Byggahus.se

Cykelförråd

 1. A
  Medlem · 11 inlägg

  Asani

  Medlem
  Hej, önskar lite input ang vårt cykelförråd. Se bifogad bild.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20200513_084858676~2.jpg


  Ca 6m² och snett och vint. Oisolerat, inget golv utan samma asfalt som uppfarten framför. Träet i stommen i ok skick (förutom att allt lutar...). Byggt på en sockel på tre sidor som är ung 60 cm hög och som också fungerar som stödmur eftersom det står i en slänt.

  Funderar på vad vi kan göra med detoch har väl ett par vägar vi kan gå:

  1) försöka behålla stommen, räta upp den, sätta upp ny panel och tak. Behålla sockeln som den är. Detta kan vi nog göra själva.

  2) Riva ned allt inkl sockel. Ta in någon som kan göra om markarbetet så att det blir plant. Kanske asfaltera om hela uppfarten på samma gång (cirka 45 m² tot inkl där förrådet står)? Gräva ur slänten på baksidan 1 m för att sen kunna bygga förrådet lite större. Kanske köpa en byggsats för att underlätta bygget och kunna göra det själva.

  Kan en budget på 40-45 k räcka för alternativ 2, om man tänker sig att byggsatsen går på lite drygt 20 k och att vi snickrar ihop det själva, samt river det mesta själv.

  Kan alternativ 1 bli bra? Vi är inte särskilt erfarna, men har ingen brådska. Eller är det bara en quick fix som sen riskerar bli ful igen snart?

  Ett ytterligare problem är betongtrappan bredvid. Gjuten i ett stycke och lutar även den ganska rejält. Om man lyckas gräva ut på vänster sida (förrådet sträcker sig ung till mitten av trappan) och framför (ta bort asfalten först såklart), skulle man kunna lyfta den med hjälp av domkrafter??

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20200513_084905177_HDR~2.jpg


  Ett stort tack i förväg!
   
 2. maah
  Hobbysnickare · Uppsala · 2 265 inlägg

  maah

  Hobbysnickare
  Jag hade kört på alternativ 1. Det är relativt enkelt att göra själv, inget som kan bli katastrofalt fel.
  Det kan bli jättefint med relativt små medel. Lite virke och färg för 5-6000:-

  Skulle jag gå på alternativ 2 så hade jag sett till att få trappan omgjord i samma veva. Men det kan bli en dyr historia med markarbeten.
   
  • Laddar…
 3. A
  Medlem · 11 inlägg

  Asani

  Medlem
  Tack! Lite bra med andras tankar medan man själv försöker ta ett beslut. Vi skulle ju kanske försöka få bort det gamla sopskåpet och utöka bredden på förrådet lite åt det hållet, faktiskt, om vi nu vill ha det större...
   
 4. maah
  Hobbysnickare · Uppsala · 2 265 inlägg

  maah

  Hobbysnickare
  Det är alltid enklare är att göra sig av med prylar än att skaffa mer/större förvaring, glöm inte det! :)
   
 5. Tomtom79
  Medlem · Skåne · 1 077 inlägg

  Tomtom79

  Medlem
  Alt 2 kan ju också kräva rivningslov, bygglov osv. Är det dessutom så att det kanske inte är riktigt planenligt och lagligt gjort en gång i tiden så finns ju risken att ni river, bygger upp nytt och sen tvingas riva allt eftersom det då är ett NYTT svartbygge och kan få sanktionsavgifter mm.

  Att bara renovera det är ju ok men att utöka eller riva+byggaupp kan ställa till med problem!
   
  • Laddar…
 6. A
  Medlem · 11 inlägg

  Asani

  Medlem
  Hej! Vi har hört med kommunen och enligt dem får vi både riva och bygga upp nytt förråd utan bygglov så länge vi håller oss inom 15 m². Har visat hur den nya planritningen skulle se ut, så borde vara lugnt. Det enda är att vi måste ha skriftligt från grannarna att det är ok för dem om vi gör större eftersom förrådet är närmare tomtgränsen än 4,5 m. Har deras muntliga ok, så borde vara ok även där.

  Vad tror ni om trappan?? Kan det vara möjligt att lyfta med ett par domkrafter?
   
 7. A
  Medlem · 11 inlägg

  Asani

  Medlem
  En anledning till att bygga stort från början alltså...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.