Byggahus.se

bygglov för damm?

 1. A
  Medlem · 31 inlägg

  akeller

  Medlem
  Hej,

  jag funderar på att gräva en damm längs tomtgränsen. Funderar på att göra den 10*15 meter och en meter djup (perfekta fyllnadsmassor till huset)  :). Där vi ska gräva var det sumpig och obrukbar mark så det blir perfekt med en damm. Det räcker att ta bort en meter grus så kommer grundvattnet upp så jag tror inte att vi behöver .

  Mellan vår tomt och grannens tomt går det en smal grusväg och jag uppskattar avsåndet mellan våra tomtgränser till ca 7 m.

  Fråga 1: Måste jag söka bygglov för dammen?
  Fråga 2: Måste jag ha grannens tillstånd?
  Fråga 3: Måste jag ha tillstånd från vägföreningen som äger grusvägen?

  Mvh Andreas
   
 2. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: bygglov för damm?

  Nej, du behöver inget tillstånd för detta.
  Dock är du skyldig att se till att din damm inte innebär någon olycksrisk.
  Tex. så finns det regler hur stor vattensamling du får ha innan den måste förses med någon form av drunkningsskydd som staket eller överdrag.
  Det gäller ju även att inte din damm försämrar bärigheten på vägen som på lång sikt kan ge den skador. Du blir esättningsskyldig.

  Jag tror att du måste söka tillstånd om du avser att dämma upp ett befintligt vattendrag (bäck eller å) men det lät det inte som om du skulle.
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 482 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: bygglov för damm?

  Om det är inom detaljplanerat område så får man ju inte ändra amrknivån hur man vill, ofta är det 50cm som gäller. Sedan måste man ha bygglov.

   
 4. A
  Medlem · 31 inlägg

  akeller

  Medlem

  Re: bygglov för damm?

  Tack för svaren, det låter kanon. Vi har faktiskt förstärkt mot vägen gentemot hur det var innan. Dessutom tänkte jag sätta upp ett snyggt staket runt om så att ingen "råkar" dratta i och drunkna.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.