Byggahus.se

Dimmer kräver nolla vid installation?

 1. N
  Medlem Nivå 1
  Köpte en LED-dimmer till ett system med spottar (230V GU10):
  http://www.clasohlson.com/se/Dimmer-för-LED/36-5475

  Den gamla dimmern var ca 10 år gammal och ljuset flimrade lite ibland sen jag satte in LED ljuskällor (tidigare satt där halo GU10). LEDarna är dimbara GU10. Därför köpte jag en ny dimmer.

  Den funkar inte alls (inget ström leds igenom). Då läser jag noga och det står "kräver nolla vid installation". I brytarhålet i väggen sitter två ledare, en svart och en brun. I den nya dimmerns finns två L-klämmor, en N-klämma och en klämma märkt med ett kryss i en ring. Jag har provat alla möjliga kombinationer av inkoppling. Inget funkar. Den gamla dimmern funkar, men fladdrar som sagt ibland.

  Nu till min fråga. Jag trodde att den ena av de två kablarna (brun+svart) i väggen är fas, den andra tändtråd. Vidare trodde jag att tändtråden går till lamporna där andra polen är kopplad till nollan. På så vis tänker jag att dimmern får en nolla i sig via lamporna.

  Men, tar jag fel? Måste det finnas tre kablar till dimmern, fas, tändtråd plus en extra nolla??? Då måste jag dra om elen i väggen. Känner inte för det.

  Som ni märker är detta inlägg något förvirrat. Kan någon bringa reda?
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Ja, om det finns en anslutning för nolla på dimmern så måste det också anslutas. Det är inte rekomendabelt att labba med inkopplingen på det där sättet. I bästa fall har du sönder dimmern, i värsta fall blir någon skadad.

  Jag antar att det följer med någon form av inkopplingsanvisning?
   
 3. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Ja, du måste ha minst tre trådar till den dimmern, du måste ha fas OCH nolla för att dimmern ska kunna fungera, för att kunna få ut någon spänning till lampan behövs även tändtråden, med andra ord Fas, Nolla & Tändtråd.

  se sida två för inkopplingsanvisning
  http://images.clasohlson.com/medias/sys_master/9269020295198.pdf
   
 4. T
  Medlem · Nivå 10
  Du måste fixa en nolla till strömbrytardosan. Den finns med största sannolikhet i kopplingsdosan eller takdosan där dom två kablarna kommer ifrån. Är huset byggt mellan 1970 - 2000 då är troligtvis fas svart och tändtråd brun. I det fallet kommer du att hitta en skarv med blå trådar som skall vara nolla. Då behöver det dras i en blå fk ner till strömbrytardosan.

  Men färger skall man aldrig helt lita på.