Hejsan!

Nu har vi ett hus byggt 1991 och ska bygga om i köket men här händer inget då vi inte vet hur vi ska göra med luftvärmesystemet....Minimaster ACJ/ACF

Någon som har tips hur vi kan göra? Kan man flytta upp skitet på en oisolerad vind?
Finns det samma sorts system fast modernare?
Vad kostar ett sådant då om man redan har hål i taket till ventilerna och rör dragna på ett ungefär? (enplans villa på 100kvm)

Någon som vet sånt här?

Tacksam för alla svar! Gärna om priser på vad liknande system kostar och gärna såna som inte är uppsatta i köket utan andra lösningar!
 
Visst kan man flytta upp aggregatet till vinden. Byt till nytt vindsaggregat i sånt fall.

Annars finns ersättare till Minimaster från Flexit, Fläktwoods mfl.

Själv så ersatte jag min minimaster med en RDKR från Fläktwoods. Kostnaderna är relativt begränsade om du kan utnyttja bef kanaler.
 
T.ex ett Flexit Spirit motsvarande ditt minimaster ,fast effektivare, kostar ca 22000:- kanalerna från denna går ju sen vidare och blandas med återluften från gallret som troligen sitter nere vid golvet i hallen och sen vidare till luftvämeaggregatet? Är luftvärmeaggregatet ,som är en annan sak,ok och du inte vill bygga om till vattenburet eller likn så kostar det inte mer än ovan.Det kostar heller inte mer att flytta upp till ett aggregat på vind men då måste du även upp med en separat köksfläkt.
 
Tusen tack för era svar!

Så får det bli...ett vindsaggregat och ny fläkt i köket som är mycket snyggare än spiskåporna till minimastern.
Roligt att det finns en modell som enligt mig är skitful och dyr.

Man borde kunna låta rören vara kvar...om man kontaktar ett företag och frågar om offert och dom tycker att man borde byta kan man be dom stoppa upp dom rören nånstans eller?
 
Montera aggregat på vinden går bra, se bara till att den är gjord för det (extra isolering). Du behöver inte byta alla rör i huset, utan det blir där det sitter nu som rören får dras om och förlängas. Två av rören måste kondensisoleras. Anlita någon som håller på med ventilation, som kan. Luftfiltret bör bytas engång per år. Så det blir en liten tripp upp på vinden varje år. Men det bör man ändå göra för att kolla in läget (titta efter fuktskador i taket t.ex.). Luftfiltret är av sämsta minsta enklaste sort i det gamla, så det blir bättre.

Inspektera gamla rören och kosta på en rengörning om de är skitiga.

Vissa nya aggregat drar mindre ström. Kanske el för ca 500kr mindre per år, jämfört med det gamla (för fläktarna, om elvärmen använts så blir det större skillnad).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.