Det blir ett entreprenörsansvar i byggbranschen

3k läst  91 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Mera politiskt valfläsk?
   
 3. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 14
  Nja jag ser det mera som ett försök att få ordning på ansvarsfrågan. Det blir ju svårare och svårare ju längre kedjorna av underentrepenörer blir.
  Antag att du i ditt företag anställer person A att skotta bort snön till hönshuset.
  A anställer i sin tur B för att ta fram snöskyffeln och C för att faktiskt skotta.
  Om då C inte gör sitt jobb för han inte anser sig få lön av A, så måste det väl vara ditt huvudansvar, som har tillåtit A att anställa C. Om det dessutom visar sig att A betalar C väldigt dåligt för att själv ta hand om merparten av lönen han får av dig, så skulle det ju ha varit bättre för dig att direkt anställa C till en skälig lön.
  Om vi drar ut detta långt, så inser vi vad det spelar för roll både konkurrensmässigt för olika företag och för de berörda företagen längre ned i kedjan. Förhoppningsvis kanske vi slipper gängen av arbetskraft boendes ( p.g.a ekonomin) i skjul och ofärdiga byggnader, som upplåts av skumma arbetsgivare ( kanske på 12-20:e plats i kedjan).
   
 4. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Jo det har du ju helt rätt i.
  Vad jag reagerade mot var mer att Bygga Hus-forumets ägare, som alltid hävdar att vi inte får ta upp politiska frågeställningar, nu inför valet tycks gå all in med sådant själva.

  Det här förslaget, om det blir förverkligat, kommer ju ändå inte att träda ikraft förrän om gissningsvis ett par år.
   
  Redigerat 14 feb 2018 14:48
 5. B
  Medlem · Nivå 16
 6. M
  Medlem · Nivå 7
  Helt vansinnigt och orimligt!
  Så betalar man sin underleverantör och denna inte betalar lön till sina anställa så får man
  betala deras löner en gång till! Och dessutom så skall LO få agera polis och har rätt att begära ut information om samtliga anställa och deras löner och anställningsvillkor, även de som inte är medlemmar i LO.
   
  • Laddar…
 7. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 14
  Men spelar det någon roll - under förutsättning att du fått arbetet utfört och inte betalt allför mycket i förskott? Att vara slarvig vid valet av underleverantör är ju likvärdigt med att slarvigt anställa någon, som sedan misssköter sitt jobb.
  Sedan att låta LO agera polis, kan ju diskuteras, men är förmodligen det mest kostnadseffektiva sättet att få ordning på den nuvarande galenskapen.
   
 8. fia_mstd
  Husägare · Nivå 11
  Vilket gör att du ser till att du har en seriös underleverantör som betalar ut löner. Och du betalar naturligtvis inte i förskott.
   
  • Laddar…
 9. rickardg
  Elektroniktokig Nivå 14
  tanken är god men det känns inte helt genomtänkt...

  gäller att de får till någon form av koppling till att arbetet är utfört och mätbart hur stor del av personens arbete som var kopplat till ett visst uppdrag. Annars blir det svårt att hålla inne med pengar till leverantörer som inte levererar, även möjlighet för en ny sorts bedrägerier med låtsasbolag som tar sig an jobb som de inte utför ordenligt där de "anställda" sedan kan plocka hem pengar utan att jobba genom att kräva det från högre nivå..

  Även om syftet nog mest är avskräckande och sällan ska behövas användas i praktiken kan det bli otroligt krångligt för löne/ekonomiavdelningar att administrera dessa personers löner inkl avgifter, pension, skatt osv

  Verkar lite märkligt att införa vissa regler i bara en branch, vore mer rimligt att ha lika villkor för alla brancher, speciellt märkligt att vår feministiska regering ger en så mansdominerad branch extra "förmåner" i form av extra rättigheter :thumbdown:
   
  • Laddar…
 10. fia_mstd
  Husägare · Nivå 11
  Vad har feminism med detta att göra??? Det spelar väl ingen roll vilket kön det handlar om, det handlar om en bransch där rötägg utnyttjar människor och sedan inte betalar dem, eller låter någon annan (läs skattepengar) betala. På något sätt måste ju branschen själva ta ansvar för människorna i den.

  Nu kan inte en stor entreprenör lägga låga bud på jobb, och sedan i sin tur leja ut till underentreprenörer och skita i om de får betalt så det räcker att täcka de anställdas löner.

  Där det finns fattiga människor kommer det alltid att finnas arbetskraft till löner som inte går att leva på. För att lite är bättre än inget. De människorna hamnar lätt i klorna på hänsynslösa människor som lurar dem. Är det något vi bara stillatigande ska stå och titta på?
   
 11. T
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Detta är ett riktigt bra förslag. Dom stora jättarna som knappt har några anställda kvar i Sverige ska inte bara kunna skylla på underleverantörer.
  Det är bara titta hur det sett ut på t ex mall of scandinavia eller karolinska.
   
 12. M
  Medlem Nivå 5
  Om jag förstår dej rätt, så måste du nästan ringa runt till alla som varit och arbetat på ditt hus och kolla om de fått lön för arbetet de gjorde hos dej innan du betalar in fakturan annars så sitter du pyrt till.
   
 13. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 14
  Den underentreprenör, som inte betalar sina anställda, kommer då antagligen att ha gjort sitt sista jobb i Sverige, eftersom både "Överentreprenören" (oavsett var i kedjan) och facket ju omedelbart kommer att svartlista dessa och då troligen inklusive alla bolag med delvis gemensamma styrelseledamöter. Självsanering kallas det för.
   
  • Laddar…
 14. B
  Medlem · Nivå 16
  Nej, det är ett entreprenörsansvar som stoppar vid huvudentreprenören och inte går vidare till byggherren.
   
 15. A
  Bannad Nivå 2
  Kommer in lite sent i tråden men måste kommentera när jag såg den.

  Jag arbetar just som entreprenör och skulle falla in under huvudentreprenör.
  ni som förespråkar detta trorjag inte alls förstår hur det kommer fungera, det finns så mycket baksidor.
  och de kommer bara drabba beställare (privatpersoner), mindre företag, etc negativt
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: