Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Byta kamin till äldre.

 1. J
  Medlem · 3 inlägg

  Joakim Svedberg

  Medlem
  Hej alla!

  Vi vill byta ut vår skitfula 80-tals kamin mot en nyrenoverad Husqvarna från 1900-talets första hälft. Får man göra detta eller kan det bli problem?
   
 2. klaskarlsson
  Medlem · Stockholm · 5 036 inlägg

  klaskarlsson

  Medlem
  Bra fråga: Följer denna tråd.
  Man får ju inte nyinstallera äldre kaminer/vedspisar pga utsläppskrav.

  Men att sätta in en gammal som ersättning till en annan gammal tror jag inte någon lägger sig i. Det finns knappast ngn registrering på vad du har nu och iom att du HAR en kamin så har du ju tillstånd för rökkanal osv?
   
 3. J
  Medlem · 3 inlägg

  Joakim Svedberg

  Medlem
  Tillstånd finns det sen gammalt, och sotning sker regelbundet. Äh jag chansar och kör bara, men det vore kul att höra om nån gjort liknande.
   
  • Laddar…
 4. U
  Verktygstokig · 734 inlägg
  https://www.boverket.se/sv/byggande...valtning/andrade-krav-for-kaminer-och-pannor/


  Vad gäller för mig som redan har en sådan panna eller kamin installerad?
  Du berörs inte alls av ändringarna. Om du redan har en kamin som eldas med pellets eller ved berörs du inte av de ändrade reglerna utan kan fortsätta använda denna som du tidigare har gjort. Kraven gäller alltså inte retroaktivt. Kraven blir däremot aktuella den dag du behöver till exempel byta din kamin.

  Tolkar det som att du inte får sätta in en spis/kamin som inte klarar kraven, även om du har en befintlig spis/kamin.

  samtidigt går det läsa

  Avser man att installera en kamin i en byggnad som tidigare har haft en sådan och man vill välja en kamin som till ålder och karaktär är anpassad till byggnadens, så är det ett skäl att anpassa kraven med hänsyn till varsamhetskravet och byggnadens kulturvärden.


  jag tolkar det som att man kan frångå kraven om man har ett hus som är gammalt nog och vill sätta in en tidstypisk kamin/spis för att inte förvanska husets karaktär.

  hur gammalt är TS hus?
   
  • Laddar…
 5. J
  Medlem · 3 inlägg

  Joakim Svedberg

  Medlem
  Det är byggt på 60-talet så kaminen jag tittar på är från 1925 ca. Då förstår jag att det kan bli problem :/
   
 6. U
  Verktygstokig · 734 inlägg
  Ja då verkar det besvärligare. Frågan är ju om den kan uppfylla kraven trotts sin ålder. Då är det ju ändå ok!
   
 7. M
  Renoverare · Norrköping · 1 519 inlägg

  MrDizzy

  Renoverare
  Du byter och hävdar stenhårt att den nya kaminen är den som blev installerad före nya reglerna komme till.
  ( Lagligt? troligen inte, men det där är en helkorkad lag som skulle varit ännu mer korkad då originalet till lagförslag även skulle gälla retroaktivt samt att det inte skulle finnas några undantag. Civil olydnad ;) )
   
 8. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 798 inlägg

  Henningelvis

  Renoverare
  Det är det ena alternativet. Det andra är att fråga sotaren om han/hon skulle godkänna bytet som att du satte in en kamin som motsvarade den gamla. Båda har risker.
   
 9. L
  Medlem · Östergötland · 185 inlägg

  leifa.k

  Medlem
  Lagar om detta vet jag inget om. Ha en bra relation till din sotare o eventuella tekniker o ingenjörer, det underlättar förmodligen.
  Jag får sota själv eftersom jag har erfoderlig utrustning och kan arbeta på tak. Behövde inte gå någon utbildning, förmodligen för att jag under många år när sotaren kom till oss diskuterade med han om alla möjliga o omöjliga utrustningar för förbränning, och han visste att jag hade det som yrke. Nu till svaret.

  Hade inhandlat en knappt begagnad braskamin utan typskylt. Ville installera den i vardagsrummet där det tidigare funnits en eldstad. Sotaren kom, skulle sota pannan o rökgaskanalen. Visade honom braskaminen i garaget, förklarade läget, han sa att "installera den så skriver jag nästa gång jag kommer att ni har tagit den i bruk igen".
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.