Byggahus.se

Byta värmeväxlare, fjärrvärme, livslängd?

5k läst  7 svar

 1. Kenneth Hedlund
  Medlem Nivå 2
  Vi är anslutna till fjärrvärme från E-on. Häromdagen så var en E-ON tekniker hos oss och utförde den årliga servicen på värmeväxlaren. När han är klar tipsar han om att börja fondera pengar då anläggningen är gammal (sedan 2002) och att den börjar närma sig den bortre gränsen. En ny anläggning sa han kan kosta mellan 30 000 och 50 000, beroende på rabatter mm.

  Kan det verkligen stämma? Är inte livstiden längre än ca 20 år? Jag hade nog snarare gissat 30+ år.

  Vi är 30 hus i samma område, med likadana anläggningar. Området byggdes 2002-2004, av JM. Jag ställde frågan i områdets FB grupp, men intresset är ganska svalt bland mina grannar.

  Jag bifogar en bild på vår anläggning, jag vet inte vilka delar som är vad, men vill någon ha mer bilder ordnar jag det.

  Tips och råd?
   
 2. L
  Bannad · Nivå 20
  Det syns inte hur det övriga är i installationen , hur växlare och annat är placerat , ta en bild lite längre från så växlare och det kommer med , ser lite rörigt ut
   
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Det som går sönder är väl samma som i vilket värmesystem som helst, dvs cirkulationspump, tempgivare, expansionskärl, etc - Saker vilken röris som helst byter ganska enkelt.
  Går styrsystemet sönder så kan det vara svårt att få tag på delar om det är gammalt, men det borde väl funka med vilken 'standard' shuntstyrning som helst?
  Det värsta som kan hända är läckage i en värmeväxlare. Då är det nog bäst att byta hela centralen.
   
  • Laddar…
 4. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Redan att du har det sk serviceavtalet är ganska onödigt på något som i princip inte kräver det. Som sagt inte mycket som kan krångla där samma som i alla värmeanläggningar fast färre.

  Att börja nämna utbyte på något så nytt är nästan lite bondfångeri, intäkterna på servicen kanske inte räcker till trots att de är lättförtjänta och knappast något ingår. En sån central ska inte behöva bytas på 50 år bara att sköta slitdelarna som inte är många eller komplicerade dvs pump och ventiler med ev packboxar osv.
   
 5. Kenneth Hedlund
  Medlem Nivå 2
  Ursäkta sent svar, svårt att visa, det är lite trångt. Jag laddar upp en video :)
   
  Logga in för att se filmer.
 6. Demmpa
  Husägare · Nivå 21
  Jag har tackat nej till serviceavtalet när vi blev erbjudna det för ett antal år sedan, såg ingen vits med det, vår central har nu snurrat i 13 år. Det jag har bytt är cirkulationspumpen, den gamla vibrerade och lät lite illa, sedan har jag bytt värmeregulatorn inte pga att den var trasig utan jag ville ha fler funktioner.

  Hur mycket växlarna mm slits beror bla på hur aggressivt vattnet är.
   
  • Laddar…
 7. Bästa svaret

  L
  Bannad · Nivå 20
  Tycker inte att dom ska skrämma kunderna , klart den är gammal , men den går ju inte så mycket , skillnad på ett hus med 50 LGH , då brukar VV-delen kunna bråka
  Är en LPM-växlare , har jobbat med dom , LPM köptes av Dannfos för ett antal år ( ca 20)sedan .
  Inte för att jag vet hur den som kopplat in tänkt , mycket slangar där , men det har ju fungerat ,
  och den typen finns inte längre .
  Det med att byta är nog lite överkurs , fungerar allt som det ska nu så finns ingen oro , det enda som kan vara är rent i filtren ( men det kollade väl gubben som var där , kanske han kollade alla filter ) så varför byta , kanske om du byter , verkningsgraden är kanske 0,01 bättre , men ny kostar min 30Kkr , när får du igen den kostnaden i besparing ???
  PS Lådan med text LPM är en vanlig reglercentral , cirkpump är standard , ev VV regulator är även den reservdel
  Smutsfilter behöver man inte kolla varje år , om det inte vid sista kollen är en massa skit i det .
  Du kan se hur ett smutsfilter ser ut , man lossar muttern inringad och lyfter ur filtret , blåser , spolar rent sätter tillbaka klart , men tänk ventiler på båda sidor ska stängas
   
  • Laddar…
 8. Kenneth Hedlund
  Medlem Nivå 2
  Ok... tackar för svar. Om jag sammanfattar, men lite egna tolkningar:
  • Lönar sig sällan med serviceavtal, Centralen består av "standard komponenter" och relativt lite "rörliga delar", därför krävs oftast lite service.
  • Byt inget i "förebyggande syfte". När själva värmeväxlaren-grunkan pajjar, byt rubbet!
  • Lär känna en superschysst rör-kille/tjej, smörj denne regelbundet med presenter, så den goda kontakten består.
  Sedan tråden startades, har jag fått reda på att en grannes värmeväxlare tydligen pajjat. Märkes av att vattnet i kranarna blev grönt!? Tydligen färgar man vattnet i fjärrvärmekretsen, just för att upptäcka läckor. Återkommer när jag hört vad det kostade honom :(
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka