Byggahus.se

bygglov på jordbruksfastighet?

 1. B
  Medlem · 3 inlägg

  bonnemma

  Medlem
  Vi har precis köpt en gård. Undrar nu om man behöver bygglov för ett djurstall för häst, nöt och får (under antalet för förprövning). Det finns en ruin efter en gammal ladugård på platsen. Likaså finns planer på ett rejält växthus framöver (ca 45 m2), vad gäller där...?
   
 2. Johan Gunverth
  Diversearbetare · Göteborg · 8 271 inlägg

  Johan Gunverth

  Diversearbetare

  Re: bygglov på jordbruksfastighet?

  Farsgubben har en lantbruksfastighet och sa att han inte behöver bygglov för annat än tillbyggnader/ändringar av bostadshuset. I övrigt skall det vara fritt fram att smälla upp en ladugård eller extrabyggnader (vilket han håller på med nu)
   
 3. B
  Medlem · 91 inlägg

  blofeldt

  Medlem

  Re: bygglov på jordbruksfastighet?

  Det beror alldeles på om området är detaljplanerat eller ej osv. Bygglov krävs alltid, men är området ej detaljplanerat så kan du i princip smälla upp vad som helst och ingen (kommunen) kommer lägga några hinder i vägen......men som sagt, det krävs bygglov.
   
 4. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: bygglov på jordbruksfastighet?

  Det är ju alltid bra att höra med kommunen innan man gör något. Även om det inte skulle krävas bygglov kan det vara bara att stå på god fot med kommunen.

  I sak är frågan inte så enkel eftersom under vissa förutsättningar kan ny- eller tillbyggnad på jordbruksfastighet m m vara fri från bygglovsplikt.

  En första förutsättning är att området inte omfattas av detaljplan. Är det så är det obligatoriskt med bygglov.

  En annan förutsättning för att det skall vara fritt från bygglov är att byggnaden är en s. k. ekonomibyggnad för jordbruk m m. Kring bedömningen av denna fråga finns det ganska många rättsfall men i huvudsak går de ut på om byggnaden och verksamheten är skild från övrig verksamhet på gården och inte främmande för denna.

  Lycka till!  :) :) :)

   
  • Laddar…
 5. B
  Medlem · 3 inlägg

  bonnemma

  Medlem

  Re: bygglov på jordbruksfastighet?

  Tack för bra svar ::)
  Som tur är så är det ej detaljplanerat, och utom synhåll från grannar. Man kanske får göra en bygganmälan, men i övrigt verkar det fritt fram.. :D
  /Emma
   
 6. Betina
  Medlem · Öregrund · 153 inlägg

  Betina

  Medlem

  Re: bygglov på jordbruksfastighet?

  Precis, min far gjorde så. Han skickade in ritningar på det garage han tänkt bygga på grunden till en riven ladugård, till kommunen. Sen var det bara att börja bygga.
  Lycka till!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.