Byggahus.se

Dimension lockläkt

 1. P
  Medlem Nivå 3
  Bygger liten gäststuga. Har 195 panelbrädor och vill få så traditionell stil som möjligt på fasaden. Vad har används förr för dimensioner på lockläkten? Har provat med 30×20 mm, och ser fint ut. Vad har ni? Tips?
   
 2. J
  Medlem · Nivå 23
  Förr använde man ofta en profilerad lockläkt. Det ger en nättare karaktär. Går säkert att få tag på på något sätt. Annars är 20x30 mm en bra utgångspunkt. Ett alternativ är att fasa kanterna på lockläkten med en handhyvel, t.ex. en stålrubank. Det ger genast ett mer bearbetat intryck.
   
 3. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Hattläkt/kubbläkt!
  Mycket vanlig i alla fall på västkusten.

  [​IMG]
  Den är 45 mm (2") bred, och finns hos alla virkeshandlare.

  upload_2019-9-22_23-16-54.jpeg
   
 4. P
  Medlem Nivå 3
  Tack för svar. Får se hur det ser ut med både fasad och ofasad kant. Kan tro att det blir snyggt ofasd också, blir ännu mer gammal look?
   
 5. J
  Medlem · Nivå 23
  Ofasad läkt är inte gammaldags. Typiskt snålbygge på 70-talet. Hattläkten är förtjusande. Olika former av rundfasade hörnen var vanliga på 20-30-talen.
   
 6. P
  Medlem Nivå 3
  Ok! Tack för input
   
 7. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  "Gammalt utförande" är ju ett ganska vitt begrepp...
  Kan vara första halvan av 1900-t, eller 1800-t, eller 1700-t, eller...
  Sedan beror det på var någonstans man talar om - stadsbebyggelse eller på landet, samt rent fysiskt var i landet. Förr, (innan 1900 ca), så var byggtradition och listutförande synnerligen lokalt, by för by.
  Gissar att bakar av blandade storlekar är en tämligen gammal variant t ex.
  Lämpligast borde väl vara att knyta an till befintligt hus och plats. Ingetdera är känt här. Man kan gissa att platsen är Sthlm, men även så, så är det tvetydigt. Sthlm liksom alla andra byar/städer har vuxit i många hundra år, och vad som idag är relativt central tätortsbebyggelse var förmodligen landsbygd för 100 år sedan.
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · Nivå 17
  Både i Österbotten och i Västerbotten var 2 gånger 3/4 tums sågade ribbor utan profil det överlägset vanligaste ända från sekelskiftet 1800 och ända fram till 1950-talet.

  Enstaka finare hus kunde ha någon profil på ribborna i synnerhet i början på 1900-talet.
  Enstaka hus kunde få 7/8 gånger 3 tums ribbor i mitten på 1800-talet.

  I Hälsingland där jag har varit en del verkar läget vara ungefär detsamma även om profilerade ribbor är vanligare än längre norrut.
   
  • Laddar…
 9. leby
  Medlem · Nivå 19
 10. T
  Medlem · Nivå 11
  [​IMG]

  Har liknande på mitt -30 tals hus i Enskede men med en udda storlek på fräsningen som varit väldigt jobbig att hitta färdig vilket resulterat i att jag fått fräsa egen när jag kompletterat. Mitt tips är att ta en lockläkt som verkar finnas hos flera handlare så att du lätt kan komplettera om någon blir dålig. Lockläkten sitter rätt utsatt och ruttnar lätt.
   
 11. T
  Medlem · Nivå 12
  Vad som är traditionellt har med husets ålder att göra.
  Vanligt på äldre hus från ca 1900-talets första halva och innan dess är att man inte haft någon enhetlig bredd på panelen. Lokala sågverk har levererat panel från hela stocken, inte bara det bredaste. Varierad bredd ger liv och blickfång i fasaden.

  Lockläkt varierar också med tid och plats. Här i den skånska skogsbygden är det vanligt med att man använt de avskurna kanterna från sågningen till lock. Väldigt ofta sitter fortfarande bark kvar. Ett praktiskt sätt att ta tillvara på allt virke. Uppskattningsvis är läkten oftast 30-40% tunnare än den standardläkt som idag säljs på byggvaruhusen.
   
 12. P
  Medlem Nivå 3
  Var får man då tag på smalare läkt än 45mm som är det ända som verkar finnas på byggvaruhandeln?? Klyva själv? Lokal såg? Bygghandel med mer utbud?
   
 13. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Finns ju 23x34 mm läkt som används till takläkt för pannor.
  Så mkt smalare går väl inte att använda?
   
  • Laddar…
 14. P
  Medlem Nivå 3
  Min moster har lockläkt 34-35 x 22 mm som är fasade, köpt på bygghandel för kanske 10 är sen. Verkar inte finnas någon stans idag..
   
 15. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Är ju inte många trävaruhandlare som är fullsorterade, men det går att beställa. Prata med dem och se vad som finns. Det är väsentligt mer än vad man normalt hittar i hyllorna.

  Gå/surfa in på svenskt trä. Där står en hel del.