Byggahus.se

Byta värme system

 1. J
  Medlem · Nivå 4
  Om man bara ser till det ekonomiska så går det aldrig att räkna hem bergvärme mot att köra på luft/luft-värmepump. Då ska du bada bubbelbad två gånger om dagen och ha uppvärmd pool ifall det ska vara lönsamt. I alla fall så långt söderut som ni bor.

  Dock har ju bergvärme gentemot llvp andra fördelar än bara det ekonomiska. Du slipper störande ljud och planlösning spelar ingen roll. Du slipper ha dörrar öppna för att sprida värme etc.

  Av de två alternativen du nämnt dock hade jag definitivt valt bergvärme över luft/vatten-värmepump. För mig är det värt lite extra att slippa ute enheten. Du får även "nästan gratis" kyla vilket börjar bli mer och mer användbart i vårt klimat.


  Min luft/vatten-värmepump gick sönder för en månad sen och min plan är att ersätta med bergvärme nu. De offerter jag fått har varit liknande dina att det skiljer ca 30k på bergvärme och luft/vattenvärmepump. Det är för mig helt klart värt det extra för kylmöjligheterna och att slippa ute enheten. Dessutom är den ju lite effektivare med, framför allt när det är kallt.
   
 2. leby
  Medlem · Nivå 19
  Frugan kollade just, 18800 kWh 2019. Huset är byggt 1934 och dåligt isolerat, vissa delar inte alls utan bara plankvägg. Ett par utbyggen är dock bättre isolerade. Huset är på ca 170 m2 boyta + ca 120 m2 källare som också är uppvärmd. Vi har 22-23 grader (källaren ca 20 grader) och 2 tonåringar som duschar läääänge. Har haft bergvärmen se 2013 tror jag, väldigt nöjd...
   
 3. Csm84
  Medlem Nivå 1
  Tycker det är väldigt svårt beslut eftersom det handlar om ganska mycket pengar för oss. Jag förstår vad ni säger med luft/luft. Är dock inte så imponerad med den som vi har då det har svårt att värma övervåningen som den är. Det blir värmt i vardagsrum , en del av köket och vid entré. Resten av huset behövs värme från el element. 3 sovrum, håll, del av köket badrum, och toa. Nere i källaren har jag bara ett par st. Element igång. För dyrt att värma hela källaren. Kanske inte det bästa planlösning verkan uppe eller nere i källaren för luft luft.
   
 4. Csm84
  Medlem Nivå 1
  De flesta som har bergvärme verkar nöjd med det. Jag tycker 18 000kwh låter mycket. Har du alltid haft bergvärme? Isf vad hade ni för förbrukning innan ni konverterade till bergvärme?
   
 5. leby
  Medlem · Nivå 19
  Hade elpatron först, då var barnen små och huset 60+60 m2 mindre, vi gjorde då av med runt 40000kWh.
   
 6. leby
  Medlem · Nivå 19
  Som jag sa, väldigt dåligt isolerat (och i Stockholm, lite kallare än hos dig)
   
 7. J
  Medlem · Nivå 12
  Man ska också komma ihåg att ett hus med vattenburet värmesystem och dito värmepump normalt värderas högre än om det är direkt-el. Även om man inte tänkt sälja huset på många år så finns värdet där. Kan vara en fördel också om man vill öka bolånet eller lägga om det. El-priset med energiskatter lär knappast sjunka utan stadigt stiga långsiktigt sett.