Byggahus.se

Dimensionering av takbalkar till garage, hjälp

 1. bonkeman
  Medlem · Skåne · 263 inlägg

  bonkeman

  Medlem
  Hej på er!

  Efter att först ha tänkt mig att köpa en byggsats för mitt garage har jag insett att jag hellre ritar upp det själv. Det var alltför många kompletteringar jag hade behövt göra på byggsatsen för att det skulle vara värt det.

  Jag håller just nu på med det enda som egentligen känns lite kritiskt, dvs dimensioneringen av taket. Jag har sneglat på byggsatsen som använder sig av 45x195-reglar till ett spann på fyra meter. Eller drygt fyra med tanke på lutningen på 10°. Garaget är 4 meter brett.

  Enligt Träguiden skall jag som skåning ha ett C-C på 600 mm med dessa reglar (snözon 1,5). Men vad är det för ett tak de har räknat med i så fall? Pannor eller papp? Det måste ju vara en väldigt skillnad...

  http://www.traguiden.se/konstruktio...uktionsvirke-i-ett-fack/?previousState=100000


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  takbalkar c-c.png


  Så här ser det ut i nuläget. Än så länge är det ganska grovt och en och annan krock finns. Bry er inte om det, men kommentera gärna om ni tycker något ser helt knas ut och kan lösas enklare...

  Bör jag kanske för säkerhets skull sätta C-C 600mm eller klarar jag mig med 1200? Att sätta 900 som det var i byggsatsen tycker jag ger för många följdproblem med reglar och väggskivor. Skulle ju innebära C-C 450 på reglarna och det tycker jag är väldigt tätt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  garaget.png


  Tacksam för hjälp :)
   
 2. M
  Medlem · Jönköpings län · 287 inlägg

  Mats Lj

  Medlem
  Enl Takstolshandboken kap 5 Takbjälklag upp till 5 graders lutning.
  Kan du använda 45 x 220 C 24 c/c 1200mm snözon 1,5 spännvidd 3990mm, förutsatt att inga sönfickor bildas.Tak av betongpannor kräver minst 14 graders lutning.
   
 3. bonkeman
  Medlem · Skåne · 263 inlägg

  bonkeman

  Medlem
  Ok, tack. Får kanske gå upp till 45x220 då. Men varför bara upp till 5° lutning?
   
 4. larsbj
  Byggnadsvårdare · Värmland · 3 237 inlägg

  larsbj

  Byggnadsvårdare
 5. bonkeman
  Medlem · Skåne · 263 inlägg

  bonkeman

  Medlem
  Har varit inne på den sidan förut men jag har missförstått den något. Fungerar bättre nu :)

  För att inte få röda siffror i beräkningen, dvs större nedböjning än L/300, så bör jag enligt den gå ned till C-C 600 mm.

  Mina val är:

  C-C 600: 45x195 C24 , deformation 12 mm (L/330)
  C-C 1200: 45x220 C24 , deformation 17 mm (L/234)

  Rekommenderad gräns är max L/300 så det sistnämnda är egentligen inte riktigt att rekommendera. Men frågar ändå er med större erfarenhet. Hur hade ni valt här?

  Jag lutar själv åt C-C 600 men det blir ju en j-vla massa takbalkar...
   
  Redigerat 1 jul 2017 15:24
 6. M
  Medlem · Jönköpings län · 287 inlägg

  Mats Lj

  Medlem
  Ökar taklutningen till tio grader minskar snölasten med cosinus 10 grader x 1,5 kN = 1,48 kN.
  Istället uppstår en sidokraft mot taket höga sida, men är inte huset längre tas det upp av skivverkan i ett råspontat tak.
  Ska garage vara oisolerat? Takstolshandbokens beräkning gäller isolerat med gles och gips.
   
 7. bonkeman
  Medlem · Skåne · 263 inlägg

  bonkeman

  Medlem
  Det ska vara oisolerat.

  Jag funderar på att fästa horisontella bjälkar bredvid takbjälkarna och på så vis göra ett plant innertak. DÄR kan jag i så fall isolera och gipsa och på köpet få en takstolseffekt som dödar din sidolast.
   
 8. M
  Medlem · Jönköpings län · 287 inlägg

  Mats Lj

  Medlem
  Sidolasten kan man bortse ifrån, om det skall vara isolerat med plant innertak såga då till kilar i samma längd som insida väggar och fäst på undersida bjälke.längden på garaget hade jag valt delbart med c-c 1200mm+45mm utsida stomme,takbjälkar c-c 1200 mm väggreglar c-c 600mm så passar eventuell isolering utan att skära den.
   
 9. K
  Självbyggare · Skåne · 2 576 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Du skulle kunna köra cc80 då kan du fortfarande sätta 240 cm gipsskivor i taket. Blir jobbigare med isolerskovor dock....
   
 10. M
  Medlem · Jönköpings län · 287 inlägg

  Mats Lj

  Medlem
  Gipsen skruvas vanligtvis i ett lager med glespanel 28x70 c-c 300mm. Det uppskattas av elektriken som då kan sätta dosor och dra slang utan att punktera ångspärren.
   
 11. bonkeman
  Medlem · Skåne · 263 inlägg

  bonkeman

  Medlem
  Fast om jag skall frångå C-C 600 eller 1200 så behöver jag sätta en ordentlig bärlina eftersom takbjälkarna då hamnar mellan väggreglarna och detta försöker jag undvika. Jag lägger ju takbjälken i samma position som en väggregel nu.

  Jag förstår inte riktigt hur du menar med kilarna. Varför behöver jag dem, speciellt om jag lägger de horisontella bjälkarna också?
   
 12. M
  Medlem · Jönköpings län · 287 inlägg

  Mats Lj

  Medlem
  Uppfattade det som att du ville ha ett horisontellt innertak om du då skruvar en bjälke på sidan om takbjälken blir det svårt att isolera.För att få ett plant innertak måste du sänka taket nästan 700 mm vid den höga väggen och ut till 0 på den motsatta väggen.
   
 13. bonkeman
  Medlem · Skåne · 263 inlägg

  bonkeman

  Medlem
  OK, jag fattar vad du menar med kil. Snedkapa en bjälke och fäst undertill med spikplåtar så att de hamnar i samma linje. Jo, det hade jag i tankarna från början men så började jag tänka på min begränsade tillgång till fina verktyg och tänkte att det vore enklare att lägga dem omlott istället. Allt har jag är en enkel kap o gersåg och en gammal cirkelsåg. Men visst, den sistnämnda går ju att använda även om det inte blir spikrakt...

  Får fundera på var jag vill ge ifrån mig flest svordomar, vid kapningen eller vid isoleringen :D
   
 14. K
  Självbyggare · Skåne · 2 576 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Många välsorterade trähandlare har möjlighet att såga sådant (kilar) utan att det kostar skjortan.
   
 15. bonkeman
  Medlem · Skåne · 263 inlägg

  bonkeman

  Medlem
  Jo det är ju sant. Kanske ska höra vad ett sånt jobb kostar. Det blir ju bra mycket snyggare samtidigt som förbandet styvar upp takbjälken som jag oroar mig för och då känner jag mig trygg med C-C 1200. Några hålplåtar ger ett starkt förband.

  Tänker mig såhär. och så likadant på andra sidan.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  takstolar.png
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.