Byggahus.se

Dispyt med grannen om var tomtgränsen går

35k läst  81 svar

 1. F
  Medlem Nivå 1
  Vi har en liten dispyt med grannen om var tomtgränsen går. Vi hittar tre av fyra gränsmarkeringar och kan med hjälp av dessa rita in den fjärde. Grannen tycker trots detta att vi ska ha få hit Lantmäteriet för en exakt gränsdragning. Vad säger juridiken om detta? Vem ska stå för kostnaden?
  Frågan om var gränsen går har initierats av mig.
   
  • Laddar…
 2. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 8
  Om det är oklart med gränsdragning är det vanliga att berörda fastigheter delar på kostnaderna för att Lantmäteriet klarlägger vad som gäller. Ring dit och beskriv situationen så får ni en bedömning av hur det går till och kostnader för detta
   
 3. D
  Medlem · Nivå 7
  Jag kan egentligen ingenting om de här sakerna, men till att börja med så ska du hålla koll på skillnaden mellan gränsutvisning och fastighetsbestämning.

  https://www.lantmateriet.se/sv/fastigheter/min-fastighet/oklarheter-kring-fastighet/gransutvisning/

  En gränsutvisning innebär bara att en kunnig person, i de fall det går, tar reda på gränsens sträckning och stakar ut den så den synliggörs på marken. En gränsutvisning kan också innebära att man letar rätt på överväxta gränsmärken eller hjälper till med att staka ut gränsen mellan befintliga gränsmarkeringar. Några nya, rättsligt bindande, gränsmarkeringar görs inte vid en gränsutvisning. En gränsutvisning är inte en lantmäteriförrättning. Tidigare så höll lantmäteriet på med gränsutvisning men de har slutat med den tjänsten och låter nu externa aktörer på den öppna marknaden sköta den delen.

  Det är en annan sak om du behöver ha en ny gränsutmärkning eller en fastighetsbestämning. Då handlar det om juridiskt bindande saker och då är det Lantmäteriet som gäller.

  Så handlar det bara om att någon ska komma och peka ut var den befintliga gränsen går? Då är det billigt och enkelt, och jag gissar du får lov att betala hela kalaset själv. Det är en helt annan sak ifall någon ska sätta ut nya juridiskt bindande gränsmarkeringar och då får ni nog dela på kostnaden.
   
 4. L
  Medlem Nivå 6
  Är ni osams, är det nåt av värde som kommer innan/utanför gränsen?

  Handlar det om "bara-för-att" inför framtiden så kanske man kan låta det vara som en icke exakt punkt om det bara är gräs/skog i hörnet eller ska grannen typ bygga sin altan och måste veta exakt var gränsen går för att kunna komma vidare....?
   
  • Laddar…
 5. imported_Benno
  Medlem · Nivå 8
  När ni båda ser lantmäteriets avgift så kommer ni att bli överens. ;)
   
 6. B
  Medlem Nivå 7
  Ta ut kartor från lantmäteriet för båda fastigheterna. Det är gratis från kundtjänst och kommer på mail inom några minuter oftast. Där finns tomtgränserna inritade med måttangivelser oftast och ibland kan det till och med vara angivet vad det är för sorts markering. Kan ni då leta upp så många punkter ni kan på båda tomter så borde ni kunna enas om vart den sista markeringen rimligen bör vara. Denna biten är ju helt gratis och enklast.

  Annars är det väl lantmäteriet som gäller och då kostar det helt plötsligt en del pengar. De använder sig av befintliga markeringar och kartor för att bestämma sig. Fördelen med lantmäteriet är ju att då är det bestämt sedan och kostnaden får du ju se som frid och den smetas ju ut över åren du bor på fastigheten.
   
 7. K
  Medlem · Nivå 8
  Kontakta lantmäteriet och en mätkonsult, så kan ni få uppskattningar på kostnad för gränsutmärkning resp. gränsutvisning. Sen kan ni ju avgöra vad nästa steg är.
  Eftersom du initierat frågan, har du eller grannen något byggprojekt på gång som berörs av gränsdragningen? Du har kunnat märka upp en fjärde punkt, har grannen en avvikande åsikt om gränsdragningen?
   
 8. A
  Medlem Nivå 1
  Är gränsstolpen osynlig så kontakta din kommun som får komma ut och ta fram den
  Det kostar inget ingår i din service med komun
   
 9. J
  Medlem Nivå 1
  Tar man hjälp av lantmäteriet så hjälper lantmäteriet till med att dela upp räkningen broderligt mellan alla grannar som har nytta av mätningen, vilket kan innebära att eventuella granne 3 och 4 också får en saftig faktura i brevlådan.
   
  • Laddar…
 10. L
  Medlem Nivå 1
  Vid rättslig prövning så använder man prejudicerade domar som lett fram till en viss bevisordning, den första är de berömda gjutna "plintarna" med ett rör (ofta rödmålat). sedan eventuella olika landmärken som registrerats, som stor sten vid bergsknallen i syd.

  Därefter befintlig karta om sådan finnes. Det finns ytterligare sätt att beskriva fastighetsgränser men de är underordnade ovan.
  Alltså finns karta och "plintarna" så har plintarna företräde som tomtgräns osv.

  En ny utmätning eller gps koordinater underordnas även de fysiska plintarna, i verkligheten så konstaterar det företag som anlitats för uppmätningen att det finns plintar och markerar dessa på karta.

  Har gjort detta både före och efter 2017 när Lantmäteriet slutade att göra uppmätningar, det var en dyr historia.

  Enklare och billigare att komma överens, att markägarna gemensamt flyttar plintarna är inte heller att rekommendera.

  Skulle rekommendera att du rådfrågar ett sådant företag, om vad som är bäst att göra.
   
 11. B
  Medlem Nivå 6
  Hade ingen dispyt, men var nyfiken på var gränspinnnarna satt. Fick gräva nästan en meter ner innan röret kom fram...
   
  • Laddar…
 12. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Även jag undrar varför ni har en disput. Jag antar att det finns en gräns som ni använde som fastighetsgräns fram till nu, t ex staket, rabatt, backe, ed.
  Vem började tvivla på den gräns och varför. Hur ligger den gränslinjen i förhållande till de 3 kända gränspunkter och din uppskattade positionen av den 4de punkten?
  Det kan hjälpa oss med bilder och kartor
   
 13. C
  Medlem Nivå 1
  Det beror på kommunen, som fastighetsägare är du själv ansvarig att pinnen finns. Utstakning kostar väldigt lite jämfört med att sätta dit nya pinnar. Men inget av detta var gratis i min kommun.
   
 14. H
  Medlem Nivå 6
  Redigerat 5 aug 12:55
 15. V
  Medlem Nivå 5
  Fråga i första hand kommunen om de Kan erbjuda någon tjänst för att mäta in punkterna.
  Om inte, kontakta en mättekniker som kommer ut och mäter. Har själv gjort det sistnämnda när vi flyttat för att hitta rör (och flyttade/ försvunna rör). Kostade ca 4000 kr senast. Han letade upp rör och satte träpinnar längs med tomtgränsen. Skönt att veta att man är på sin egen tomt när man röjer sly eller planterar.