Byggahus.se

Det är ni som göder hantverkarna!

Status:
Stängd
 1. G
  Medlem · 1 172 inlägg

  Grizzlybjörnen123

  Medlem
  En elektriker måste ha behörighet utfärdat i Sverige för att få göra elarbeten i Sverige. Gäller även utländska arbetare
   
  • Laddar…
 2. F
  Medlem · 9 inlägg

  frippmeister74

  Medlem
  Behörigheterna är borta sedan 2017.
  Man har nu istället auktorisation hos elsäkerhetsverket. Men det stoppar inte där.
  För att få bedriva Installationsarbete på annans anläggning behövs även ett egenkontrollprogram som är registrerat hos elsäkerhetsverket som beskriver vilka typer av arbeten som avses att utföras. Vidare ska det innehålla kompetensmatriser på samtliga anställda och uppdateras av utsedd person...

  man kan alltså som privatperson INTE anlita svart arbetskraft inom elinstallation längre utan att man blir helt utan ersättning i händelse av ex brand. Försäkringen gäller alltså inte om man fulelat..

  frågor på det?
   
 3. G
  Medlem · 1 172 inlägg

  Grizzlybjörnen123

  Medlem
  Inga frågor, men även utländsk arbetskraft måste omfattas av ett egen kontroll program utfärdat av svensk auktorisation
   
  • Laddar…
 4. G
  Medlem · 1 172 inlägg

  Grizzlybjörnen123

  Medlem
  Vidrigt men tillåtet
   
 5. S
  Medlem · Dalarna · 3 007 inlägg

  SueCia

  Medlem
  kliv av hästen, ingen kommer jubla när du leker riddare här :)
   
  • Laddar…
 6. buspojken
  Byggveteran · Gävle · 1 799 inlägg

  buspojken

  Byggveteran
  Nja, 3 yrken, inte 3 jobb :)
  Lönen bestämmer man själv som egen, men vi klarar oss. Tar en rejäl aktieutdelning ibland
   
 7. Krille-72
  Medlem · 2 915 inlägg
  När det gäller lön och ägaren till ett företag så säger inte lönen så mycket. Det är vanligt att man tar ut lite mindre lön för att sedan ta ut utdelning istället. Men det är givetvis inte alla som har råd med det. Det är väldigt vanligt att småföretagare kör 60 Tim veckor. Sen tar dom ut lön som en anställd i bästa fall och har inget kvar till utdelning.
  Det är tufft att driva företag. Mycket tuffare än vad många tror.

  På det här forumet är det nog många som tycker att en snickare ska ta Max 400 kr/ Tim inkl moms. Men t.o.m om man skulle ta 500 kr inkl moms blir det tufft att snurra runt allt. Storleken på firman påverkar givetvis också Tim debiteringen.

  Men ska man jämföra löner bör det vara de anställdas löner som jämförs.
   
  • Laddar…
 8. optimum
  Medlem · 5 499 inlägg
  400 kr inkl moms anser jag vara för lågt om det ska täcka 40 timmars arbete i veckan.
  Det ska även täcka företaget och dessa administration, inköp, utbildningar, fakturering, verktyg och redovisning.
  Lägg sedan till allt de ska räkna på som aldrig blir något jobb på.

  400 exklusive moms = 320 kr och med 35% arbetsgivaravgift = 208 kr blir på en månad 33280 kr vilket inte finns utrymme för mer än lön.

  Troligen därför man ibland tar ut för mycket tid och lever på material som kunden får betala ett högt pris på. Annars skulle det inte gå runt.

  Jag är för justa löner till hantverkare och dess företag. 400 kr inklusive moms indikerar på att pengarna kommer in på annat sätt.
   
 9. Krille-72
  Medlem · 2 915 inlägg
  ”Försäkringen gäller alltså inte om man fulelat.”

  Det är många hemmasnickrare som inte tänker på det här med vad fastighetsförsäkringen ersätter om inte. Tex. Att själv montera tätskikt i badrummet och det blir en läcka genom tätskiktet ersätts inte i normalfallet.
  Ligger då badrummet på övervåningen så kan det bli ganska kostsamma skador.

