Byggahus.se

Byta upp värmning

2k läst  33 svar

 1. M
  Moderator · Nivå 18
  ring runt till VVS företag i området och fråga dem.
  Erbjuder de inte värmepumpar själva så vet de vilka som gör det
   
 2. S
  Medlem · Nivå 5
  För att komplicera lite...

  Bergvärme kontra ytjordvärme (slinga i marken) kan vara styrt av annat än priset och veckans mode.

  Beskaffenheten av det lokala berget spelar in! Om orten har "dåligt berg", så att borraren riskerar köra fast och inte få upp kronan, eller om han kan borra hålet, men när han drar upp verktygen faller hålet ihop innan man får dit slangar, ja då har man inte rätt förutsättningar för bergvärme!

  I sådana fall blir det, om man vill gå på värmepump, nödvändigt att se på andra alternativ, slinga i jorden eller luft/vatten. Det senare verkar dock lite lurigt att räkna hem riktigt bra så långt norrut.

  En viktig fråga Du inte fått av forumet; hur länge tänker Du bo i huset? Om det bara handlar om en kortare tid måste Du fundera på vad olika installationer gör för salupriset. Om Du tänker bo där länge blir det en annan kalkyl.

  Och för att göra det hela ännu svårare: Man kan räkna på pengar för alla alternativ, men man kan bara gissa på vad kommer ___ att kosta i framtiden (fyll i: olja, el, pellets, bankränta, ...).

  Hittills har ju en bra gissning varit att titta lika många år bakåt som man måste jobba framåt, men det är ingen garanti, dock det bästa man kan göra.

  Den billigaste värmen är den Ni inte behöver; som andra har antytt - se först av allt över Er förbrukning, isolering på vinden, ventilation som är uppåt väggarna stor. Vänj er vid lite lägre temperatur inne direkt nu i höst, fundera på om alla rum måste ha full temperatur, byt tätningslister i dörrar och fönster etc etc.

  Sedan, skaffa värmepump i rätt storlek (en mindre pump blir lite billigare!), som det ser ut nu med priser på alternativen har det hittills varit klart förmånligaste alternativet. Försök sedan ha eldstad och elda ved, som Ni köper så prisvärt som möjligt, så fort Ni kan och det är kallt...

  Värmepumpar jobbar med att "lyfta temperaturen" mellan "ute/berget" och "elementen inne". Ju större skillnad det är mellan dessa båda temperaturer, desto jobbigare är det för värmepumpen, och desto sämre blir utbytet från den. Därför är en bergvärmepump, som får kanske 5 grader in, mer effektiv än en luft/vatten som får -10 grader en kall vinterdag.

  MEN detta gäller lika mycket inne! Halvgamla elementsystem (60-80-tal, typ) som är dimensionerade för olja/el jobbar med höga temperaturer, det blev mindre element och tunnare rör så, dvs billigare i installation och löste sin tids problem.

  För värmepumpar (berg/jord/luft-vatten) är det "idealiskt" med golvvärme - större element än golvet är svårt att ha i huset, och då blir det låg temperatur. Men gamla stora 40-tals vattenradiatorer behöver inte vara dåliga de heller.

  Det kan vara lönsamt att se över huset vid övergång till värmepump, kan vara ekonomi i att byta vissa element till större t.ex. Här kommer en bra röris/VVS-konsult (gränsen kan vara hårfin!) till sin rätt! En "värmepumpsinstallatör" behöver inte ens ha förstått problemet... (men vissa kan vara kanonbra, förstås).

  Så får man tänka på att gamla rörsystem kan innehålla mycket smuts. När energin har överförts från värmepannan till elementen vid högtemperatursystem, dvs varmt vatten ut till rummen och kallt tillbaka, så har vattnet inte behövt snurra särskilt fort, skiten som alltid finns lägger sig på botten i rören. Men när man byter till värmepump och skall få samma energi ur en lägre temperaturskillnad måste man i stället gasa på vattnets hastighet. Då drar det med...

  Alla värmepumpar har filter, både mot ev borrhål/slinga, och mot "huset". Dessa filter brukar dock vara väldigt små, avpassade för ett nybygge typ, och kan behöva rensas väldigt ofta säg första driftåret. Att slarva med det kan också påverka ekonomin, liksom det gör om man inte dammsuger filtren i sin luft-luftvärmepump var och varannan vecka!

  Se också över vilket elavtal Ni har i huset - kan påverka totalkostnaden.
   
 3. JoakimSwe
  Medlem Nivå 2
  Vi bytte från uppvärmt 35.000 kWh per år spritt på boyta 134 kvm och biyta svagt uppvärmt 103 kvm till bergvärme med 11.400 kWh och nu boyta 205 kvm och biyta svagt uppvärmt 70 kvm. Vi har nu elhybrid som drar ca 1000 kWh per år som räknas in i de 11.400 kWh...

  Ca 24.000 kWh besparing och med dagens elpriser runt 30.000 kr per år.

  Vi betalde ca 170.000 kr för 200 m borrhål med en CTC GSi 6-12 kW. Extra foder 12 m.

  Funkar suveränt och avbetalt på mindre än 6 år med STÖRRE ytor uppvärmda (konverterad källare samt nytt Attefall).

  Bergvärme rekommenderas!
   
 4. sir_daniel
  Självbyggare · Nivå 14
  Vi installerade en 12kw nibe f1255 borrade 220m och la i grövre kollektorslang, inkl utmontering av gamla pannan o installation av nya inkl borrning 156k efter rot i stockholmsområdet
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka