Byggahus.se

Byta radiatorer eller fönster

 1. T
  Medlem · 32 inlägg

  TobiasK233

  Medlem
  Hej

  Bor i ett 70-tals hus där vi har mest tvåglasfönster, inga isolerglas utan de är delbara. Vi har problem med att vi går minus på effekten som då märks i vardagsrummet men även i det minsta rummet. Huset värms upp av en CTC värmepump.

  Sticker ut gör vardagsrummet med sina idag 26w/m2 men även det minsta rummet som idag har 70w/m2 sticker ut då det har mest effekt men ändå är kallt, troligen pga att det ligger i vinkel med två fönster och en dubbelradiator under det ena så blir kallraset stort under det andra fönstret.

  Vardagsrummet som är öppnat upp till köket och de har tagit bort en vägg så de har nog tagit bort en radiator då också då det skiljer så enormt i w/m2


  Total yta 89m2
  Total effekt idag 3658w
  Total effekt idag 41,1w/m2 dock otroligt dåligt balanserat

  Total effekt vid byte av radiatorer
  Totalt effekt ca 5000w (dvs +1500ca mot idag)
  Total effekt ca 57w/m2 (+16w/m2 mot idag)


  kan ni tyda min lite kryptiska bild, rektanglarna representerar radiatorer och då fönster, utom i rummet längst ner till höger där vi idag endast har en dubbelradiator under ena fönstret och enormt kallras under det andra, där tänkte vi sätta in två enkelradiatorer istället. (Notera där har vi 70w/m2 men upplevs som kallt när det är kallt ute, under +3)

  Man läser ofta att byta fönster inte lönar sig, det är så liten yta till totalen osv, vad tror ni i mitt fall skall man gå på fönster eller radiatorer först?
   
 2. Krokben
  Husägare · Uppland · 444 inlägg

  Krokben

  Husägare
  Att byta till energieffektivare fönster lönar sig om man vill minska kallras. Bytte ut två stycken stora fönster i vintras och kallraset försvann helt, men förbrukningen är densamma. Så är det kallras du känner så skulle jag bytt fönster.
   
 3. G
  Medlem · 1 451 inlägg
  Du vill ju ha mkt radiator effekt även om du kan få varmt i rummet med mindre. Mera radiator effekt innebär normalt att pumpen kan köra lägre framledningstemp och du får lägre elkostnad.
  Så jag skulle absolut gå på radiatorer först, se se om de lönar sig ens att byta fönster.
   
 4. Anna_H
  Husägare · Värmland · 10 676 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Vi har elradiatorer. Sedan vi bytte fönster har vi i princip aldrig haft dem påslagna på övervåningen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.