Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Bygglovsfritt för mindre fasta objekt i trädgården?

 1. U
  Verktygstokig · Stockholm · 94 inlägg

  Uppfinnar-Nils

  Verktygstokig
  Finns det några mått eller andra kriterier på hur stor en byggnad måste vara för att det i byggnadslagen ska räknas som ett byggnadsverk eller andra fasta anläggningar (t.ex. Plan- och byggförordning (2011:338) 6 kap. 1 §) ?
  • En trädgårdsbänk är en trädgårdsmöbel och är inget byggnadsverk? Även om den bultas fast på ett betongfundament i marken?
  • Om man gjuter en trädgårdsbänk i betong (finns exempel på såna fasta "trädgårdsmöbler" på allmänna platser) som inte kan flyttas utan att riva den, är det ett byggnadsverk som kan kräva bygglov?
  • Om man gjuter en hel möbelgrupp med två solsängar, trädgårdsbord och bänkar i betong som står ute i trädgården, är möbelgruppen ett byggnadsverk som kan kräva bygglov?
  • Ett vindskydd till soptunnan, väggar i betong ca 1x1x1,5m, är det ett byggnadsverk som kan kräva bygglov?
  • En låda (omkring 1,5x1,5x1,5m) murad i lättbetong med tak av plåt som ska rymma ett reservelverk, räknas det som ett byggnadsverk eller "andra fasta anläggningar" som kräver bygglov?
  Mindre objekt kan hanteras av "friggebodskvadratmetrarna", 15kvm, som kan fördelas på flera mindre byggnader. I detta fall utgår vi från man redan har byggt friggebod till maximala arean.
  Tack på förhand!
   
 2. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 27 824 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Jag har sett en definition av byggnad som något människor kan uppehålla sig i.

  Sen ser jag inte på vilket sätt den paragraf som du nämner är relevant eftersom den handlar om andra anläggningar än byggnader och det räknas upp vilka anläggningar det gäller.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.