Byggahus.se

Bygglov till vinds & källarlägenheter

 1. TomVest
  Medlem Nivå 1
  Hej.
  Är ny på forumet och har försökt kolla runt lite vad som gäller kring olika regelverk samt hur andra har gjort.
  Har ingen tidigare erfarenhet och förstod att det skulle vara en utmaning att genomföra.
  Jag försöker driva igenom ett bygglov för 4 st lägenheter och det känns som en djungel med alla krav som ska uppfyllas.. och det är en stor tidspress också.

  Jag har ett helt A4 med kompletteringar som ska göras och bland punkterna finns en avvikelse från detaljplanen;

  "Eftersom takkuporna tar upp mer än en tredjedel av takets längd så blir de beräkningsgrundande för byggnadshöjden. Byggnadshöjden är under förhandsgranskningen beräknad till ca 8,4 meter i och med takkuporna och detaljplanen tillåter högst 7,2 meter."
  •För vindslägenheter över 35m² ställs hisskrav.

  Som jag förstår det så kan det här skilja sig väldigt mycket från olika detaljplaner samt mellan olika kommuner. Det finns många takkupor i mitt område men inte såhär stora. Som jag tolkar det på deras text här är att byggnadshöjden inte ska påverkas ifall takkuporna inte tar upp mer än en tredjedel av takets längd?
  De hade varit tråkigt om det togs till byggnadsnämnden och läggs ner där pga just detta.

  Hur mäter jag upp en korrekt byggnadshöjd med mina underlag? De verkar skilja sig kring olika kommuner också, eller så är jag bara förvirrad..

  Total längd på fastigheten är 17,4 meter. Deras krav blir då alltså 17,4/3= 5,8 meter (33%). Så alltså får takkuporna endast vara totalt 5,8 bred tillsammans? Eller räknar man båda sidorna av taket?
  I granskningshandlingarna är takkuporna totalt 9,36 meter tillsammans, dvs 53,8% av taklängden.

  Just nu är vindslägenheten dessutom för stor. Närmare 40m² i grova drag. Det finns såklart flera sätt att lösa på. Den största utmaningen med dessa vindslägenheter är just att få takkuporna godkänd.

  Vad tycker ni jag ska fokusera på? Någon med erfarenhet?
  Jag tror jag börjar detta inlägg såhär.. Det lär komma fler frågor framöver!

  Alla tips är välkommen!!
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Bredden på kuporna gäller per sida. Så du måst ned till under en 3e del, annars är det inte en kupa, utan en ytterligare våning.

  Men sedan kan man ev. klara det även genom att dra in kuporna mer från ytterväggen. Höjden räknas efter en 45 graders linje som tangerar högsta punkten, i det här fallet spetsen av kupan. Höjden där den linjen skär en "förlägning" av fasaden är det som räknas.

  Men byggnadshöjd kan vara en komplicerad fråga. det vi berör nu i tråden är den hägsta punkten fr mätningen. Det finns även komplicerade regler för vilken marknivå man skall mta ifrån.

  För den här typen av projekt blandar man normalt sett in en arkitekt, och senare en byggnadsingenjör för dimesionering. Arkitekten skall veta vilka regler som gäller.
   
 3. N
  Tillbyggare · Nivå 6
  Hej
  Du har kommit långt på egen hand. Duktiga människor kan göra ändringar i över ett halvt år och göra ändringar i enlighet med kommunens direktiv för en enkel villa!

  För att kunna berätta för dig hur du beräknar medelmarknivå behöver jag se en linje t.ex en streckad linje som visar befintlig marknivå …gärna fram till markgräns.

  Vad bra att vindslägenheterna är för stora, då vet du ett bra sätt att minska storleken på dina vindskupor.

  Fler frågor?