Byggahus.se

Byta/komplettera pelletspanna mot luft/vatten värmepump

 1. H
  Medlem · 328 inlägg
  Hej, Vi har en pelletpanna med bulkförråd (3ton pellets) i vårt pannrum . Kopplad till två tankar på 500L vardera. Den ena tanken (master) har solslinga som ej används. Samma tank sitter även VVB+vpatron i. Den andra är en ren slavtank.

  Pelletslösningen med PX21 brännare är ekonomiskt men strular förstås när men bäst behöver den samt underhållet är inte helt obefintligt. Kört den i snart 10 år så kan den bra men tålamod och tid för teknikstrul minskat.

  Skulle vilja koppla in en luft vatten värmepump i stället eller möjligtvis som komplettering. Får jag välja så blir det Sjön Mälaren för pannan. Har förstått att det inte är optimalt att köra VP mot tank men kan tänka mig fimpa slavtanken på 500L. Solslingan är för höga temp och ej heller nått alternativ. Finns ej kamrörslinga heller för VP i masterstanken heller.

  Så hur gör man ? Kopplar den direkt till tank eller via nån plattvärmeväxlare? Eller vad : Nån som provat detta?
  Sugen på en CTC VP

  Tacksam för svar // Håkan
   
 2. GoForIt
  Medlem · 4 935 inlägg
  Jag satte bevakning på din tråd när jag läste den, då jag till vissa delar står i samma funderingar..
  Men det är svårt att få någon feedback från någon som kommit till skott..

  Jag är inne på att behålla vår panna (inbyggd beredare) och pelletsbrännare, men försöka docka ett monoblock LVVP till den för att ta driften när det är milt ute, och sedan låta brännaren hjälpa till när effekten inte räcker.
   
 3. electroluxaren
  Medlem · 7 950 inlägg
  Jag gör så
  Jacka Utedelen på något ledigt utag på pannan eller på returen för skiktningen
  Inga inkopplade acc-tankar
   
 4. H
  Medlem · 328 inlägg
  Det jag är fundersam över nu efter kollat lite på framledningstempen på LVVP är att den är låg runt 65 grader som max. Pannan kör ju med närmare 95 så man undrar hur utbytet blir. måste nog behålla tanken på 500L för VVB annars måste jag nog fundera på nån annan lösning
   
 5. Isakare
  Medlem · 3 015 inlägg
  Glöm inte räkna tilll ventilation om du idag har pannan i huset med skorsten.
  Självdraget upphör att fungera när du slutar elda.
   
 6. GoForIt
  Medlem · 4 935 inlägg
  Jag är också inne på att ansluta den på returen som @electroluxaren skriver.
  Men frågor som kommer upp är
  - Hur hanterar man legionellaproblemet på varmvattenberedningen (beredare i pannan) när shuntstyrningen (på pannan) släpper ut värme till radiatorslingan?
  - Hur undviker man i ett högtemperatursystem att för hög vattentemperatur passerar genom värmepumpen när pelletsbrännaren är i drift?

  Känns som att det kommer att gå åt en hel del specialsydd styrning för att nå dit man vill?
   
 7. electroluxaren
  Medlem · 7 950 inlägg
  vad är förutsättningarna för legionella tillväxt? jo stillastående vatten. vilket betyder att du aldrig duschar eller på annat sätt använder varmvatten
   
 8. electroluxaren
  Medlem · 7 950 inlägg
  värmepumpen går ju inte om vattnet är för varmt dvs en ickefråga!
   
 9. GoForIt
  Medlem · 4 935 inlägg
  Självklart använder vi varmvatten löpande, på normalt sätt. Men om man tänker att värmepumpen jobbar med temperaturer upp till max 50-55°, och det alltså också är temperaturen i pannan, måste inte temperaturen i pannan upp över 65° med jämna mellanrum för att undvika legionellarisk?

  Det är jag också med på. Men om effektbehovet är så högt att pelletsbrännaren går in och höjer temperaturen till över 60° - är det okej att cirkulera ut så varmt vatten i värmepumpen? Eller måste den slingan i så fall strypas? Och hur hålls den i så fall frostfri?
   
 10. electroluxaren
  Medlem · 7 950 inlägg
  temperaturen är endast viktigt i två fall: om vattnet är stillastående i lååånga perioder eller man fryser i duschen.
  märk väl att stillastående kallvatten är orsaken till de flesta legionellafallen i Sverige.
  beroende på vad som är inställt som max framledningstemperatur på utedelen (du kan eventuellt få larm) så spelar det ingen roll om varmvatten går ut i denna, vilket det för övrigt bör göra vintertid. 60C är aldrig nåra problem men närmar du dig 90....
   
 11. G
  Medlem · 212 inlägg
  Jag har samma ideer. Har dragit trekvarttum järnledning från returen (elementen) med en tryckkänslig cirkulatuonspump fram till väggen där värmepumpen är tänkt att sitta. 22mm kopparledning tillbaka till pannan. Blir det för kallt i pannan (legionella) har jag redan varmvattenberedare som kan ta de sista graderna.
  Har aldrig sett någon bra ritning på det här. Var tänkt för Panasonics monoblocpump som inte har någon innedel.
  CTC ska anslutas till en innerdel Ecologic. Nibe måste också ha en innedel dyrare än CTC:s så där sprack intresset. Vet inte om Nibes gamla on-off modell säljs längre men tror den var enklare.