Byggahus.se

Cyklon och centraldammsugare i hobbygaraget för spån mm.

 1. M
  Medlem · 20 inlägg
  Jag har en hobbyverkstad i garaget, ca 25kvm. Maskiner: Träsvarvar, metallsvarvar, metallfräs, bandsåg, bänksåg, rikt- och planhyvel och en massa småmaskiner. Jag har spånsug som jag brukar koppla till bandsåg, hyvel och bänksåg. en grovdammsugare till jobb med träsvarvar och mindre maskiner, slipar och annat. Jag gör mest i trä så metallspån hanterar jag mest med borste och skyffel. Men det blir ett jämt lager med damm på allt i garaget när jag använt spånsugen. Den är gammal och vanlig tygfiltertopp som antagligen blåser ut allt smått i rummet.
  Min tanke är att bli av med de små partiklarna. Jag har beställt en cyklon från Kina och min idé är att montera den på en stabil hemmagjord låda av plywood i lämplig storlek. För att driva detta funderar jag på om en centraldammsugare är en bra lösning. Jag tänker mig 4-5 portar i ett 50mm rörsystem . Rörlängd ca 10 meter. Vectrex här på forumet är en förebild, han har gjort egna gates där han kan koppla olika maskiner. Då har han 50mm ända fram till maskinen. Använder man centraldammsugarsystem så har man en 38mm slang från gaten, det blir kanske för trångt för 26cm bred hyvel? Men man får autostart av centralsugaren bara genom att sätta i röret, smidigt!
  Finns det någon som gjort, eller håller på och gör nått liknande så vore det bra att få tips innan jag rusar iväg och handla centralsugare.
   
 2. ÅkeSun
  Medlem · 255 inlägg

  ÅkeSun

  Medlem
  Jag tror att Du kan klara det mesta med lösningen du kikar på, men inte hyveln. Den lämnar alldeles för stora spån för rördimensionen. Där behövs minst 100mm för att inte proppa igen röret
  olika maskiner har olika behov,
  slipmaskiner funkar bäst med rejält undertryck och ganska lite luftflöde
  Hyvlar och i viss mån bordsågar funkar bättre med stort flöde och därmed mindre undertryck.

  Jag kör hyvel, bordsåg, fräsbord, gersåg och bandslip på en 750w fläkt med cyklon. Ventilerna har mikrobrytare som drar ett relä. Fläkten stannar inte förrän alla ventiler är stängda, så det är ingen risk att jag lämnar nån ventil öppen...

  Slipmaskiner och bandsåg kör jag på en grovdammsugare via en liten cyklon. Dom är kopplade i samma grendosa, dammsugaren startar så fort jag drar igång något av dessa verktyg. Då glömmer jag inte att flytta slangen.....

  Efter att ha provat med lite olika varianter på filtersäckar efter cyklonerna har jag stannat vid att släppa ut luften i skogen bakom huset. Filter sätter garanterat igen och kvaddar flödet på ett par dagar. Sedan tar dom ju inte allt, så de minsta (lös: farligaste) partiklarna kommer att lägga sig i ett tunt fin lager i hela verkstaden.
   
 3. M
  Medlem · 20 inlägg
  Jag har tittat på Vectrex när han hyvlar (på ett youtube-klipp) med en sådan Inca-hyvel som jag har. Det verkar fungera bra och så skriver han själv också. Men observera att han kör med 50mm-rör ända fram till hyveln. Det är ju skillnad på hyvel, och även hyvling. I hobbysammanhang så hyvlar jag kanske några gånger i veckan 10-12 kortare plankor oftast med 1-2 mm avverkning åt gången. och oftast ämnen som är smalare än 10cm. Vectrex använder vanlig hemmadammsugare som drivkälla. Enligt uppgift så har centraldammsugare bättre kapacitet för ändamålet. Har du ventiler i 100mm-rör med microbrytare? Att köra småmaskiner som slip och annat via en annan sug är ju också ett alternativ, jag har faktiskt en Nilfisk grovdammsugare att tillgå också.
   
