Byggahus.se

Bygglov -jordbruksfastighet

 1. T
  Medlem · 3 inlägg

  Tobbeturbo

  Medlem
  har tänkt att bygga på landet, och då köpa en tomtplätt med lite skog och åkermark, väntar nu på förhandsbeskedet.
  Våran tanke är att försöka bygga garaget först sen huset... bygglov måste sökas iaf för huset, Men hur är det för garaget/ ekonomibyggnaden(maskinhallen) eller vad man nu ska kalla det.... Måste bygglov sökas även för den ( ca 100kvm) om man nu inte behöver det ...gäller det även nu när det inte finns någon tidigare bostad på marken.. (den byggs ju först när garaget är färdigt, ( grunden gjuts iof samtidigt)

  Det är lite annorlund vad jag vet när fastigheten går under Jordbruksfastighet.

  Någon som är mer påläst i ämnet???
  ::)
   
 2. M
  Medlem · 36 inlägg

  murjek

  Medlem

  Re: Bygglov -jordbruksfastighet

  Hej, om man läser PBL så kan man bygga en ekonomibyggnad på skogs-/lantbruksfastighet utan bygglov ifall området inte omfattas av någon områdesplan/översiktsplan med specifika regler.
   
 3. H
  Medlem · 4 inlägg

  habokihu

  Medlem

  Re: Bygglov -jordbruksfastighet

  Du måste söka bygglov för i princip alla byggnaderna. Det som är bygglov är komplementbyggnader till jorbruksverksamhet (ej jordbruksfastighet som endast är en taxering)
  Om du har en jordbruksverksamhet i gång och du t ex behöver ett nytt traktorgarage kan du oftast bygga detta utan bygglov. Håller du på att bilda fastigheten kan du inte ha en verksamhet i gång från start. Däremot kan du uppföra en mindre kompleemntbyggnad i direkt anslutning till ditt bostadshus utan bygglov och även göra mindre tillbyggnader av ditt bostadshus (när det är byggt med bygglov från början) Vad som är mindre skiljer sig från varje kommun men brukar vara ca 40-50 kvm eller anges som procent av bostadshusets yta. Kolla med din kommun vilken policy som tillämpas. Tänk på att policy inte=lag men är en bra koll på om din kommun tycker det är ok att bygga ett garage om ca 50 kvm utan bygglov så det inte blir problem sedan.
  I princip skulle du kunna bygga ett garage efter att huset är klart bygglovfritt, t ex 50 kvm för att sedan göra en "mindre" tillbyggnad på denna bygglovfritt. Men att få upp det till 100 kvm kan vara lite lurigt kanske. Kör på bygglov så blir det rätt från början och ingen granne kan komma och klaga på dina hus i efterhand.

  :)
   
 4. G
  Medlem · 43 inlägg

  Gargamel

  Medlem

  Re: Bygglov -jordbruksfastighet

  Enligt PBL får man utanför planlagt område bygga ekonomibyggnader utan bygglov om så krävs "för näringens behov". Det som uttalat krävs är alltså att byggnaden ska användas inom jordbruket. Det är inte ens nödvändigt att fastigheten där byggnaden ska uppföras hos skatteverket är klassad som jordbruksfastighet, även om det förstås underlättar. Likaså underlättar det om man har registerad F-skatt inom "näringen".
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.