Dimensioner på avloppsrör?

37k läst  6 svar

 1. K
  Medlem Nivå 13
  Undrar vilken dimension det ska vara på avloppsrör i plattan. Golvbrunn, toalett, handfat o köksavlopp? Stammen ut till servisen?

  Har förstått att inkommande vatten ska vara 32 mm och sedan 22 prisol till fördelningar kök o badrum samt grovkök. Ska ha stam upp till badrum, också det 22 eller grövre?

  /me

   
 2. gadeberg
  Medlem Nivå 9

  Re: Dimensioner på avloppsrör?

  Kör med 110mm
   
 3. L
  Medlem Nivå 8

  Re: Dimensioner på avloppsrör?

  Toalett 110, dusch tvättmaskin etc 75, handfat 50.

  22 fram till badrum låter klokt. I badrummet kan du dela upp på 15 och 12 rör. Har du 22 rör fram så får du inte något större tryckfall i duschen med resultat ojämn värme om någon tex spolar ;)
   
 4. V
  Medlem Nivå 1

  Re: Dimensioner på avloppsrör?

  Hej !

  Det är kul att bygga hus, lite mycke jobb bara! :)

  Alla avlopps rör som är ingjutna i plattan skall vara minst dim. 75, och servisen ut i gatan 110, i dom flesta kommuner vill dom ha separat dag- och spillvatten.
  Glöm inte luftningen till avloppet dim 110
  Till kök räcker att dra 15 prisol el. 18 pex, likaså dusch och toalett, bad och toalett gör inget om man går upp till 18 prisol.
  Ojämnt varmvatten i duschen är inget större problem, dom nya termostatblandarna har bra termostater och många modeller även tryckstyrning.
  Hejpa! :)
   
 5. K
  Medlem Nivå 13

  Re: Dimensioner på avloppsrör?

  Tack för svar, då sparar man lite på klenare prisol, aldrig fel. Avluftningen, hur många sådana ska det vara, och var placerar man dem?

  /me
   
 6. V
  Medlem Nivå 1

  Re: Dimensioner på avloppsrör?

  Hej!

  En luftning räcker, den skall ligga i anslutning till wc, och mynna ut genom taket.

  Good luck!
   
 7. K
  Medlem Nivå 13

  Re: Dimensioner på avloppsrör?

  Tack - igen!

  Nu börjar snart allvaret, på onsdag kommer grävningen igång. Lite sent på året att gjuta men får vi bara skapligt väder så ska det gå säger byggarn. Då gäller det att ha alla rör på plats, och att man förstås tänkt rätt när det gäller dragningarna.
  Men här på forumet finns det ju gott om folk som kan, och som gärna delar med sig av sina kunskaper - härligt tycker jag!

  /me
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: