Byggahus.se

Dåligt vattentryck i samfällighet

 1. C
  Medlem · Västra Götaland · 7 inlägg

  cgskipper

  Medlem
  • Västra Götaland
  • Medlem aug 2013
  • 7 inlägg
  Bor i ett hus där en samfällighet står för både vatten och avlopp. En pumpstation förser ett antal fastigheter med vatten från en borrad brunn. Vårt hus ligger sist på ledningen och dessutom högt, vilket naturligtvis resulterar i väldigt dåligt vattentryck om flera av grannarna får för sig att duscha samtidigt. I normalfallet är dock trycket acceptabelt.
  Har funderat på lite olika lösningar för att kunna få till ett jämnare tryck/flöde men vill gärna höra vad ni kunniga anser innan jag går och köper något.

  En hydropress i kombination med en jetpump på inkommande vattenledning borde ju garantera ett jämnare tryck på vattnet. Problemet är väl bara att när trycket är dåligt kommer vattenflödet inte att räcka till. Pumpen kommer att suga luft och kavitera, vilket i sin tur innebär en massa luft i vattenledningarna i huset.

  Skulle man kunna tänka sig en förrådstank före pumpen, dvs. en tank på tex. 300 liter som hela tiden fylls på av inkommande vattenledning. Denna buffert borde väl vara tillräcklig för att pumpen ska kunna försörja hydropressen utan att suga luft, även om flödet för tillfället är lågt.

  Om detta anses vara en möjlig lösning - vilken typ av kärl ska användas, rostfritt eller plast? Ska det vara ett godkänt tryckkärl mm?

  Mycket tacksam för era synpunkter.
   
 2. M
  Medlem · Örebro · 1 766 inlägg

  mogge_73

  Medlem
  Ett slavkärl med backventil kanske fungerar. Är inte helt hundra på såna grejor. En hydropress på 300l med en backventil.
   
 3. A
  Medlem · Dalarna · 609 inlägg

  Andreas_H

  Medlem
  Pumpen kan inte suga luft, vart skulle den komma ifrån? Pumpen suger vatten.
   
 4. C
  Medlem · Västra Götaland · 7 inlägg

  cgskipper

  Medlem
  • Västra Götaland
  • Medlem aug 2013
  • 7 inlägg
  Om inte vattentrycket på inkommande ledning är tillräckligt för pumpens kapacitet så borde det bli turbulens och luftbildning i vattnet. Vad ska den annars suga?
  Det är detta jag vill kompensera med en vattenreserv som matar pumpen.
   
 5. C
  Medlem · 1 117 inlägg

  cem77

  Medlem
  Vore det inte enklare om vattensamfälligheten höjer trycket på utgående vatten? Eller ligger det redan på max?
  Att du får dåligt tryck när många duschar tyder ju på för klena ledningar/för dålig pump.

  Ett sätt kanske kunde vara att du placerar en egen hydropress med en backventil före. När då vattentrycket är bra så kommer den att fyllas upp och du har bättre vattentryck ett tag iallafall. När sen din hydropress börjar bli tom och trycket i den sjunker så öppnar backventilen och släpper in mer vatten från ledningen när trycket i den stiger. Backventilen blir dock ytterligare en strypning i flödet av vatten.

  Hur är pumpen i pumpstationen styrd idag? Lämpligt skulle kunna vara att installera en frekvensstyrning av pumpen med en tryckgivare så att man håller ett jämnare utgående tryck. Kortvarigt går det ju då även att övervarva pumpen för att få ut mer vatten/tryck vid stora uttag. Men den slutgiltiga begränsningen kommer ju sitta i ledningarnas kapacitet.
   
 6. C
  Medlem · Västra Götaland · 7 inlägg

  cgskipper

  Medlem
  • Västra Götaland
  • Medlem aug 2013
  • 7 inlägg
  Tack för svar cem77
  Jo det hade naturligtvis varit det bästa om trycket kunde ökas i den gemensamma pumpstationen. Tyvärr går allt på max och det är ganska gamla och slitna grejer. Samfälligheten vill inte investera i nytt eftersom vi i en framtid kommer att förses med kommunalt vatten och avlopp. Hur långt in i framtiden denna framtid ligger är dock mycket oklart.

  Jag förstår av ditt förslag att en hydropress med en backventil före (och ingen egen pump) skulle kunna vara en tänkbar lösning. När trycket är okey levereras ca 7-8 liter vatten i minuten. Vad kan det motsvara i tryck och hur mycket tryck krävs det för att fylla på en hydropress. Misstänker att det har att göra med hur mycket den är förtryckt med?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.