Byggahus.se

De va stor en gång i tiden men nu tycker köra frun att n

 1. A
  Medlem · 75 inlägg
  Hej vi bor i ett mindre hus som är för liret för oss redan. Si vi tror vi vill bygga på höjden då vi börkomma runt detta problemen. Vad tror ni? Finns det nya takstolar som klarar 9m.
   
  Redigerat 2 okt 2017 01:04
 2. S
  Medlem · Stockholms · 1 826 inlägg

  sunqan

  Medlem
  Börja med att kolla om stadsplanen tillåter det.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 44 304 inlägg

  hempularen

  Moderator
  För att svara på frågan. Takstolar kan man lätt göra för 9m. Men om du skall bygga på en våning så kommer du att behöva ett mellanbjälklag. och det är lite mer besvärligt att göra för 9m spännvidd. Om man bygger ett golv av vanliga bjälkar, så är max spännvidd ca 4,5 - 5m. Över det så får man gå på olika balklösningar, limträbalkar eller stålbalkar.

  Koppla in en konstruktör som får titta på husets förutsättningar.

  Men som sagt, det första är att se om detaljplanen tillåter en extra våning. Hör med kommunen, begär ut en kopia av gällande plan för ditt område. Den går även att läsa på nätet i vissa områden.
   
  • Laddar…
 4. A
  Medlem · 75 inlägg
  Japp, man får bygga hur man vill men max 2,5 våning
   
 5. R
  Medlem · skåne · 291 inlägg

  RiKr

  Medlem
  Kan eventuellt bli lite klurigt med alla nya laster. Dem måste tas mer på rätt sätt och ställe i plattan(?). Det är sen tidigare inte dimensionerat att ta ner punktlast från ex pelare
   
 6. A
  Medlem · 75 inlägg
  Sant, kollade med en takstolstillverkare och de sa att det går att lösa 9m med en kertobalk eller vad det nu heter i bjälklaget. Undrar dock om ”plattan” klarar det. Ytterväggarna är iofs putsade isoblock som står på lecabalkar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.