  Vi har arbetat med försäkringsskador i ca 20 år så vi har sett en del. Sen Rot infördes är det inte lika vanligt men förr vara det vanligare att badrum byggdes svart eller av en hemmapulare. Vi har vid många tillfällen hamnat hos människor med helt nya badrum där det börjat läcka direkt eller inom något år. Ibland med kostsamma följdskador.
  Ibland har folk fått reducerad ersättning. Kanske lite som plåster på såren. Men oftast har försäkringsbolagen sagt blankt nej.
  Då blir det ganska stora kostnader när hela badrummet ska rivas ut och man får börja om från början.

  Anledning till detta är ganska enkel. Vattenskador i badrum kostar varje år enorma belopp för försäkringsbolagen. Ska bli väldigt intressant att se hur länge de nya tätskiktssystemen håller.

  Med detta sagt säger jag inte att en hemmapulare inte ska bygga sitt eget badrum. Jag har tex. Hjälpt flera i detta forum med tekniska detaljer när dom bygger sina badrum.

  Men man måste känns till konsekvensen av sitt beslut. Det bästa man kan göra är att ringa sitt försäkringsbolag men svaret man får ska vara skriftligt.
  Jag har nämligen vid flera tillfällen märkt att handläggare hos försäkringsbolag inte förstår frågan ibland eller helt enkelt inte känner till sina egna villkor.

  Så här skriver tex. Länsförsäkringar just nu:

  ”Renovera badrum själv – vad gäller egentligen?
  När det gäller elarbeten i badrum är det enkelt – här får man inte göra något på egen hand som hemmafixare utan ska vända sig till ett auktoriserat elföretag. Även för rördragningar och tätskikt rekommenderas starkt att anlita en behörig firma. I övrigt beror det på vilken kunskap man har. Att sätta kakel själv innebär mindre risk eftersom det ligger utanför tätskiktet. Det som gäller är att arbetet ska vara fackmässigt utfört.”

  Enkelt uttryckt så blir det såhär. Börjar det läcka genom tätskiktet eller runt brunnen tex så är inte badrummet fackmannamässigt utfört. Med fackmannamässigt menar man att gällande branschregler ska följas. Idag finns det också minst en dom där domstolen kommer fram till att det som står i Bbr inte räcker som fackmannamässigt. Även om företaget eller privatpersonen inte har utbildning via tex Säker vatten, Gvk eller Bkr så ska deras branschregler följas. Det räcker alltså inte att följa BBR.

  Nu skriver de flesta försäkringsbolag detta väldigt tydligt. Läser man vidare så skriver även Länsförsäkringar detta.
   
 10. Krille-72
  Medlem · 2 915 inlägg
  Som jag skrev. Inte ens 500 kr/ Tim räcker i de allra flesta fall. Du missade sem ersättningen i ditt räkneexempel. Sen har du oftast lite pensionsförsäkringar och grejer som ska till.
   
 11. Forlowt
  Medlem · 694 inlägg

  Forlowt

  Medlem

  Fina bilar och dyra resor är också dyrt
   
 12. slaskman
  Medlem · Skåne län · 1 029 inlägg

  slaskman

  Medlem
  Det finns en anledning att många specialbutiker typ färg, vvs kakel osv bjuder hantverkare på frukost. De målare vvs osv som måste kompleteringshandla på betald kundtid runt klockan 9. De får betalt för att äta gratis
   
  • Laddar…
 13. G
  Medlem · 2 inlägg

  Gilletorpet

  Medlem
  Låter lite bittert....:rolleyes:
   
 14. orustinnan
  Medlem · Västra G · 50 inlägg

  orustinnan

  Medlem
  Jag fattar verkligen att det finns jobbiga kunder. Men jag tror inte att jag är jobbig utan tydlig, och det vill jag gärna ha tillbaka. Som när jag tog in en elektriker skickade jag en lista på vad jag behövde ha utfört (en rad småjobb). Elektrikern kom, fixade exakt enligt listan, jag var där sa hej och hejdå. Men det sen kommer det ändå en faktura - från firman - som överdebiterar grovt antal timmar. Själva elektrikern var supertrevlig. Firman hade varken ursäkt, motivering eller förklaring till överdebiteringen men blev skitsura när jag ifrågasatte tiden och vägrade betala för lufttid. Sen blev jag svartlistad "hör inte av dig till oss mera". Nej, tjena, det kommer jag inte att göra.
   
 15. ilcretzzo
  Husägare · Gävleborg · 70 inlägg

  ilcretzzo

  Husägare
  Om det är så tufft att driva företag varför är det så många som "startar eget", inte minst i handverkarbranchen. Och det blir fler och fler med tiden verkar det som.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.