Byggahus.se

CE Märkning centralet och apparatlådor

 1. G
  Medlem · 368 inlägg

  Grottan

  Medlem
  Startade en tråd på ett annat forum angående huruvida (och hur) man skall CE märka centraler och apparatlådor/skåp. Inte helt oväntat spårade det ut i ett flame-war mellan två ytterligheter så tråden tappade fokus fort.

  Hur gör ni installatörer när det kommer till CE märkning av centraler och apparatlådor/skåp ni sätter upp?

  Det enda jag funnit är att det finns väldigt olika grad av tolkning inom detta område - en del (CE förespråkare) hävdar att allt skall märkas och genomgå EMC provning medan andra hävdar att det inte behövs. Har tidigare funnits en skrift från EIO men den verkar absoberatas av ett svart hål.

  En tidigare trådsanning (?) har varit att en normcentral är en kopplingsutrustning, inte en apparat, och behöver därför inte märkas så länge den inte säljs som en produkt. Men, just "kopplingsutrustning" bygger ju på att den inte förbrukar ström så den torde övergå till att vara apparat när det kommer in en kontaktor, ringledningstransformator, energimätare etc. Måste den märkas då och baserat på vilka regler? Får man tro CE förespråkaren skall centralen skickas på ett labb för att EMC valideras (eller att det görs på plats)

  Förmonterade centraler är däremot produkter och omfattas av CE märkning - hager medger inom ramen för sin CE märkning att det är möjligt komplettera med säkringar av deras fabrikat utan att det påverkar CE märkningen men den ryker ju då om man stoppar i en KNX aktor från Schneider, Zennio eller ABB

  Så, min fråga är hur ni aktiva installatörer hanterar dessa frågor ute hos kunderna? Blundar och kör på? Gör en enklare dokumentation och märker? Går all in och certifierar centralen för 100 000:- hos tant Agda?
   
 2. E
  Medlem · Skåne · 11 716 inlägg
  Det är väl ingen installatör som gör någon CE-märkning.
  De individuella grejorna är certifierade av producenterna för att användas i normcentraler. Kan ej se problemet.
   
 3. S
  Elektroniktokig · Östergötland · 1 030 inlägg

  swirve

  Elektroniktokig
  Har sett din andra tråd, och som vanligt på EF drar två herrar snett. Ett förslag är att ta direktkontakt med ett testhus typ nemko eller intertek. Blir nog dyrt. Ett annat är att kontakta användaren "gkar" på EF, han jobbar på ett mindre testhus. De brukar kunna vägleda lite mer pragmatiskt och är väldigt bra att ha med att göra!
  Det korrekta är nog att det ska märkas, men jag vet många som är pragmatiska i sin syn på detta.
   
 4. G
  Medlem · 368 inlägg

  Grottan

  Medlem
  Beror helt klart på vem du frågar... En del hävdar att du byggt en sammansatt produkt och därmed måste certifiera som en ny produkt. Andra hävdar att det inte behövs då det inte är en produkt som går att köpa över disk. Osv.

  Det går i alla fall inte komma "undan" CE märkning genom att enbart använda CE märkta komponenter då det går göra tokigheter med sådant också
   
 5. O
  Medlem · 1 938 inlägg
  Om du bygger ihop en central i din verkstad och sedan säljer den till någon som en vara måste den CE-märkas av dig som säljande organisation.

  Om du däremot bygger ihop en central i din verkstad med CE-märkta komponenter och sedan åker ut till kund och monterar den, eller bygger den på plats, så behöver den inte CE-märkas av dig som montör. Att din installation är korrekt utförd skall här garanteras av behörighetssystemet och produktmärkning har inget med saken att göra.

  Svårare än så är det inte. Jag förstår inte varför folk skall krångla till det.
   
 6. R
  Självbyggare · Stockholm · 8 847 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Läser man ELSÄK skall en sammansatt apparat följas av ett intyg om överensstämmelse. Dvs ett papper där det står att den levererade apparaten/installationen överensstämmer med gällande normer för elapparater avsedda att användas på EU marknaden. Man behöver inte göra ett typtest.

  För något som har roterande saker gäller maskindirektivet och det är hårdare än ELSÄK.
   
  • Laddar…
 7. S
  Elektroniktokig · Östergötland · 1 030 inlägg

  swirve

  Elektroniktokig
  Alltså är det en färdig central som säljs ska den märkas, om jag minns din andra tråd var det väl nåt skåp i industri applikation?
  En normcentral som monteras på plats i en villa blir ju del av hela villainstallationen. Den är det ju ingen som CE märker, även om man nog kan vränga till reglerna till det.
   
  • Laddar…
 8. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 585 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Och jag har varit med i "den andra tråden" och tjatat lite...
  Jag skulle kanske där lagt in denna länk som jag anser vara facit på frågan, en fråga som har slirat under en längre tid.
  https://fluxio.se/forum/6/829-ce-maerkning-av-platsbyggd-elcentral.html/#2952

  CE-märkning krävs bara för produkter som sätts på marknaden, inte specifika apparater som byggs på plats och är unika för denna plats. Om någon däremot sätter ihop färdigbyggda centraler som säljs i butik, då ska de CE-märkas.

  Samtidigt bör man fråga sig, för vem är detta viktigt? Är det en kund som kräver CE-märksprovning av skåp för specifika ändamål eller dylikt så by all means, bara de slantar upp! En privat husägare tror jag är måttligt intresserad.

  Om man ser rent tekniskt på det så visst kan det hända att en mängd CE-märkta produkter som när de placeras tillsammans överskrider nåt tröskelvärde för EMC. inte värre än så. Dessutom finns det normer för hur en kopplingsutrustning ska utformas för att vara säker mot personer och egendom. Detta uppfyller man vanligen genom att följa tillverkarens anvisning för hur man placerar normkomponenter i en normkapsling. Det har "tillverkats" elcentraler i 100 år utan problem som kan hänföras till CE-märkning.
   
 9. J
  Medlem · 11 460 inlägg
  Ni kan glömma allt som har med CE-märkning att göra under förutsättning enligt nedan
  1 Ni är på plats och bygger ett skåp eller central hos kunden
  2 Ni bygger ett skåp eller annat på verkstaden som ska monteras hos kunden
  3 Allt som sättes in i ett skåp är då varor som inköpts för detta och är från tillverkare som CE-märker sina produkter.
  Däremot om ni tillverkar ett skåp i ett antal och har för avsikt att saluföra det på marknaden som en hel produkt så kommer ni inte ifrån att CE-märka den
  Så det med CE-märkning är inget märkvärdigt, det är hur produkten kommer en kund tillgodo vid direkt arbete hos den kunden som avgör om en vara ska CE-märkas av den som kopplat ihop den och inget annat
   
  • Laddar…
 10. G
  Medlem · 368 inlägg

  Grottan

  Medlem
  Behöver inte vara en industri, kan lika gärna vara en kamera i ett parkeringsgarage där det av förklarliga skäl inte är lämpligt att montera koppar/fiberomvandlare (CE märkt) oskyddad så det rimliga är att stoppa in den i en robust kapsling för skydd mot yttre åverkan och/eller intrång.

  Det intressanta tycker jag är var e.g gränserna för märkning / dokumentation går (och till vilken nytta) -
   
 11. J
  Medlem · 11 460 inlägg
  Och då är lådan CE-märkt när den köps av någon över disk eller grossist från en tillverkare, där går gränsen , så att stoppa in en CE-märkt detalj/apparat i en CE-märkt låda, är inte tvingande att CEmärka hela montaget
   
 12. R
  Självbyggare · Stockholm · 8 847 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Du behöver troligen ändå på något sätt intyga installationen.

  Är det en kamera med motorstyrning faller den troligen under maskindirektivet och i ny kapsling gäller inte tillverkaren av kamerans intyg.
   
 13. G
  Medlem · 368 inlägg

  Grottan

  Medlem
  Nja, mediaomvandlingen avser övergång mellan fiber till koppar upp till kamera i det fiktiva exemplet så det är inga rörliga delar utan enbart en nätdel och en mediaomvandlare, i dess enklaste variant en likadan som sitter hemma i villan med en väggvårta eller i lite mer seriöst utförande monterat på en DIN skena med separat nätaggregat.

  Vore det en rörlig kamera (nu rör dom ju sig oftast "internt" i kamerahuset nuförtiden) är den ju CE märkt från tillverkaren så något maskindirektiv är inte aktuellt.

  Exempel på en liknade funktion men då färdigköpt från AXIS: https://www.axis.com/products/housings-and-cabinets/axis-t98a18-media-converter-cabinet-a

  Deras DoC ser ut så här: https://www.axis.com/files/conformity/decl_T98Axx_MC_en_1505_sign.pdf
   
 14. J
  Medlem · 11 460 inlägg
  Kameran har sitt eget CE och lådan sitt eget CE och att placera CE-märkta delar tillsammans eller i varandra och ihopsatta på en plats var det månde vara för plats, så inträder inget krav på att CE-märka någon helhet för den som bygger ihop dessa delar. Har du den uppfattningen så får du läsa på mer angående CE
   
 15. J
  Medlem · 11 460 inlägg
  Klart en dokumentation av en anläggning ska göras, det handlar då om helt annan sak men det har inte CE-märkning att göra.
  Dokumentation handlar mycket om egenkontroll och omfattningen vilket materiel som använts med broschyrer för dessa i en dokumentpärm som ska överlämnas till beställaren
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.