Byggahus.se

Dags för slutbesiktning - underkännas?

1k läst  4 svar

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  På onsdag ska vårt hus slutbesiktigas. I fredags pratade vi med byggarna som sa att tvättställ plus kommod till ena badrummet inte kommer att vara klart, eftersom detta inte levererats, dvs vi kommer inte ha något vask eller blandare i detta badrum. Garderoberna kommer heller inte att vara monterade.
  I det andra badrummet, har man satt hyllan under spegeln vid tvättstället så lågt att när man öppnar blandaren slår den emot (innan man öppnat den fullt ut) i hyllan. Suck!

  Nu till min fråga, kan vi kräva att besiktningen underkänns pga detta? Vi inser att så fort vi tar emot nyckeln så tappar vi pressen på byggarna, eftersom de har vite på 800kr per dag som vi blir försenade med inflyttningen.

  Hur hade ni hanterat detta? Hur stora fel är rimliga att acceptera att flytta in på?

  Tacksam för alla svar!
   
 2. Theoharis
  Medlem Nivå 3
  Det är lite hur akut ni behöver tillgång till den nya huset.
  Om det inte är akut så ta inte emot några nycklar...
  Kolla även med er KA...

  Hylla på fel höjd i badrum... innebär det att de måste borra nya hål?
  Vad händer med de "gamla hålen"?

  Ej leverarade varor är inget du behöver acceptera.... är de försenade så utfaller vite... precis som du nämner att ni kommit överens om....

  Det låter kanske hårt men så fungerar denna branch....
  Hade det varit tvärtom så hade de inte bjudit dig på ngt...
  sen är det lite vad ni redan har för relation/samarbete.... det kan bara ni själva veta....
  Är allt ok i övrigt och ni är nöjda är det kanske dumt att förstöra det i slutfasen.....

  Dock.... kolla ordentligt upp om de måste borra nya hål för att fixa felet med höjden...
  Det är inget du acceptera då det innebär att fuktspärren är bruten innan ni flyttar in...skulle ni få fukt i badrummet längre fram så kommer dessa hål säkert att stlla till med problem för er.
  Lycka till.
   
 3. P
  Medlem Nivå 1
  Hej!,
  Stort tack för ditt svar. Ja, precis som du skriver, så innebär hålen med hyllan att kaklen måste brytas upp och ersättas på de plattor där det finns hål. Nu har vi visserligen ett stenhus, men jag känner också oro för att fuktspärren bryts. Särskilt eftersom det är på ett ställe där det per definition kommer att stänka vatten, precis ovanför blandaren.
  Går det överhuvudtaget att fixa en bruten fuktspärr? Och går det att bryta upp ett par kakelplattor och sätta nya så att det blir snyggt?
   
 4. M
  Medlem Nivå 8
  Vår slutbesiktning blev underkänd vid första försöket. Orsaken till detta var att det fattades ett protokoll från ventilationskontrollen, annars hade vi fått godkänd slutbesiktning. För vår det fattades flera karmar och vi hade precis som ni problem i badrummet; handduktstorken var placerad på fel ställe och du kunde vi inte öppna duschdörrarna för den var i vägen. Att bryta upp några plattor var inget alternativ pga fuktspärren, allt kakel bort eller inget gällde enligt vår besiktningsman. Vi löste vårt problem med att husfirman fick fixa skjutdörrar till duschen istället för de utåtgående dörrarna.
  Hur skulle det vara att byta ut blandaren? En snygg dyr istället för den som ni inte kan använda...
   
 5. T
  Bannad Nivå 1
  Hej. Låter tråkigt det där. Men allt komme rlösa sig ändå.
  Det går utmärkt att hålla slutbesiktning, även om det saknas delar, som du sa, det kommer bara stå i papperna kanske under allmänna noteringar, att det sknas, inget annat.

  På det andra så är det mycket lätt.
  Har dom satt tex hatthylla fel och borrat fel så får dom återställa rätt och sätta dit på rätt plats. Det skall se ut som på beställningen.

  Går hyllan emot dörren när den öppnas, så skall besiktningsmannen skriva att det inte är användarvänligt, ej funktionsdugligt, vilket gör att entreprenörer skall ordna så det fungerar som det skall.
  Plätt lätt.

  Men besiktningen kommer ju hållas inga problem och du kan flytta in även, men anmärking kommer det bli på dom icket dit satta sakerna.
  Dom felmonterade kommer sättas rätt så det blir åtg.

  Besiktningen skalöl kolla så allt är gjort och finns med enl beställningen, samt att det är gjort på rätt sätt och att det funns funktion.
  Det går alltid att ta bort saker, tex , vill ni inte ha ett kylskåp och det står att det skall finnas, så spelar det ingen roll, det är bara att besiktningesmannen skriver det i papperna, det är mer för hans del, så han kan visa på att han sätt det och gjort notering om det skulle bli något efteråt, men annar sspelar det ingen roll, det är du som skall bo där och vill inte du ha en kyl, så är det helt upp till dig. antar jag.
  Lycka till :)
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka