Byggahus.se

Byta värme system

 1. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Den värmepumpen borde generera några kWh per år, så nettoenergibehovet och besparingspotentialen blir lite högre än tidigare beräkningar.
  Men, som sagt var, vill ni ha snabbast möjliga besparing så är det luftvärmepump som gäller. Det kräver dock att huset passar för det.
   
 2. J
  Medlem · Nivå 12
  Ok, ni har en luftluftvärmepump och dessutom lite svalt i delar av huset. Det kan förklara hur ni klarar er med 25 MWh/år. Jag skulle annars uppskatta ett er förbrukning borde vara minst 35 MWh/år. Om man investerar i ett nytt värmesystem bör man utreda förbrukningen noga först så att man inte köper ett underdimensionerat system. Planerar man att lägga extraisolering på taket och byta fönster och dörrar inom en nära framtid får man dock naturligtvis räkna med minskad förbrukning.
   
  • Laddar…
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Exakt vilka olika avgifter har ni? En totalsumma säger inte så mycket.
   
 4. Csm84
  Medlem Nivå 1

  Vet ej. Har dåligt koll. Har bott i lägenhet hela tiden fram tills 6 månader sedan när vi köpte hus. Jag tror det är som ni säger att det är delvis baserad på hur mycket man förbrukar. På E Ons hemsida kan du räkna ut ditt nätavgift om du knappar in ditt års förbrukning. När jag knappade in 13 000kwh då minskade det från 17 000kr till 15 000kr vilket kändes som inte så står skillnad i det står hela. Känns som man betalar rätt mycket för ingenting.
   
 5. J
  Medlem · Nivå 12
  Energiskatten ökade tydligen från 43,375 till 44,125 öre/kWh vid årsskiftet. Vissa skatter höjs automatiskt lite grann varje år enligt regeringsbeslut. Hittade en prislista för EON region syd och rörliga elnätsavgiften inkl moms och energiskatt är nu 65,425 öre/kWh. Det betyder att man kan räkna med ett elpris på ca 1,25 kr/kWh. Minskar man elförbrukningen från 25 till 13 MWh/år så sparar man ca 15 tkr per år. Luftluftvärmepumpen kanske är slutkörd om ett par år och ni vill kanske ha 20-21 grader inne. Minskar man då elförbrukningen från 35 till 13 MWh/år sparar man ca 27,5 tkr per år. Alltså grovt räknat en återbetalningstid på 10 år för konvertering till vattenburet system och bergvärme om ni inte vill fortsätta med fler luftluftvärmepumpar och svalt i delar av huset.
   
 6. R
  Medlem · Nivå 3
  Bortsett från alla avgifter, skatt och moms så ser jag en fördel med bergvärme. Du slipper en utomhusenhet som det rinner vatten ifrån och som låter lite och ibland oljud med tiden.
  Prisskillnaden mot bergvärme är inte enorm.
   
 7. Csm84
  Medlem Nivå 1
  Jag har hört att inomhus delen eller själva bergvärmepumpen låter en del också. Stämmer det? Pannrum där vi ska inställera det ligger precis under vår sovrum ....
   
 8. J
  Medlem · Nivå 12
  Ja kompressorer låter alltid en del och det beror också på i vilket stadium av deras livscykel de är. Men ni har källare och då ett hyfsat bra och stabilt mellanbjälklag så jag skulle inte vara bekymrad över det. Hörs mer om det bara är en tunn innervägg till "pannrummet".
   
 9. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Det ska framgå av fakturan exakt vad man betalar.
   
 10. Csm84
  Medlem Nivå 1
   
 11. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Ok. du verkar betala 7980:- per år i fast avgift plus 26,4 öre per kWh i rörlig avgift.
   
 12. Csm84
  Medlem Nivå 1
  Jag såg det också när jag tittade på fakturan. Konstig när man loggar Inn i Eons app att det ser ut så här istället
   
 13. leby
  Medlem · Nivå 19
  En stor fördel jag såg efter att vi bytt till bergvärme var att jag mentalt inte längre bekymrade mig för att det blev dyrt om någon ex duschade länge eller att vi höjde inne temperaturen nån grad. Marginal kostnaden med bergvärme är ju liten medans det är en relativt stor investering... Nu är jag uppfödd på landet när det inte var så fett så det sitter i ryggen att bekymra sig om kostnader även när det inte kanske behövs men "piece of mind" är faktiskt värt en del...
   
 14. Csm84
  Medlem Nivå 1
  Gick inte ladda upp bilden men det var den som jag laddat upp tidigare i kommentera fältet.
   
 15. Csm84
  Medlem Nivå 1

  Hur många kwh gör du av med per år? Hur står hus har du? Haft bergvärme länge?