Dags att bygga uterum, planlösning och planering

759 läst  2 svar

 1. H
  Medlem Nivå 6
  Hej!

  Passar på att utnyttja vinterns mörka dagar till att planera ett uterum vi kommer att bygga till våren.

  Här är två skisser

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  uterum.png  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  uterum2.png

  Uterummet är tänkt att kunna användas året om, men ska inte vara vinterträdgård, utan vill man sitta där på vintern blir det till att elda i kaminen, eller om vi sätter in en värmefläkt.

  Jag har väl några inledande punkter jag önskar åsikter kring:

  1) Passage till uterum. Vi lade in 3 meter breda skjutdörrar för tanken är att på sommaren ska det kunna vara helt öppet mellan uterum och allrum. Dock kostar dessa skjortan, och vi tänker att det kanske är bättre med vikdörrar så man kan öppna upp hela vägen. Dessa glasdörrar ser dessutom oproportionerligt stora ut i förhållande till allrummet?

  2) Kaminens placering? Har sett på många hus att man placerar kaminen i mitten av 4 fönster. Är detta en vettig plats? Man kan ju sätta en soffgrupp eller annat här framför och sitta och mysa på nyårsafton.

  3) Är det någon vits att dra in ett element och sätta på väggen till vänster? Det är enkelt gjort från tvättrummet, men hade det gjort någon nytta? Uterummets tak kommer vara ett sadeltak med tegelpannor och rejält med isolering. Golvet 170mm mineralull och glaspartierna "willab garden WG65 eler wg62 eco"

  4) Vi kommer att ha mestadels fasta fönster i uterummet och en utgång på höger vägg. Vi har tittat på willab gardens alternativ och det enda vi tycker passar är wg65 som har spanjolettlås. Vi vill ju kunna öppna upp här under en härlig sommardag så att barnen kan springa ut och in. Är utgången mot altan vettig?

  5) PÅ väggen åt vänster är det garage och således ingen utsikt. Vi satte ett 80 cm brett fönster för att få en mysig ljus hörna. Är proportionerna okej? Eller kanske man skulle satsat på ett 150 cm brett källarfönster istället, som är väldigt poppis? Eller båda?

  Tanken är att vi kommer knacka bort väggen i allrummet till höger när barnen växer upp lite, och då kan vi sätta in fler fönster till allrummet, som det är nu med endast ett litet fönster kommer det nog bli mörkt? Dock måste vi ta hänsyn till detta nu när vi planerar uterummet.

  Uterummet blir ca 21 m2, är detta okej? Vi gillar mycket utrymme, men allrummets nuvarande fönsterplacering stökar till det samt att vi vill att uterummet ska se proportionsenligt mot huset.

  Sen en sista fråga, huset är 1 1/2 plan. Är det någon vits att bygga uterummet i samma höjd som huset eller lite mindre i ett plan med 27 graders lutning? Tycker vanliga uterum i ett plan till dessa hus ser konstiga ut, ungefär som en "tunga" som sticker ut, medan utbyggnader i 1 1/2 plan ser mer ut som de smälter in med huset. Prisskillnad?


  Tack på förhand! Första gången vi bygger uterum.

  /HLH
   
 2. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Skjutdörrar blir inte helt öppet, med två partier i en tremeters öppning blir det en öppning på ca 1,5 meter, om du inte gör nån speciallösning där skjutpartierna går att skjuta in i ytterväggen mot tvättstugan. Det är en vanlig tankemiss och många blir besvikna när de inser att deras plan med att väggen "försvinner" var feltänkt. Vikdörr även där alltså.

  Vad gäller taket är det lättare att kyla och svårare att värma det om det har ryggåstak på grund av den betydligt större luftvolymen.
   
 3. H
  Medlem Nivå 6
  Tack för bra svar och kommentar!

  Ja detta med taket har verkligen blivit en funderare. VI tycker absolut att hus med en "riktig" 1 1/2 vinkel är snyggare än ett sånt hus med enplans utbyggnad. Dock ställer det ju e massa frågor om t.ex. tyngden, om altanens plintgrund räcker trots den är förstärkt, och just om luftvolymen som måste värmas upp för att det ska kännas varmt.

  Får fortsätta fundera, och kolla in detta med vikdörrar.

  /HLH
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: