Byggahus.se

Byta takbelysning från glödlampor/halogenlampor till LED

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  I vårt radhus har tidigare ägare låtit installera dimmers till all takbelysning. Jag undrar nu hur jag ska tänka om jag vill ersätta dess glödlampor/halogenlampor till LED?

  Det finns i princip tre olika kombinationer:
  a) Dimmer till lamputtag i taket.
  b) Dimmer till 220v halogenspot 35W (2-10st per dimmer beroende på rum)
  c) Dimmer till elektrisk transformator med anslutna 12V halogenspot 10-20W (6-7st beroende på rum, och 2st elektriska transformatorer per dimmer, mellan ca70-135VA om jag minns rätt, och max 2m mellan transformator och spot)

  Alla dimmers förutom en är av typen Elko Plus Dimmer 315GLE (nr: 1363113), vilket innebär att de är en transistordimmer med bakkantsstyrning, alltså dimmer för glödljus, halogenlampor 230 V och lågvoltshalogen med elektronisk transformator. 230 V, 50 Hz. Den resterande är motsvarande fast 630GLE (den som styr 10st 220V halogen a 35W).

  Finns det LED för ovanstående kombinationer a,b,c som går att koppla in rakt av, eller blir det någon nackdel? Jag vill inte att det ska flimra (som typ 2*50Hz) samt ha en liknande färgåtergivning som det är nu (Ra-index).

  Det jag inte blir klok på är om de dimbara LED som finns att köpa fungerar med all typer av dimmers, eller om vissa föredrar framkantsstyrning (tyristordimmer?). Det blir ju en del kostnad att byta ut alla dimmers + köpa LED. Förslag på bra LED-lampor tas också gärna emot.

  Mvh Patrik
   
 2. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Det blir ofta problem med kompatibilitet när man byter enskilda "komponenter" i ett system. Vad du kan göra är att surfa till de stora tillverkarna av 230 V LED-lampor och leta efter tabeller som visar vilka dimmers som fungerar med dessa lampor.
  I denna tråd finns ett inlägg med länkar till de största.
  https://www.byggahus.se/forum/belysning/260144-dimmertraden-tekniken-bakom-en-lyckad-dimring.html

  Varför vill du byta alla till LED? Fungerar inte nuvarande belysning?
   
 3. P
  Medlem Nivå 1
  Tack för snabbt svar!

  Nuvarande belysning fungerar alldeles utmärkt, men då vi ofta har dem tända funderade jag på om man kunde sänka förbrukningen lite framöver när lamporna behöver bytas. Självklart var tanken att byta alla lampor "per dimmer" samtidigt. Vi har ca 2kW effekt totalt takbelysning/bänkbelysning som styrs via "vägg-dimmers" :)

  Tråden gav mig mer insikt i hur det hänger ihop och om någon annan på forumet har samma Elko dimmer som de kopplat till LED får ni gärna kommentera (gäller då a,b ovan).
   
  • Laddar…
 4. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Jag ser att jag var lite otydlig ovan, "dessa lampor", jag menade att man ska titta i tillverkarnas tabeller över vilka dimmers som fungerar med just deras olika modeller av lampor. Det går alltså inte att prata om 230 V LED-lampor i allmänhet.
   
 5. P
  Medlem Nivå 1
  För att svara på alt a själv ovan, så fungerar en "Osram LED SUPERSTAR CLASSIC A advanced 60 ADV 10 W/827 (60W) FR" (EAN nummer 4052899911222) alldeles utmärkt. Dock går de inte att dimra lika svagt som en vanlig glödlampa. Till vår barnlampa i taket var det dock enda alternativet då den var märkt med max 14W (!) och medföljande lågenergilampa inte fungerade alls.
   
 6. Karl_Pedal
  Besserwisser Nivå 8
  Vi har bytt ut i stort sett alla halogenspotlights i vårt hem till LED. Det satt tidigare 35W GU10-spottar överallt och det är närmare 100 spotlights i vårt hem, kanske mer. Tidigare har vi testat 2 st av IKEAs dimbara LED-spotlights men inte varit nöjda men sen testade vi den rätt nysläppta ljuskällan LEDARE 6W 400 lm-LED (59:-/st) och blev positivt överraskade. Nu har vi smällt in dessa överallt där vi har dimmers och där vi bara har strömbrytare kör vi med RYET 3W 200 lm (25:-/st).

  Kalkylen är att man efter ca 900h drift har tjänat in RYET-källorna medan LEDARE-källorna tar drygt 2000h på sig innan de har betalat sig. Det kan nog ta upp till 3-4 år innan det blir payback med dagens elpriser men det är få investeringar som har så snabb återbetalningstid. Dessutom så har RYET en livstid på upp till 15000h, vilket är 10 x mer än motsvarande Halogen och LEDARE har upp till 25000h, vilket är 16 x mer än en Halogen. Detta förbättrar kalkylen ytterligare och gör dessutom att belysningen hemma kommer vara underhållsfri en lång tid framöver.
   
 7. P
  Medlem Nivå 1
  Tack för tipset! Vilken typ av dimmer har ni? Vi har Elko GLE 315/630 (transistor/bakkantsstyrning). Verkar vara lite olika vilka kombinationer som fungerar bra ihop. En OSRAM GU10 35W halogen kostar ju runt 30kr så 59 kronor är bra pris.
   
 8. Karl_Pedal
  Besserwisser Nivå 8
 9. P
  Medlem Nivå 1
  Det verkar vara en djungel, så man får nog testa sig fram vilken kombination som funkar bäst :)