Byggahus.se

Byta fönster med fönsterhuset/fönster o montage konsult

651 läst  5 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hejsan !
  Bor i ett 60 tals hus o fönsterna behöver bytas.
  och tittat på billiga pvc fönster finns det nån som har nån erfarenhet av detta ! känns lite fel med "plast fönster" ?
  ska man välja o köpa fönster samt arbete av tex" fönster o montage konsult" http://www.fmkab.se/

  eller ska man välja nån lokal byggfirma som köper in fönster samt monterar alt köpa dom själv ?
  /micke
   
 2. K
  Medlem · Nivå 6
  En första fråga, är du säker på att de behöver bytas?

  Är det et 60-tals hus kan det vara riktigt bra fönster, de kan se för d****a ut, med flagnad färg, men egentligen vara friska och behöver bara skrapas och målas.

  Energibesparing kommer du inte kunna räkna hem ett byte på, renoverade kopplade fönster har nästan samma isolervärde som ett isolerkassett som suttit uppe några år. Därtill måste du öka på ventilationen med moderna täta fönster för att inte få fukt i väggar och tak från matlagning och utandningsluft med mögel som följd. Det som rekommenderas är då att ta upp hål i fasad för ventiler, spaltventiler räcker inte hela vägen då de ofta ger punktdrag och kallras.

  Något du ska räkna med när du köper nya fönster är:

  • Utöver priset för fönster+montage brukar det tillkomma kostnader för återställande av fasad (om den spruckit) och inomhus med listning.
  • Nya fönster ger betydligt mindre glasyta då de tunga kassetterna behöver större karm och båge.
  • Du påverkar ventilationen (som nämnt ovan)
  • Ingen större energibesparing i verkligheten
  • Fästpunkter i väggen, är dessa tillräckliga för att bära de moderna tunga fönstren? annars tillkommer dyra extraarbeten.
  När man väger in ovan punkter kan det ofta bli betydligt billigare att gå till dit lokala måleri eller snickeri och be dom renovera befintliga fönster. Då är du också flexibel, fönster i bättre skick behöver du lägga mindre pengar på och de med mer behov kan du spendera lite extra på, jämfört med att byta alla. Samma sak i framtiden, då kan du göra punktinsatser vid behov, klassiska träfönster är av bra kvalité och går att renovera, jämfört med dagens slit och släng...

  Därtill behåller du värdet på huset med snygga originalfönster.

  Renoverar du och får fönstren målade med linoljefärg behöver du bara olja med linolja var 5-10 år för att de ska hålla sig snygga och skrapa lös färg och bättre på var 20-30 år. Inte underhållsfritt, men underhållsmöjligt! Moderna fönster är nästan färdiga för tippen om 30-40 år, och inte så roliga att använda de sista åren - underhållsfria men underhållsomöjliga. Därtill brukar kassetterna punkteras och läcka efter 20-25 år och du kan få damm eller kondens mellan rutorna som gör att du måste byta kassett.
   
  Redigerat 9 feb 2018 10:56
 3. K
  Medlem · Nivå 6
  Mitt förslag är att du först får en sakkunnig att titta på fönstren - besiktningsman med fönsterkoll eller en oberoende snickare/målare. (har dina fönster klarat sig sedan 60-talet är det med största sannolikhet svenska kärnvirkesfönster och en god kandidat att renovera!)

  Ta sen in offert för vad arbetet med fönstren skulle gå på, ofta blir det billigare med lokala hantverkare som kan plocka ner fönstren och jobba med dom i sin verkstad. I mellantiden ersätts fönstren med en låda med kanalplast, så inte värme slipper ut och tjuven in.

  Fördelen med renovering är att du har bättre koll på alla kostnader, med nya fönster vet du som sagt inte vad slutpriset blir. Behöver väggen förstärkas? Finns det reglar eller är det självbärande karmar? Vad kostar det att ta upp hål i fasad för ventiler? Måste t.o.m mekanisk ventilation sättas in?

  Gör en insats för det svenska kulturarvet, våra kärnvirkesfönster är unika (y):D
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Firman du länkade till har jag ingen aning om. Den kanske är bra.

  Men generellt sett så är det oftast bättre och billigare att anlita en lokal snickare med goda referenser, än de här speciella fönsterfirmorna. De är ofta bara en ren säljorganisation, som primärt Säljer. Sedan tar de in billigast möjliga montörer i många fall med ingen eller väldigt lite erfarenhet av byggen överhuvudtaget, och maximerar sin vinst, utan något större ansvarskännande.

  Det finns renodlade fönsterföretag som framförallt jobbar mot stora projekt, typ byta allt i en större bostadsrättsförening. Där fyller en sådan projektledarverksamhet en roll. De är där visserligen också säljare, men skall du byta 5000 fönster på en tidplan så behövs en "överrock" för projektering och logistik, och de firmorna överlever inte om de skulle ta in skräp-montörer.
   
 5. H
  Anonym
  det blir bättre med en bra snickarfirma som byter fönster åt dig.
   
  • Svara
 6. M
  Medlem Nivå 1
  tack för svaren tål att tänkas på !
  hemma pularen !
  " De är ofta bara en ren säljorganisation, som primärt Säljer. Sedan tar de in billigast möjliga montörer i många fall med ingen eller väldigt lite erfarenhet av byggen överhuvudtaget, och maximerar sin vinst, utan något större ansvarskännande."
  låter inge vidare :cry:
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka