Byggahus.se

Bygglov uterum

 1. S
  Medlem · 6 inlägg

  soffi12

  Medlem
  Hej !!

  Håller på och bygger ett uterum som följer husets befintliga höjd, en förlängning på huset, husets tak är en så kallad pulpet tak, tak foten är 2,80 och den högsta punkten blir då 3,80+50 cm högre eftersom marken lutar lite neråt mot grannen ! Grannen skrev på eftersom det är närmare än 4,5 meter till tomtgränsen som för övrig har ett plank på tomtgränsen, grannen var inte speciellt intresserad av hur det skulle se ut, även om vi berättade, och vi har fått bygglov, Nu tycker grannen att det blev för högt och hon trodde att det skulle bli en en låda, en sådan mer vanligt utseendet på ett uterum, vi hade sagt till henne att vi bara skulle ha glas runt om , men när vi insåg hur dyra brandglas är så reducerade vi lite på glasen och satte dit en vägg som sticker upp ca en meter, det är vad hon ser av väggen pga planket, sen ser hon våra glas. Byggnaden står inte mot deras terrass sida utan mot ingången, och från deras huvudbyggnad till vårt uterum är det ca 5 meter, hon säger att hon fått mindre sol och då pratar vi om morgon solen fram till 10.
  Så min fråga är kan hon överklaga ett påskrivet papper och att vi faktiskt har fått bygglov.

  soffi12
   
 2. W
  Medlem · 632 inlägg

  WeeBe

  Medlem

  Re: Bygglov uterum

  "Grannar kan överklaga "beslut om lov" inom 3 veckor efter det att de blivit underrättade. Visa därför fastställda ritningar för berörda grannar. En grannes namnpåskrift och datum på ritningen är ett bevis på det."

  Jag antar att grannen kan överklaga ditt bygglov om de hinner inom 3 veckor. Har de skrivit under ett medgivande kan de få svårt att vinna gehör för sin överklagan.

  Ring Länsrätten och fråga hur "bindande" ett medgivande från granne är. De kan säkert ge ett bra svar på detta. Har ni gjort stora avsteg från bygglovet och de ritningar er granne skrivit på kan det vara en nackdel för er, för då kan grannen hävda att ni inte byggt det som grannen godkänt, och därmed medfört olägenheter för grannen. Du kan alltid hoppas på att din granne inte hinner skicka in en överklagan :)
   
 3. S
  Medlem · 6 inlägg

  soffi12

  Medlem

  Re: Bygglov uterum

  Hej igen !!

  Menar du tre veckor efter påskrivet papper eller när grannen blivit underrättad av byggnadsnämnden att vårt bygge är godkänd ? (om nu byggnadsnämnden skickar ut papper på det)

  Vi började bygga en månad efter att vi fått bygglovet och grannen skrivit på, och vi har nu byggt i en månad så det har gått drygt två månade allt som allt sen de skrev på, så då skulle det betyda att vi har "klarat" oss ? eller ?

  soffi12
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 523 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Bygglov uterum

  Njaa... kolla upp det där. Verkar finnas undantag från tidsregeln. Finns ett fall som togs upp i TV ngn. gång i vintras. Där var det någon som fick bygglovet indraget för ett redan färdigbyggt hus. Grannen som fick rätt hade godkänt bygget, men ångrade sig.

  Om TV nu överhuvudtaget hade rätt i fakta, så måste det varit extrema omständigheter i det fallet.

  Det som skulle kunna vara ett problem för er är ju att ni ändrat utformningen, finns den ändrade utformningen i bygglovet?
   
 5. S
  Medlem · 6 inlägg

  soffi12

  Medlem

  Re: Bygglov uterum

  ,

  Nej vi har bara ändrat så att vi har vägg i stället för fönster på vissa delar av fasaden, och det betyder för grannen att de ser en vägg som är 2,5 cm lång x 1 m hög. Och när vi ringde byggnadsnämnden sade de att det inte spelade någon roll om det var fönster eller inte. annars är allt enligt ritningen, ritning och ritning det behövs ingen sådan heller när man skall bygga uterum sägs det !

  soffi12
   
 6. W
  Medlem · 632 inlägg

  WeeBe

  Medlem

  Re: Bygglov uterum

  "Ett bygglovsbeslut vinner laga kraft tre veckor efter det att sakägare, som haft synpunkter i ärendet, tagit del av beslutet."

  I ditt fall vet jag inte riktigt när din granne tagit del av beslutet men han/hon har tagit del av era altanplaner då han/hon skrivit sitt medgivande.

  Av dessa skäl och det faktum att ni fått bygglovet beviljat för 2 månader sedan har jag svårt att se att någon överklagan får gehör. Det är trots allt en altan vi pratar om och inte en miljöfarlig verksamhet som man blir granne med. Det kan säkert finnas fall då bygglov överklagas i ett senare skede men det bör då finnas särskilda skäl (medicinska el dyl) som medför förseningen. Om man kan överklaga hur länge som helst skulle ju ingen vettig människa någonsin bygga något, om man kan bli tvungen att riva det senare.

  Jag tycker du ska slappna av och bygga klart eran altan. Vill er granne försöka överklaga och krångla får han/hon göra det och ni får ta den överklagan då den uppkommer (sannolikheten att det inträffar måste bedmömas som mycket låg).
   
 7. S
  Medlem · 6 inlägg

  soffi12

  Medlem

  Re: Bygglov uterum

  Tack för era svar !

  Jo vi har tänkt detsamma att vi bygger på som vi tänkt, men man tycker att det är obehagligt när man ser att deras vänner och släktingar smyger runt tomten för att kolla in vårt bygge.
  Själv har de byggt om sitt garage till ett rum, de har satt in pergo golv i garaget, men inga fönster och värme ännu ! så man kan ju undra om man kan kontra med det om de börjar krångla, men det är kanske ingen mening med det ? eller ? Ja vi får hoppas att allt ordnar sig till slut !

  soffi12
   
 8. W
  Medlem · 632 inlägg

  WeeBe

  Medlem

  Re: Bygglov uterum

  Löna inte ont med ont :)

  Låt saken bero och försök odla grannsämjan istället, det blir trevligare så ;)
   
 9. S
  Medlem · 6 inlägg

  soffi12

  Medlem

  Re: Bygglov uterum

  Hej igen !!

  Kom på en fråga till ! Kostar det att överklaga en grannes bygglov

  soffi12
   
 10. W
  Medlem · 632 inlägg

  WeeBe

  Medlem

  Re: Bygglov uterum

  Det kostar inget att överklaga till Länsrätten. Ska man sedan överklaga till Kammarrätten eller högre instans så krävs prövningstillstånd.

  Med andra ord är allt som behövs en penna, ett A4 papper och ett frimärke så kan man överklaga.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.