Byggahus.se

Dags för spackling igen, behöver lite råd.

 1. S
  Medlem · Malmö · 3 802 inlägg

  snowjim

  Medlem
  Hej,

  1. Det är dags att spackla en större hall och skulle behöva lite råd. Förra året så spacklade vi köket och då valde vi att använda Bygg Max Lätthand spackel men det krympte väldigt mycket. I gips skarvarna fick vi spackla oändligt många lager innan det blev godtagbart och då var det fortfarande lite insjunket!? Jag vet ju att allt spackel sjunker men det hade varit fint om det hade räckt med 2 spackelomgångar, är tacksam för rekommendationer på vilket spackel man bör välja.

  2. Sen har vi det där med skarvremsor, tidigare spacklade vi först ett tunt lager, la in skarvremsan och spacklade över. Dock så bubblade sig remsorna sig i sidorna på grund av vätan, detta gjorde att när man slipade så kunde man se att man slipade på remsorna på vissa stället. Kan man kanske limma upp remsorna med våtrumslim direkt på gipsskivorna och sen spackla över detta när det torkat hyfsat?

  3. I de yttre kanterna tänkte vi sätta Gyprox AquaBead om vi lyckas få tag på det, kan man sätta dem även mot hörn där ena väggen är betong?

  4. Hur gör man med inre hörn, är det latexfog som gäller där?
   
 2. Martin321
  Medlem · stockholm · 335 inlägg

  Martin321

  Medlem
  Välj ett spackel mediumspackel av kvalitet, ex Alcro Lätthand, Flugger Lh, Teknos silora medium, etc.

  Till remsor använda ett skivspackel för remsorna, gör som du beskrev fyll skarven rejält, lägg i remsan och dra av så mycket du kan, toppa sedan ett tunt lager så du fyller skarven med skivspackel, sedan ditt vanliga. mediumspackel 1-2ggr.

  Ytterhörnen fäster i stort bara bra på gips, på andra underlag kan du fästa med skivspacklet, skulle då rekommendera ett Ytterhörn som spacklas fast.

  Innerhörn går bra med latexfog.
   
 3. R
  Medlem · Nordland · 362 inlägg

  Ragganof

  Medlem
  Innerhörn ska remsas, annars spricker det.
  Gips och betong bör inte spacklas ihop. I teorien är dom båda döda material med i verkligheten spricker det 8 av 10 gånger.
  Limma Gips på betong väggen
   
 4. Martin321
  Medlem · stockholm · 335 inlägg

  Martin321

  Medlem
  Förstår som att bara ett ytterhörn har en sida av betong? = inga problem att sätta ytterhörn på. Håller inte med om att innerhörn ska remsas, betydligt lättare att foga om ett hörn, än rycka loss en pappremsa.
   
 5. R
  Medlem · Nordland · 362 inlägg

  Ragganof

  Medlem
  Nej, fel i bägge fallen.
   
 6. nino
  Renoverare · Dalarna · 11 037 inlägg

  nino

  Renoverare
  Felet många gör när dom spacklar är att man drar av spacklet i skarven helt slätt eller så håller man lite tryck på mitten av spackeln så man drar ur i mitten där det behövs som mest.....
  Rätt teknik är att hålla tryck på sidan mot gipsen med spackeln så det blir typ 1mm högre i mitten lika från andra hållet, med rätt teknik så sjunker det precis till gipsnivån och minimal slipning behövs
  Själva skarven ska vara ca 20cm bred när man är klar
   
 7. TeroM
  Renoverare · Täby · 3 271 inlägg

  TeroM

  Renoverare
  Ungefär som jag skrev i nedan inlägg. Kolla på instruktionerna jag länkade till. Jag följde dessa och det blev bra, syns inget av skarvarna i varken vägg eller tak och knappt ngn slipning alls.

  https://www.byggahus.se/forum/threa...ed-era-hus-idag.167378/page-1074#post-2709421
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.