Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

byta panel och tilläggsisolera hus från 70-talet

 1. A
  Medlem · Jk · 554 inlägg

  Ace83

  Medlem
  Vi tänkte byta träpanel och tilläggsisolera, huset är från 70-talet. Panelen ska rivas. Bakom panelen sitter det några bruna skivor (asaboard) och där bakom antar jag isolering.

  Vad är standard vi ett sådant byte, ska man ta bort all den gamla isoleringen mm? Tänkte om det är något som är ruttet. Då kan det ju inte vara bra och låta det sitta kvar för att sedan sätta på my isolering och my panel
   
  Redigerat 9 apr 2020 21:40
 2. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Stockholm · 612 inlägg

  Pasjostrom

  Renoveringsnovis
  Har du någon anledning att misstänka att väggen är skadad? Varför ska du byta panel? Tilläggsisolering lönar sig inte på många år (i minskad energiförbrukning) men om du ändå gör det så är det onödigt att ta bort delar av den befintliga konstruktionen om inget uppenbart problem föreligger.
   
 3. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 840 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Finns ingen anledning att ta bort den gamla asfaboarden, om du inte ser uppenbara evidens på att det är allvarliga rötskador bakom. (Vilket är föga troligt.)
  Däremot kan gammal asfaboard vara lite skör och gå sönder när man tar bort den gamla panelen.

  Bytte själv panel förra året, och passade då på att tilläggsisolera. Hade också gammal asfaboard innanför panelen. Hade tänkt låta den sitta kvar, men den gick sönder när vi bände loss panelen. (Bidragande orsak förmodligen att panelen satt dikt an asfaboarden utan läkt/regel mellan. Dock inget som helst fel med fasaden pga avsaknad av luftspalt. Då ska man också veta att det är en sydvästvägg som får ta oerhört mkt stryk av sol och slagregn. Orsaken till panelbyte var mer att några brädor skruvat sig som spiralmakaroner, samt att mössen gnagt hål på asfaboarden på några ställen.)
  Så den gamla asfaboarden fick tas ner. Den ersattes med asfapapp för ökad vindtäthet i väggen, innan det yttre regelverket sattes fast. 45 mm tilläggsisolering och ny asfaboard.
   
 4. S
  Medlem · 138 inlägg
  Var det träfiberskivor el asfaboard?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.