Byggahus.se

Byta ut gaspanna mot frånluftsvärmepump eler luft/vatten VM?

 1. F
  Medlem · 13 inlägg

  Frndus

  Medlem
  Vår gammal gaspanna har nått sin livslängd och vi letar efter alternativ. Eftersom vi återvinner värmen från ventilationen så tyckte vi att en frånluftsvärmepump kan vara en bra lösning. Nästan alla grannar (som bor i likadana Skanska hus) har bytt till NIBE 370, men jag har även funderat på en Bosch Compress 9w.

  Reparatören till gaspannan var dock mycket skeptisk mot frånluftsvärmepumpar och sa att en luft-vatten värmepump är effektivare. En sån kostar ca 50.000 kr mer än en frånluftsvärmepump och har 5 år längre livslängd. Är det värd pengarna? Vilket alternativ funkar bäst i kombination med solceller som vi tänker köpa inom 10 år? Kan man installera en luft-vatten värmepump med tanke på att vår befintlig gaspanna återanvänder luften från ventilationen? Kan det vara effektivare? Är det en bra lösning för oss som är två personer som bor i ett 1.5 plans hus på 155 kvm i södra Skåne? Huset är byggt i 2007 på en betongplatta på mark, klädd i träpanel och tegel och har stora fönsterpartier. Vi har golvvärme på första våningen och radiatorer på den andra och förbrukar ca 12000 kwh energi per år (ca hälften är gas, hälften el).

  Tack!
   
  Redigerat 28 feb 01:36
 2. larsbj
  Byggnadsvårdare · Värmland · 3 233 inlägg

  larsbj

  Byggnadsvårdare
  Om ja förstår dig rätt så har ni alltså 6000 kWh gas för värme och varmvatten, samt 6000 kWh husållsel ?

  Om detta stämmer blir det extremt svårt att få en dyrare värmepumpsinstallation lönsam.

  Antar att den rörliga delen av elpriset är 1,10kr/kWh vilket stämmer hyfsat för de senaste åren, lite beroende på den överföringsavgiftens storlek i ditt område.

  Det skulle innebära att med en elpanna som skulle era 6000 kWh för värme och VV alltså kosta ca 7000:-/år

  Motsvarande årskostnad för en frånluftvärmepump typ nibe 370 (COP 2,5) 2800:-kr/år

  Med luft vatten, COP 3,5, beroende på var i landet, 2000:-/år

  Investeringskostnaden är väl grovt räknat kanske så här:
  Elpanna 25000:- typisk livslängd 25-30 år
  FLVP 60000:- typisk livslängd 15-20 år
  LVVP 100000:- typisk livslängd 20-25 år

  Detta innebär då att frånluftvärmepumpen blir billigare än elpannan efter 10 år.
  Och att Luftvattenvärmepumpen behöver 50 år på sig för att bli lönsammare än frånluftvärmepumpen.

  Om eran nuvarande frånluft går till gaspannan, så behöver den få en frånluftfläkt istället om ni väljer luftvatten, så att ventilationen fortsatt fungerar bra. (med frånluftvärmepump sköter den detta)

  Kombinationen med solceller blir egentligen likvärdig med de olika alternativen, fast den anpassade solcellsanläggningen blir såklart mindre med lägre elförbrukning.
  Det är mycket möjligt att det ekonomiskt optimala skulle vara elpanna och solceller med dagens regler med skattereduktion för såld solcellsel, men då gör man sig beroende av politiska beslut som ju kan variera från tid till annan, så det är nog inte att rekommendera.
   
  • Laddar…
 3. J
  Medlem · Stockholm · 3 660 inlägg

  Josth

  Medlem
  Håller inte riktigt med om sättet att räkna. Om det är en frånluftsvärmepump med gastillsats idag tror jag den heter IVT 665? Finns inte nytillverkade gasmodeller utan ett vanligt byte är t.ex. till NIBE F370 med el-patron. Energibesparingen kommer inte att öka utan ligga på i stort samma nivå då frånluftsmodulerna är lika stora/effektiva. Tillsatsen 6000 kWh gas byts mot ca 5400 kWh el-patron i F370 om man drar bort lite pannförluster i gaspannan jämfört med en elpanna/el-patron. El-priset är dock lite högre än gaspriset så det kanske går jämnt upp kostnadsmässigt?
   
 4. larsbj
  Byggnadsvårdare · Värmland · 3 233 inlägg

  larsbj

  Byggnadsvårdare
  Ja är det så så blir det helt annorlunda, räknade som att det var en ren gaspanna.
  Isf är f370 en för liten pump för bästa ekonomi.
  Då är det antingen f750
  eller luft vatten som troligen blir det mest ekonomiska.
   
  • Laddar…
 5. J
  Medlem · Stockholm · 3 660 inlägg

  Josth

  Medlem
  Ja byte till den "nya" generationen frånluftsvärmepumpar som NIBE F730/F750 eller IVT 840/860 tar nog runt omkring 8 år att räkna hem skillnaden till en traditionell frånluftsvärmepump som F370 som jag ser det. Luftvattenvärmepump blir lite mer komplext då den måste kompletteras med en frånluftsmodul eller i vart fall en fläktmodul.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.