De brandsäkra byggmaterialen

1k läst  6 svar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 8
  En sak du bör väga in när du väljer byggmaterial i huset är hur brandsäkra de är. Här berättar två experter om hur du ska resonera när du väljer material till bygget.

  Du kan läsa artikeln här: De brandsäkra byggmaterialen
   
 2. E
  Anonym
  Skrivet av: Martin

  Murverk varken brinner eller spjälkar.
   
 3. E
  Anonym
  Skrivet av: Kinbla

  Oj, ni glömde nämna träfiberisolering som har visat sig bra på vindar ur brandsäkerhetssynpunkt. Se brand i Norrköping. Fördelen var att det tog lång tid för branden att ta sig igenom träfiberisoleringen då förkolningen bildade ett hindrande skickt för branden. Det ni skrivet att glasull inte brinner stämmer ju men ni glömde en stor negativ aspekt att den tidigt i relativt låga temperaturer bildar giftiga gaser. Att det bara nämns cellplast och glasull är kanske för att de har stora ekonomiska intresenter som gör att de syns mycket i reklamen. Att mineralull förlorar en hel del isolerförmåga när det blir fuktigt o kallt ute är det inte många som nämner. Testvärdena har inte sett verkligheten.
   
 4. E
  Anonym
  Skrivet av: Rearden

  Re: Martin
  Exakt. Varför inte bygga hus i sten istället - som man gör i övriga Europa? I Schweiz gjuter man husen i betong. Hög kvalitet, brandsäkert, mögelsäkert, osv, osv. Fult? Nä, nu tänker du "betonghus i miljonprogram". Vi talar alltså om stommen här, inte fasadmaterialet. Om du vill klä ditt betonghus i trä och få det att se ut som ett gammalt hus på Skansen - inga problem. Men, vad folk inte fattar är att hus byggda i trästomme är dumt. Billigare än betong? Tja, kanske det. Men totalkostnaden är inte så mycket högre eftersom betongen inte kräver samma typ av isolering (som brinner), är lättare att bearbeta, kan byggas i alla väder, osv, osv.
  När skall trähusmaffians makt brytas i Sverige? När skall svenskarna börja efterfråga riktiga hus - dvs hus byggda i betong som inte möglar, inte brinner, och inte skapar alla dessa miljarder i kostnader och mängder av hälsoproblem??
   
 5. E
  Anonym
  Skrivet av: Kinbla

  Den var rolig. Det stämmer ju, betong brinner inte men läs på hur man tillverkar betong och lite om miljö i sammanhanget. Dvs betong är inte så positiv att tillverka vad det gäller miljö. En bra sak med trä är ju däremot att trät tar upp och binder koldioxid när det växer. Släpper förvisso iväg koldioxid när det brinner men finns det träd kvar i våra skogar så binds det igen. Fiffigt.
   
 6. E
  Anonym
  Skrivet av: tomas

  Ren betong isolerar kanske inte fullt så bra heller...
  Vad sätter du dig helst på en vinterdag, en bänk av betong eller trä ?
  Gör en sökning på nätet efter U-värde så ser du varför.
   
 7. P
  Medlem · Nivå 11
  En sak att tänka på är att limträbalkar oftast är bättre än järnbalkar när det gäller brand. När jag bygger ut så kommer stommen att byggas i Limträ, bättre för miljön och bättre vid brand.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: