Hej Fagerdala,
Ni har en intressant produkt och jag vet att cellplasten i sig funnits med ett 10-tal år men inte i kombination med cement som i ert fall.


1. Kan inte cellplasten bli spröd efter ett antal år och pulveriseras?
Långtidstestat? Vem har utfört testet? Har ni testat ihop med chalmers eller annan känd institution eller person? Ange gärna hur ni förvissat er om en långsiktigt bra produkt.

2. Hur skall jag som ev. konsument känna mig säker på en produkt som inte funnits på marknaden mer än 6 månader?

3. Kan det inte samlas fukt/vatten i not/fjädern vid vissa ställen, ex vid mark eller fogas dessa med någon mjukfog också?

4. När det gäller passivhus är täthet en av de viktigaste faktorerna. Hur tätt blir huset med er produkt? (om man bortser från fönster/dörrar). Kan man täta ytterligare? Provtrycker ni husen efteråt?

Tack på förhand
 
Redigerat:
Hej Fabrikör Stava!
1. Nej plasten blir inte spröd. Det enda plasten är känslig för är solljus och det kommmer den inte i kontakt med eftersom den liiger inbäddad i cement. Vår produkt, EPSCement, som är det material vi bygger stommen av har funnits i 10 år på marknaden och vi har aldrig haft någon skada orsakad av att produkten brutits ned och förlorat sin funktion.
2. Materialet är som sagt beprövat sedan 10 år tillbaka utan funktionsskador. Sedan är det ju självklart så att vi inte kan referera till lång erfarenhet med husbyggnationen, men med hållfasthetsperestanda likt lättbetong och Leca är vi förvissade om att det inte kommer att uppstå några funktionsfel med husen heller.
Vill du ha provnigsdata kan du maila till mig, hans@fagerdalaepssystem.se
3. Alla elementskarvar putsas över med mineralisk puts likt övriga fasaddelar. Putsen släpper inte in fukt vare sig till stommen eller fogarna.
4. Vi kommer att utföra provtryckning av något av de hus som nu uppförts, men tätheten har inte samma betydelse för vår konstruktion jämfört med trähus, eftersom vi har ett 100 % homogent väggmaterial och därmed inga specifika läkagepunkter. För att förstå vårt materials täthet kan vi referera till att vi har testat vårt material som skorstens konstruktion utan minsta läckagetendens, så materialets täthet är god.
 
Hej
Kan nämna ett litet missöde som jag själv råkat ut för när det gäller en mur med vanlig cementsten där jag av okunskap slamar både in och ut sida med vatten tättning i slamnings bruket alltså tätbruk på båda sidor av muren...

Resultat blev en vatten fyld mur efter som den var 100% tät i botten och på sidorna
kondens och kapilärkraft ovanifrån fyller stenarna på kort tid...

Min lösning blev 1 borrhål i alla stenar på insidan....
Nästa prov med luft avfuktare i rummet och kondensvatten upphörde rinna ut
genom borrhålen... det är min erfarenhet att sika bruktätning fungerar bra...
kanske för bra....den gör det tätt...
 
Hej Fagerdala

Har ni provtryckt några av husen ännu och vad blev resultatet?

God Jul
K Borgen
 
Hej Borgen!
Nej vi har inte gjort någon provtryckning, men det är planerat på det nu senast stomfärdiga huset, eftersom det är det första vi uppför av våra typhus.
Hans Alstermo
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.