Byggahus.se

Byta fönster - så gör du

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 612 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Det finns en del att tänka på när du ska byta fönster. Det vanligaste är att man låter ett proffs montera, men här beskriver vi också hur det går till ifall du vill ge dig på det själv.

  Du kan läsa artikeln här: Byta fönster - så gör du
   
 2. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: GlaDiac

  Är inte en utav anledningarna med att man INTE skall använda fogskum att det med tiden riskerar att spricka och bli otät då huset rör sig? Har hört det innan, bla annat i ett avsnitt utav Argasnickaren vill jag minnas :)
  Fogskum är dessutom enligt deklarationerna på tuberna både Extremt brandfarligt och hälsoskadligt, ect. Känns som traditionell drevning med mineralull är att föredra?!
   
 3. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: KnockOnWood

  GlaDiac

  med all respekt för dina synpunkter,
  men det brandfarliga är nog bara drivgasen i burken.
  Det brukar vara någon slags butan, alltså sådan gas som finns i campingkök,
  och som även driver t.ex. hårspray.
   
 4. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Mikey

  Fogskummen innehåller dels isocyanater och är brandfarliga även efter härdning (förutom några få som till viss del är flamskyddade). Så de är både ohälsosamma, brandfarliga och i vissa konstruktioner är de kanske inte så "åldersbeständiga" som traditionell drevning är.
   
 5. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Mankan

  Jag har drevat några tusen fönster, och vill påstå att fogskum är överlägset.
  Det isolerar bra och blir diffusionstätt. Om man inte äter det så är det inte ohälsosamt. skummet är inte uv stabilt, men för övrigt åldersbeständigt. dessutom ger skummet extra stadga åt fönstret. Använd skumpistol för bättre kontroll, den kostar några hundra, men sparar mycket skum, irritation och miljön.
   
 6. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Per

  Fogskum är hälsovådligt att använda, det borde alla veta nu. Inte heller speciellt kul om man behöver justera en karm efter ett tag. Fuktvandringen är inte så bra heller så fukten stannar gärna kvar och kan ge upphov till röta. Mao. fogskum är för de lata som inte vill lämna ett bra jobb efter sig.
   
 7. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Nephew

  Lindrevning gäller, inget annat.
   
 8. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Thomas

  Gummi list invändigt drev utvändigt
  alt: drev bottningslist sen foga med latex!
   
 9. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Hälsovådligt med fogskum? Kom igen nu för tusan!!
  Ska du äta det? Ska du tända eld själv på det?
  Troligen nej, så spruta på och använd det hur mycket man vill. Har byggt en hel del, visst tradionellisolering är bäst inget snack om saken, men fogskum duger utmärkt för de som vill använda det.
  Fuktavledande eller inte, du ska ju inte ha fogskum istället för skydd mot väder och vind, eller hur? Normalt har man en träkarm och innanför den fogskum eller isolering, innanför det byggplast. Det är så man alltid har byggt, gör man inte så, då får man fuktskador med eller utan fogskum.

  Vad en arg snickare på TV säger är ointressant, han gör reklam för sig själv och sitt ilskna sätt. Ta dennes uttalande med en nypa salt, kom ihåg att de flesta av hans projekt har just brunnit ned eller blivit förstörda efter bristfällig renovering!
   
 10. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Kinbla

  Byt till underhållsfria fönster. De räcker säkert i 15 år. Sen är det bara att byta ut igen. Gärna med en aluminiumkant i nederdelen o omålade gångjärn. Huset kommer att se nytt o fräscht ut. Lite plastigare ut men va gör det, det är ju så det ska vara nu när fönsterbytarfirmorna varit framme. I stället för att underhålla sitt fönster med hög kvalité är det som att åka till ÖB för att få ett NYTT fönster. Kanske gör många så med sina fina köksknivar. De åker till Rusta o köper nytt i stället för att slipa? Va rädd om de fönster som sitter original på husen. De har hög kvalité och passar huset. Siffrorna som nämns att du spar energi är försäljningsknep. Sök på Byggnadsvård och ring till någon som inte säljer nya fönster och få hjälp. Vårda i stället för slit o släng.
   
  • Laddar…
 11. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  Men...att köpa fönstret som man KAN använda och bättra på i många år...vad ska man då köpa?
   
 12. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Kinbla

  I första hand. Går det att använda de fönster du reda har och renovera dem, om man vill så byter en del det inre glaset till ett "energiglas". Lämna till firma som renoverar. Be att de återmonterar o tätar kring fönstret. En snickarfirma med god kunskap kan göra nya bågar om det behövs i bra virkeskvalite. Får du i samma veva för dig att tilläggsisolera se i första hand med en värmekamera var kalluften läcker in o täta där med för huset naturliga material. Typ lindrev. Kontakta byggnadsvårdare på orten för råd. Lita inte på närmaste snickarfirma, då de ine säkert har kunskap på att bygga annat än nytt men ej i äldre hus. Lycka till. Hör gärna av dig igen om du vill ha råd.
   
 13. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Sommartorparn

  Det sorgliga är att husen blir så fula när fönstren bytts ut till mindre storlek med felaktiga proportioner och konstiga spröjs. Ska det vara så svårt att ta hänsyn till estetiken när man byter fönster?
   
 14. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: g larshag

  varför demontera och montera inifrån -glassplitter mm i nomhus ?
   
 15. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: g larshag

  varför får man inte kontakt med konsumentmannen - fönstermästare mfl hos mockfjärds??
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.