 4. ÅkeSun
  Medlem · 255 inlägg

  ÅkeSun

  Medlem
  Det finns massor av info på youtube, men när man sett tillräckligt många ser man ett mönster
  -Ju dyrare, desto bättre sägs dom vara (gäller väl allt från kött till bilar?)
  -Ingen lösning verkar perfekt, utom på ritbordet. Alla tycks bygga om sina system regelbundet
  -Alla retar upp sig på olika egenskaper/brister. Ett bra exempel är hen som tyckte det var jobbigt att tömma tunna för ofta och bytte till ett 200L-fat. Det blev stället för tungt att hantera.....
  -Talar Du med tre snickare får Du minst fem åsikter om hur det ska vara
  Det som gäller är i verkligheten en fråga om att få bästa prestanda och funktion för den budget man har.
  När det gäller prestanda så ställer olika maskiner olika krav på flöde/undertryck/lufthastighet vid munstycket.
  En enkel tumregel är att försöka ha lika grova rör som sugansluningen på maskinen. En hyvel levererar inte bara mycket spån per sekund, utan också relativt stora spån. Det gör att det lätt proppar igen röret vid exempelvis en rörkrök. Min grovdammsugarslang proppar igen löjligt lätt om spånen blir för stora eller många

  Enligt min erfarenhet är det vindhastigheten vid sugstället som avgör prestanda. Vissa maskiner kräver ett stort munstycke, som hyveln eller den stationära bandslipen. Då blir det bäst med en spånsug med stort rör. De flesta anser att man borde ha uppåt 40 m/s, men skamgränsen ligger runt 20 m/s, vilket levereras av min cyklon eller Julas lilla Scheppach (ja, jag har provat. Den står numera på lagret i väntan på något nytt liv), men det är klart att det blir bättre med större och dyrare sugar
  Men så fort jag kopplar min sug till något med mindre anslutning förlorar jag massor av sugkraft.

  Nåväl, jag kröp till korset och köpte en grovdammsugare. Den hanterar handhållna slipmaskiner, bandsåg och utsuget i bordsfräsens staket med den äran, men den löste inte problemet med gersågen. Där har jag gjort ett tält i flexibelt tyg med en öppning runt 10x10 cm som fångar upp spånen som kastas bakåt, sen tar cyklonen bort eländet till tunnan.

  Många ord, men inga svar ännu. Min slutsats är att man får prova sig fram. En enkel vindmätare kan ge mycket info om en förändring gör det bättre eller inte. Utan den hade jag nog inte kommit dit jag har.
  Nåväl, dags för svar;
  en centraldammsugare lär väl ha ungefär samma prestanda som en grovdammsugare. Fördelen är väl att de flesta har en lågspänningsstyrning som ger möjlighet att starta den med mikrobrytare vid ventilerna. Då går det också att ha flera maskiner anslutna samtidigt till samma rörsystem Det är vansinnigt bekvämt att slippa flytta slangar när man byter maskin

  Jag ska inte påstå att 50-rör inte duger, men ju slätare rör och mjukare kurvor du har, desto bättre blir oddsen, bara Du minimerar användning av spiralslangar. Testa med en vindmätare, kostar från 300 kr. Med en sådan kan Du också se när det är dags att rensa eventuella filter också.

  Min lösning på ventiler ser Du på bilden. Alla ventilerna har parallellkopplade brytare, så oavsett vilken ventil som än öppnas drar 12v-reläet som startar sugen.

  Allt kokar så småningom ner till budget. den perfekta lösningen finns inte. Se en spånsug som en process, inte en produkt. Vad Du än väljer, så kommer du med tiden att bygga till och bygga om. Som Mark Twain sa, Pågående förbättringar är bättre än uppskjuten perfektion.
  Det är därför jag bara bygger prototyper, aldrig produkter. Det gör aldrig ont att "förbättra" en prototyp!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  ventil.jpg
   
 5. M
  Medlem · 20 inlägg
  Just det med att bygga prototyper tar jag gärna till mig. Jag kommer att prova en del när jag fått hem cyklonen och byggt tunnan. Jag har också en grovdammsugare till småmaskiner nu men den för ett himla oväsen. Det finns ju slangar med slät insida de verkar ju vara klart bättre än spiralslang. Jag har inte bråttom utan ska prova mig fram. Återkommer här med info om olika prototyper. Fördelen med ett sådant här forum är ju att man behöver inte göra om exakt samma misstag som andra beskrivit. Det är ju roligare att göra egna, eller?
   
 6. Bästa svaret

  ÅkeSun
  Medlem · 255 inlägg

  ÅkeSun

  Medlem
  oftast gör jag samma misstag två gånger
  bara för att vara säker,,,,,,,,,,,,,,,,,,
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · 20 inlägg
  I väntan på cyklonen från Kina så har jag byggt en mycket billig låda att montera cyklonen på. Jag hoppas den är tät nog. Jag tog några gamla 12mm plyfaskivor av låg kvalitet som jag hade hemma. Jag härmar Vectrex fast hans var ju i bättre material. Jag har målat med demideck på insidan och tätat med fogmassa i skarvar. Fungerar detta så kommer jag inte att behöva tömma ofta. Den är på drygt 170 liter. Tanken är att ha den i torpargrunden.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20210601_194725.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20210601_194824.jpg
  I morgon får det bli ett plexiglasfönster på framsidan.
   
  • Laddar…
 8. Frustrator
  Verktygstokig · Halland · 5 133 inlägg

  Frustrator

  Verktygstokig
  Det funkar utmärkt med 12mm lågkvale-plyfa, jag har kört utan färg på insidan och klarar mig fint.
   
  • Laddar…
 9. M
  Medlem · 20 inlägg
  Idag kom cyklonen! Givetvis måste jag prova med en gång. 75mm hål i plyfa-locket med fyra mindre för M5-bultar. För en gång skull så hade jag borr i rätt diameter så monteringen gick fort. Det blev även monterat tätning mot ytan på lådan som locket ansluter mot. Jag hade två spånslangar i 50mm diameter vilket passade perfekt på cyklonen och även i min Nilfisk grovdammsugare. Den andra 50mm-slangen fick suga upp. Och vad bra det sög!! Slangarna är 2 meter långa och ej släta på insidan. Jag körde med grovsugen utan påse. Jag provade på löv, hyvelspån, sågspån, svarvspån mm. Efter att jag sugit upp ca 7-8 liter så öppnade jag grovsugen och kollade.....två vissna löv och en liten liten hög grövre spån. Kanske en matsked ihop. Det verkar ju lovande. Men nu har jag två meter slang mellan sug och cyklon, undrar om det hamnar mer i grovsugen om jag har ett kort rör mellan dem bara??
  När jag håller för sugslangen så att inget kommer in så uppträder plyfalådan på ett märkligt sätt. Väggarna sugs inåt med stor kraft! Det knakar i hela lådan! minst tre centimeter buktar fronten in. Locket likaså. Jag vågar inte hålla tätt mer än två sekunder. Jag är rädd att lådan, eller nått annat, går sönder. Kan cyklonen sugas ihop? Jag kanske får sätta några reglar i lådan tror jag. I morgon blir det test med 2200 watts Elektrolux-
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20210608_190413.jpg
  dammsugare. Mer watt än i grovsugen. Då ska jag även testa lång dammsugarslang och rikt- och planhyvelavverkning. Ska bli intressant att se skillnaden på grovsug vs Elextrolux högwattare med HEPA-filter.
   
 10. Frustrator
  Verktygstokig · Halland · 5 133 inlägg

  Frustrator

  Verktygstokig
  Menar du 2m från sugmaskinen och cyklonen? Isf borde kortare slang ge bättre resultat, inte tvärt om.
  Vad är det för slang du kör?
   
 11. M
  Medlem · 20 inlägg
  Båda mina slangar är 2 meter. Alltså två meter mellan cyklon och grovsugen. Jo, att den suger bättre kan jag tänka mig att den gör med kortare slang men ökar inte risken att det dras med in i grovdammsugaren också? Där vill jag ju inte ha soporna. Vet inte vad det är för slang, tror det är till någon gammal spånsug på nån skola.
   
 12. ÅkeSun
  Medlem · 255 inlägg

  ÅkeSun

  Medlem
  det är ingen nackdel med kortare slang mellan cyklon och dammsugaren. Det kommer bara spån i dammsugaren när behållaren under cyklonen är full (ibland går det rätt fort när man hyvlar)
   
 13. M
  Medlem · 20 inlägg
  Efter att testet fungerat rätt väl så går jag vidare. Räcker inte min grovdammsugare till sedan så får jag köpa en centraldammsugare som "motor". Jag tänker starta "motorn" med hjälp av en fjärrkontroll.
  Jag ska placera cyklon och grovsug i min torpargrund, dra rör in i garaget som ligger väggivägg. Det blir en rördragning på 7-8 meter ungefär. Vad ska jag välja? 50mm avloppsrör känns smidigast. Bara att dra isär och ändra om man vill det i efterhand. Centraldammsugarrör är ju också ett alternativ men de bör ju limmas. 50mmm vp-rör tror jag inte håller tätt riktigt. Andra förslag?
   
 14. M
  Medlem · 20 inlägg
  Centraldammsugsförsäljaren säger att avloppsrör är gjorda för att täta inifrån och ut, medans det är tvärtom med centraldammsugsrör. Har han en poäng i det resonemanget eller tätar avloppsrör lika bra?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.