Dimensioner för virke till högt staket

240 läst  2 svar

 1. E
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Vi vill sätta upp ett staket bestående av en något tätare staketdel nedtill (lodräta ribbor samt en överliggare rakt ovanpå dessa), plus en överliggare på högre höjd, och funderar på vilka dimensioner vi bör välja på stolpar, ribbor etc. Stolparna ska vara 2,0 m höga, den nedre staketdelen ska vara ca 1,2 m hög, och den övre överliggaren ska vara på ca 1,9 m höjd. Vi tänker oss att de lodräta ribborna ska vara 7 cm breda och att det ska vara 2 cm glipa mellan ribborna. Några frågor:

  1) Vilken dimension bör stolparna ha? 7x7 cm? 9,5x9,5 cm?

  2) Är det lämpligt att ha 180 cm mellan stolparna? Mindre? Mer?

  3) Räcker det om överliggarna har dimensionen 4,5x7 cm? (Vi kommer eventuellt plantera murgröna eller någon annan klängväxt på vissa delar av tomten, så överliggarna behöver klara tyngden av snötäckta klängväxter.)

  4) Vilka dimensioner bör de vågräta reglarna (som håller ihop ribborna) ha?

  5) Finns det något som talar emot 7 cm-ribbor med 2 cm glipa, i relation till de övriga måtten?

  Många tack för alla tips och synpunkter vi kan tänkas få!
   
 2. J
  Medlem · Nivå 22
  I ett sådant här projekt blandar man konstruktion och estetik. 7x7 cm stolpar räcker säkert men 9,5x9,5 cm ger ett mer skulpturalt intryck. Det finns ett bra sätt att lösa problemet på och det är att rita upp staketet skalenligt. Utomhuskonstruktioner brukar man behöva överdimensionera lite, dels för att trä utomhus har lite sämre egenskaper dels för att de geometriska förhållandena (smala och långa konstruktioner) förstärker intrycket när staketet hänger ner.

  Lämpligt avstånd mellan stolparna beror främst på dimensionerna för de horisontella delarna och estetiska synpunkter. Med 1,8 m räcker 4,5x7 cm. Som överliggare på lågkant räcker 4,5x7 cm också. Den måttmässiga utgångspunkten är staketribborna. Med så små mått på dessa tycker jag att övriga mått harmoniserar.
   
  • Laddar…
 3. E
  Medlem Nivå 1
  Tack Justus! Det låter som att vi inte är helt fel ute, då :) Vi har gjort en skalenlig skiss men har varit osäkra på hållbarheten och hur proportionerna kommer att upplevas i praktiken (speciellt med tanke på att staketet är så pass högt totalt sett. Det var bra att få lite extern input! Tack!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: