Grannen rusade ut och gastade "de ska bort!" Vi slog sedan ner alla stolpar längs gränsen och drog vårt staket. Det här var bara en av många tvister mellan oss.
   
  • Laddar…
 13. H
  Medlem · Nivå 12
  Hur slutade det? Att alla ska vara så jäkla jobbiga och inte kunna ge/ta/fatta, ska ändå bo bredvid varann, och inte helt kul och bo om man inte tål varann..
   
 14. Appendix
  Husägare · Nivå 9
  Flyttade ni eller grannen först?
   
  • Laddar…
 15. Patrik Stenberg
  Medlem Nivå 2
  När jag läser dessa trådar blir jag bara väldigt glad att jag bygger hus på landet och en bit från grannar! :)

  Märkligt att folk ska vara så jäkla hårda på mitt och ditt när det handlar om en meter hit eller dit....