Byggahus.se

Byta defekt golvvärme - helt nytt badrum?

 1. D
  Medlem · 6 inlägg

  /David/

  Medlem
  Hej!
  Vi har låtit göra om vårt badrum från grunden. Företaget som gjorte arbetet gjorde ett bra jobb rakt igenom. Nytt kakel på väggarna och klinker på golv. Dock så visade det sig efter någon månad när golvvärmen slogs på att funktionen i den inte fungerade som den ska. Halva golvet blir varmt men inte den andra.

  Killarna mätte innan de lade golvet och de har mätt i efterhand. Det är ström i kabeln och det märks inga fel. Ändå skiljer det sig markant åt på golvet; den ena halvan kan blir 30 grader och den andra visar samtidigt 20 grader, vilket är en stor skillnad. När den varma sidan ligger på 24 upplevs den andra som kall.
  Det är en kabel för hela golvet (8m2) och inga konstigheter med materialmängden i golvet.

  Eftersom det är ett funktionsfel kommer de att göra om det, vilket återigen signalerar att firman tar sitt jobb på allvar. Däremot pratar de om att endast bryta upp golvet, lägga nytt väremsystem och svetsa ihop tätskiktet med väggens tätskikt. Är det ok?
  I min värld behöver de riva både väggar och tak och göra om allt för att få ett intakt tätskikt. Eller finns det lösningar för detta´?
   
 2. T
  Medlem · 2 inlägg

  Trebuteljer

  Medlem
  Tätskiktstillverkaren ska lämna anvisningar om där finns förutsättningar för s.k. partiella ingrepp och delreparationer. De flesta tätskikt av folietyp (VtgF) har anvisningar för delreparationer. Det är dock känsliga ingrepp, och viktigt att förutsättningarna som anges i anvisningarna uppfylls. Det kan vara en klok idé att anlita en besiktningsman att kontrollera tätskiktet FÖRE lagningen utförs, så att en utomstående part kan bedöma det befintliga tätskiktet som det nya tätskiktet ska lagas mot. På BKR.se kan du hitta besiktningsmän som är särskilt utbildade just för badrum och tätskikt.

  Slamkryparen vid delreparationer är att vissa försäkringsbolag inte medger fullt försäkringsskydd efter delreparationer, med hänvisning till att branschregler BBV saknar beskrivningar för lagningar av tätskikt.

  Avslutningsvis, om det är fråga om ett fel på värmekabeln så har de flesta etablerade tillverkare (nVent, Ebeco m.fl) produktgarantier som gäller om installationen är utförd och dokumenterad enligt anvisning. Garantin omfattar normalt att leverantören står för hela åtgärden. Kontrollera därför vilken tillverkare det är och om du fått rätt dokumentation...

  Lycka till!
   
 3. Paul-Staffanstorp
  Renoverare · Skåne · 7 382 inlägg

  Paul-Staffanstorp

  Renoverare
  Beroende på hur de tänkt göra så är det inte alls omöjligt att göra som de säger om man t.ex ska söka upp ev. kabelbrott och "laga" slingan för att sedan spackla över detta och lägga nytt tätskikt.
  De flesta seriösa jobbar med foliesystem som man lägger med överlapp vilket gör att man kan skära golvets folie 5cm från väggarna och plocka bort det på golvet.
  Sen lägger man nytt som man överlappar de 5cm med och vips är det ok igen.

  MEN... ska man ge sig på att hugga bort flytspacklet och göra om det med samt byta elslingan helt och hållet så blir det mer komplicerat för då måste ju även de 5cm av golvfolien närmst väggen släppas från golvet och sen limmas ner igen när flytspacklingen är utbytt.

  Hoppas du förstår för det är inte lätt i skrift att förklara.
   
 4. optimum
  Medlem · 5 308 inlägg
  De kan knappast både resistans och isolationsmätt slingan före de lade gjorde klart golvet.
  Är det kortslutning i slingan så bara en del av den fungerar hade resistansen blivit för låg och troligen hade isolationsfel hittats.

  Finns det några protokoll från elektriker om detta?
   
