Byggahus.se

Det lilla trädgårdsprojektet

 1. J
  Renoverare · Nivå 17
  Halloj!

  Nu när jag satt och kollade lite här så inser jag att jag faktiskt inte lagt upp alla bilder, tex hur det blev innanför staketet och lite sånt. Med värmen som kommit tidigt .. eller kanske aldrig lämnat?? här nere i Skåne så är det snart dags att börja planera :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20190824_185916.jpg

  Vi la vit makadam på den lilla "odlingsplätten" vilket faktiskt blev riktigt bra. Det blev dessutom 4st odlingskragar i 2 olika storlekar här.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20191006_111233.jpg

  Satte upp 2st 2x3w minipollare för att lysa upp gången.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20191005_191049.jpg


  Så, nåt sånt här ser det ut idag. Snart dags för växter som sagt! :D
   
 2. Snigla
  Allvetare · Nivå 25
  Blev ju kanonbra!

  Lite odlingslådor och allt :) lite kryddor o lite bär? :)
   
 3. J
  Renoverare · Nivå 17
  Ja lite så! Vi vill ha ätbara växter/bär för att minimera att barnen petar i sig något dem inte borde :crysmile:

  Vi har dock inte riktigt kommit fram till vad vi ska ha bara.. Rabarber är spikat, sen blir det nog melon också. I den innersta närmast värmepumpen tror jag det blir en hortensia då det är ytterst lite sol här.. Eller om det blir i en kruka på altanen:thinking:

  Sen är det ett möblemang som ska hitta dit också!

  Slutligen så vill min sambo ha ett fruktträd, typ äppelträd mellan altanen och odlingkragarna :)
   
 4. Snigla
  Allvetare · Nivå 25
  Rabarber måste man ju ha (vem gillar inte rabarberpaj? :D) men att tänka på är att de tar en ohygglig plats. Halv stor pallkrage lätt till en planta (även om de kan se lite ynkliga ut när man planterar dem). Vi gjorde en ful chansning här.. för våra rabarber växer inte riktigt som de ska.. så vi ploppade ner en planta till i samma halva av kragen (eg är det en pallkrage, men den lilla varianten 80x60 cm).

  ..och eftersom du nämnde giftigt själv, så .. ja tänk på att bladen är giftiga på rabarbern.. bara stjälkarna är ätbara.. bladen innehåller oxalsyra som kan, i större mängd, orsaka kräkningar diarré och i värsta fall lite njurrubbningar.

  Det är lättare att odla ätbart än blommor om man har barn.. eftersom det mesta ätbara är just "ätbart" hehe.. gör oftast inget om de rycker upp en liten morot innan den är färdig.. den är bara mindre.

  Blommor är det värre med. Allt jag gillar är mer eller mindre giftigt.. men väldigt få saker är så giftigt att man dör för man råkar smaka nått (måste till lite större mängder)!

  Hortensia tex innehåller cyanid och är en av de giftigare växter vi har (min favorit!, har flera). Men du ska till o käka bra mycket innan du blir dålig.

  Hade tänkt försöka göra en icke giftig trädgård från början.. men som sagt, det visade sig att närapå allt jag tycker är vacker (och som jag själv är uppväxt med..) är ju giftigt :(

  Alla vårlökar tex påskliljor, krokusar, tulpaner, liljekonvalj osv är giftiga.. och rhododendron, hortensior, azaleor, liljor, änglatrumpet bla bla .. så sen sket jag i det! Insåg att det var närapå omöjligt.. MEN barn och djur är ju inte "dummare/nyfiknare/mer smakande" än vi var på vår tid.. och vi överlevde - så det kommer både ungar o djur göra nu med :)(y)

  Sedan är bra med lite eftertanke innan man planterar ändå, så man har koll på läget!

  Jordgubbar? eller om ni har små plockglada barn. så kanske smultron är bättre.. sådana här som återkommer och växer hela säsongen :) (finns några sorters jordgubbar som också växer hela säsongen.. men de är lite ovanligare) . Finns många moderna blandningar av bär nu som också är roliga/goda :) Tayberry är nått jag är nyfiken på (y)

  Spaljerade träd kanske också kan vara nått? Då kanske ni kan få plats med nått mer om ni vill.. gillar ni persika? och det är lite skyddat därinne.. kan ni få ett jäkla fint träd (blommar tidigt och extremt vackert.. och efter 3-4 år får man stoooora skördar om det överlevt och trivts)
   
  • Laddar…
 5. J
  Renoverare · Nivå 17

  Det var mig en lång kommentar, tror jag hann börja glömma av det längst upp innan jag nådde slutet :crysmile:

  Men ja, mycket vackert är giftigt.. Så man får ju lära dem lite sunt förnuft! Det är ju inte så små att de kryper runt på alla 4 och stoppar in precis allt de kan hitta i munnen :crysmile: Dessutom så visade sig makadamet vara en stor hit, tror aldrig jag behövt sopa så mycket som jag behöver nu för det är verkligen överallt :oops:

  Vi hade lite odling på baksidan nu i somras där vi hade tomat, gurka och melon. Tyvärr tog aldrig melonen sig tillräckligt men det andra gav skörd :) Tomat kommer förbli på baksidan är tänkt och få klättra på spaljen vi har där, gurka får vi se om det hamnar där eller på framsidan :)


  Angående persikor så är det väldigt gott, men då våra goda grannar har ett som ger uppemot 100 frukter per år så brukar vi få en hel låda av dessa och då känns det lite onödigt att odla själva :crysmile:

  Vi får ut på en liten handlingtur i sådana här coronatider och se vad vi kan hitta.. en sak är säker, någonting kommer det bli ;)
   
 6. oskar.valta
  Renoverare · Nivå 7
  Riktigt stiligt! Snor lite inspiration till vårt eget projekt här hemma (y)
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem Nivå 2
  Mycket snyggt, jag gillar verkligen när man blandar trä och sten samt lägger till lite växtlighet som mjukar upp.
   
 8. J
  Renoverare · Nivå 17
  Tack! Det var precis det vi eftersträvar så skönt att det syns :D

  Är ett par grannar som plattasatt alltihop och (förlåt grannar) det ser så jäkla tråkigt ut. Och ingen är i behov av så stor parkering då det får plats 3 bilar så som vi har det + att det finns gott om möjligheter att ställa sig längs med gatan (8m bred och bara utfarter längs med ena sidan) :)
   
  • Laddar…
 9. A
  Medlem Nivå 1
  Kommer bli toppen! Har du nån närmare bild på gruset? Vart har ni beställt det och vad heter det? håller också på att planera en köksträdgård men vet inte riktigt vad man ska välja för sten runtom. :)
  tack!
   
 10. J
  Renoverare · Nivå 17
  Kan absolut fixa en närbild imorgon!

  Gruset heter vit makadam 8-11mm om jag inte är helt fel på det. Vi har ett grusterminal ett stenkast ( :crysmile: ) härifrån där jag var och hämtade det men mig vetligen så har de flesta terminaler denna sorten :)
   
 11. A
  Medlem Nivå 1
  Haha

  Tack snälla för svar och stort tack för närbild idag om du hinner fota. Väntar med spänning.

  Ha en fin dag så länge!
   
 12. S
  Medlem Nivå 1
  Snyggt! Tipsar om att plantera en bambu i gruset, det är jättesnyggt mot just grus/svart/strama linjer. Den är dessutom vintergrön! Välj en Fargesia så sprider den sig inte.
   
 13. Bockamålen
  Medlem Nivå 1
  Det är inte bara bladen på rabarber som innehåller oxalsyra. Det gör även stjälkarna men i mindre mängd o man måste äta flera kilo för att bli förgiftad.
   
  • Laddar…
 14. blaxx
  Nybyggare Nivå 1
  Läst igenom hela tråden nu. Impad!
   
 15. B
  Medlem Nivå 6
  Tyvärr så kan man även få njursten. Tro mej, jag har upptäckt det den smärtsamma vägen.

  Men de är ju så goda, har tvingats avstå de sista 30 åren:cry: