Byggahus.se

Byta golv värme reglage?

 1. B
  Medlem · 792 inlägg

  brevik

  Medlem
  Hej!

  Vårt hus som vi köpte 2003 har elvärme i klinkersgolven på en del av övervåningen. Det jobbiga med dem förrutom att de drar en massa el är att man måste slå på/av dem när man vill ha värme eller stänga av dem. Det finns endast ett reglage från 0 - 7. Kan man byta ut detta reglage mot nåt med typ termostat?

  Jag har tyvärr ingen aning om vad det är för märke på slingorna som ligger i golvet.
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 42 790 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Byta golv värme reglage?

  I princip så är det "bara" att sätta dit en termostat för golvvärme.

  Det som ev. kan komplicera det hela är att golvvärmetermostater normalt har en givare i golvet (och en i själva termostaten). De kan kopplas om från att antingen bara reglera på golvgivaren, håller alltså golvet på en bestämd temperatur, eller att reglera på rumsgivaren, försöker alltås hålla rumstemperaturen på en given temp. Men i läge rumsgivare så brukar dom ialla fall behöva golvgivaren för att begränsa temperatruren så att inte den maximalt tillåtna golvtemperatyren överskrids. Blir golvet för varmt så kan det spricka.

  Eran nuvarande lösning har ev. ingen golvgivare, eller om den har det så måste den sannolikt bytas mot den som följer med den nya termostaten. I moderna installationer så skall man installera govgivaren i ett flexrör som sticker in i golvet, då är det bara att dra ut den, och "bara" att skjuta in en ny. Detta gör man då ifrån dosan där termostaten sitter. Om er installation är utförd på det viset med en golvgivare i rör så är det sannolikt ganska enkelt att uppgradera till en modern termostat, annars kanske man måste få dit en ny golvgivare på något sätt.

  Sedan är ju frågan om den nuvarande lösningen inte är en termostat, jag har sett termostater som är graderade på det viset. I så fall kan det ju bara vara en fråga om att ställa in den lite nogrannare så kommer den att stänga av sig själv vid rätt temperatur. Men det kan var svårt att ställa in efterssom golvvärme är trög, så efter varje justering så bör man vänta upp mot ett havt dygn innan man kan se effekten.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.