 5. D
  Medlem · 6 inlägg

  /David/

  Medlem
  Tack för svar.
  Ska ta en diskussion med firman på nytt för att säkra upp detta, för att exakt höra hur de vill gå tillväga. Ett specifikt protokoll från deras elektriker är jag rädd saknas, iallafall hos mig. Men det ligger ju i deras intresse om de själva ska kunna åberopa försäkringsfrågan.
   
 6. K
  Medlem · Stockholm · 1 629 inlägg

  KjellTimell

  Medlem
  Kan dom visst ha gjort, slingan kan ju ha tagit skada efter att mätningen gjorts.
  I vissa fall skall väggen dubblas sedan flytspacklas och då står det bockar på slingorna t.ex.
  Elektrikern kommer ju sällan tillbaka direkt inför spacklingen utan nästa vända är vid kompletteringen och då är ju badrummet klart.
   
 7. optimum
  Medlem · 5 308 inlägg
  Då finns det väl ett protokoll. Eller?

  De golvslingor jag monterat har det varit med ett protokoll man ska fylla i samt angivelse vilken resistans aktuell slinga ska ha.
   
 8. H
  Moderator · Stockholm · 43 506 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Men enligt de instruktioner jag har sett (kan ha ändrats på senare år) så kräver tillverkaren att slingan skall mätas före läggning och direkt efter flytspackling.

  Till TS: Vilken typ av slinga är det, fabrikat?
   
  • Laddar…
 9. J
  Husägare · 2 444 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Ja, nog är det lämpligt att slingan både isolations- och resistansmäts innan tätskiktet kommer på. Detta ska normalt göras före förläggning, efter förläggning och efter flytspackling. Då är man safe. Men värmer slingan på båda sidor fast olika varmt? Det kan ju bero på olika CC-avstånd eller att den kalla sidan vetter mot yttervägg i kombination med dåligt isolerat gammalt bjälklag. Finns foton på förläggningen av kabeln? En serieresistiv kabel typ T2 blå kan inte bete sig på detta vis och värma olika mkt om den är lagd med samma avstånd. Effektutvecklingen per meter kabel är konstant ca: 10W.
   
  • Laddar…
 10. D
  Medlem · 6 inlägg

  /David/

  Medlem
  Slingan värmer på båda sidor av rummet, men olika mycket. Hela golvet vetter mot samma yttervägg och ligger på samma bjälklag, samt att det är normalt lager spackel över hela golvet.
  Och slingan mättes innan montering och när golvet var klart. Sedan när allt torkat klart och vi slog på värmen upptäcktes defekten. Mycket märkligt.
  Jag har tyvärr ingen bild men kabeln lades med jämna svängar över hela golvet och snarlikt avstånd, om det är det du menar med cc-avstånd?

  Men, något fungerar inte som det ska och de ska göra om det. Och det vore skönt om de "bara" behöver riva golvet, så inte hela rummet måste göras om. Det är det där med tätskiktet jag är orolig för. Om de föreslår att "svetsa" ihop en skarv i övergång golv/vägg, ska jag ändå kräva ett obrutet tätskikt (dvs gör om alla väggar och golv)?
   
 11. J
  Husägare · 2 444 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Märkligt att de inte dokumenterat med foton, vet du vad det är för kabel? Röd, blå? Be att få mätvärden, dessa ska dokumenteras. Att den värmer olika om det är en och samma kabel ska inte vara möjligt, eller ja. En serieresistiv kabel som är det klart vanligaste i badrum och olika resistans per meter för att ge cirka 10W/m. Det skulle naturligtvis kunna vara ett produktfel men det låter mkt konstigt och borde upptäckts vid mätning. Är det en kabel eller två slingor man lagt?

  Edit: med olika resistanser per meter menar jag att t.ex en 40m kabel ska ge 400W vid 230V, det innebär att slingans totala nominella resistans är 132Ohm eller 3,3Ohm/m.

  En 80m kabel ska ge 800W vid 230V. Det innebär att slingans totala nominella resistans är 66Ohm eller 0,83Ohm/m. Det är därför kabeln inte får klippas.
   
  Redigerat 13 dec 2019 21:22
 12. K
  Medlem · 75 inlägg

  krillan

  Medlem
  Med en värmekamera går det att se vart i golvet felet är. Är felet inte i duschzonen är det möjligt att plocka bort några klinkerplattor, värmekabeltillverkaren kan sedan reparera kabeln och därefter återställs tätskiktet klinker.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.