Byggahus.se

Byte av säkringsskåp

 1. zombieboy
  Medlem · Värmland · 91 inlägg

  zombieboy

  Medlem
  Hej

  Elektrikern var hemma idag i vårt hus från 1936 i samband med förstudier till dragning till nya köket.

  Han föreslog i samband med detta att byta ett gamla manuella säkringsskåpet mot automatsäkringar samt sätta till en jordfelsbrytare.

  Alternativt att man drar upp kökselen från ett annat 2 års gammalt automatsäkringsskåp med jordfelsbrytare. (vi har alltså 2 säkringsskåp i källaren som går mot samma huvudsäkringar.)

  Han sade att han kan ge ett fast pris på byte av skåpet, men inte inkludera felsökning ifall någon löser ut för jordfel.

  Fråga 1; Hur lång tid brukar det ta att byta ut ett skåp på typ 18 eller 21 säkringar? :confused:

  Fråga 2; Hur stor risk är det att man får lägga ner mycket tid i felsökning i äldre hus (0-100%)? Jag har tex sett att kablar ligger i asfaltliknande kablar ( inuti plåt/blyrör). :confused:

  Fråga 3. Ifall någon jordfelssäkring går (men man inte har pengar att felsöka) kan man flytta "ut" den säkringen utanför jordfelsbrytaren så att jordfelsbrytaren inte löser ut för hela huset? :confused:

  Tacksam för svar,
  Per
   
 2. electrocuted
  Medlem · älvsborg · 2 399 inlägg

  electrocuted

  Medlem
  en elektriker som föreslår att man lika gärna kan "passa på" att byta centralen till en ny modern vill helt enkelt tjäna pengar på dig, i de flesta fall fungerar den gamla centralen utmärkt, det är först om det skulle behövas en större central, eller att den gamla är i dåligt skick eller saknar separata PE och N skenor (krävs för JFB) som ett byte är nödvändigt.
   
 3. mycke_nu
  Medlem · Gotland, Sudret · 12 284 inlägg

  mycke_nu

  Medlem
  Förstår att ekonomin kan vara ett hinder, men beträffande jordfelsbrytare så var jag enbart tacksam över den efterföljande felsökningen.

  Man hittar elfel som man inte hade en aning om existerade (skyddsjorden var felkopplad i vår diskbänksarmatur). Dessutom är JFBn ett bra brandskydd, speciellt om man har gamla kablar.

  För att nu inte tala om personskyddet.
   
 4. Patrik_Hed
  Medlem · Gävleborg · 8 021 inlägg
  Hur gott skick brukar det vara på en elcentral från 1936? Elektrikern kanske har rätt i att det är bra att byta.

  //Patrik
   
 5. Ifö
  Medlem · Skåne · 513 inlägg

  Ifö

  Medlem
  Förhoppningsvis är väl inte (hela) centralen från 30-talet, det brukar ju ha hänt en del sedan dess (indragning av tre faser t.ex., när hände detta:confused:? Olika tidspunkter i olika delar av landet?). Bild på centralen?
   
 6. Mikael_L
  Medlem · 45 792 inlägg
  Jag vill bara säga att de där ledningarna är hög tid att byta ut. Tjärisolerade ledningar brukar vara i ruskigt risigt skick idag, oavsett var dom sitter.
  Byter ni inte nu ska du vara medveten om att du inte ska röra någonting i installationen där de här ledningarna sitter, isoleringen brukar nämligen smulas sönder så fort man rör i dom.

  Annars håller jag med en del övriga talare, är din gängsäkringcentral i hyggligt skick och inte hopplöst underdimensionerad så är det en bra lösning att endast komplettera med JFB i en liten låda bredvid.
  Men det förutsätter nog att centralen inte är samma som satts in -36, utan att den är bytt på t.ex. 60-70-talet eller senare.
   
 7. S
  Medlem · 3 644 inlägg

  Slugge

  Medlem
  På fråga 1 så kan det nog ta några timmar, handla grejer, skruva upp nya centralen på dåligt underlag, märkning osv.
  2. Skulle tro att risken är hög 95 %. Bättre kanske dra nya ledare på de ställena först innan du börjar med andra jobbet sen isolationsmäter anläggningen.
  3 Så kan man ju göra men det är inte rätt, tar ju bort hela vitsen med JFB om du gör grupperna med fel på oskyddade.

  Sen så är det lättare för din elektriker att säga vad som ska och vad som bör göras, vi här på forumet vet ju inget om själva jobbet i sig.
   
 8. E
  Medlem · 4 194 inlägg
  ca 6-10 timmar för att byta en central i en gammal kåk, får man räkna med.

  Felsökning? det kan ta allt mellan 0 timmar till 10 timmar.

  Fråga 3 = *Helt fel. alternativt inte koppla in den gruppen överhuvudtaget.
  Det finns ett allvarligt fel om en JFB löser ut.
   
 9. zombieboy
  Medlem · Värmland · 91 inlägg

  zombieboy

  Medlem
  Tackar för alla svar, 7 svar på 14timmar och 30 minuter är kanon!
  - Det lutar väl åt att byta ut det gamla säkringsskåpet, det går ju på rot-avdrag och det måste väl göras förr eller senare.
  Dessutom utlöser en fas på huvud-säkringen ibland när man använder solariet, som är kopplat till det gamla säkringsskåpet.
  /Per
   
 10. E
  Medlem · 4 194 inlägg
  en liten felbelastning säkert, på peka det till elektrikern när du beställer jobbet...

  Bor du på på landet ? Då kanske det är dags att montera ett åskskydd....
   
 11. Rrrrr
  Medlem · Västerbotten · 4 884 inlägg

  Rrrrr

  Medlem
  En elektriker som INTE skulle föreslå byte av en elcentral från 30talet skulle begå "tjänstefel" enligt min mening.. Klart som fan att du ska byta central! Bara dumsnålt att spara några tusen på att ha kvar gamla centralen (den kanske ändå måste byggas ut för att de behövs antagligen mer säkringar om du byter till ett modernt kök).

  De går antagligen heller ej att sätta jordfelsbrytare på den gamla centralen.

  Edit: Antagligen är det dax att byta ut ledningarna som går ut från centralen också. Iaf de som är av "tjärlednings-modell".
   
 12. zombieboy
  Medlem · Värmland · 91 inlägg

  zombieboy

  Medlem
  8000:- inkl arbete och material skulle byte till automatsäkringskåper kosta, exkl ev.felsökning och omdragning.
  Det är 21 eller 24 säkringar i det.
  Låter det rimligt?
   
 13. Mikael_L
  Medlem · 45 792 inlägg
  inkl moms?

  Det är alltid svårt att bedöma jobb såhär via lite knapphändig text på forum.
  Men ja, det verkar vara OK pris. Jag har sällan hört någon som fått billigare och isåfall inte mycket lägre än 8000:- iaf.
  Arbetskollegan bytte och fick en räkning på 17000:-.
  Vilket jag påstår är bluff och båg, dom blev helt klart uppskjörtade, då det var två man hos dom i mindre än 5 timmar.
   
 14. Sangris
  Medlem · Jönköping · 180 inlägg

  Sangris

  Medlem
  Som sagts ovan är det svårt att säga hur lång tid det kan ta när man inte sett förhållanderna med egna ögon. Men är den gamla från 30-talet så är det nog hög tid. Elektrikern vill nog inte tjäna pengar på dig utan ser nog en risk med den gamla.
  Dessutom kanske det inte är så stora pengar i sammanhanget om du ändå köpt nytt kök. antar att det nya köket kostar betydligt mera, så passa på att baka in priset i köksinstallationen så har du inte så ont av det...
  fråga två är omöjlig att svara på. En del jordfel är stört omöjliga att finna om man har otur, men oftast brukar det inte vara några problem.
  Fråga 3. Om jordfelsbrytaren löser ut så är det ju ett fel någonstans. Bättre att lokalisera felet, koppla bort det felaktiga objektet om det är möjligt än att låta felet vara kvar och koppla det förbi jordfelsbrytaren. Men jag förstår din tanke. Har du levt utan jordfelsbrytare i alla år innan så ska det väl vara otur om något händer nu.... men man vet ju aldrig
   
 15. mycke_nu
  Medlem · Gotland, Sudret · 12 284 inlägg

  mycke_nu

  Medlem
  Att koppla förbi jordfelsbrytaren för att den löser är som att ta ut batteriet ur brandvarnaren för att den tjuter när det ryker..
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.