Byggahus.se

Byggkreditiv kostnad

 1. C
  Medlem · 1 inlägg

  Charlotte86

  Medlem
  Hej!

  Jag hänger inte riktigt med på hur de här med byggkredit fungerar. Betalar man en kostnad i månande för de? och vad kostar det iså fall för er som har?

  Säg att huset kostar allt som allt 3,5 milj. Tar man en byggkredit på den summan då och betalar genom den ut pengar när fakturorna kommer in? Får man sedan en faktura från banken typ månaden efter där man betalar räntan för de utnyttjade beloppet eller hur fungerar det? läste någonstans att man inte betalar något utan att man lånar till räntan genom byggkrediten också....

  Alltså :Hur fungerar det och vad är ungefärlig kostnad? :)
   
 2. B
  Medlem · Skåne · 286 inlägg

  Byggmarodören

  Medlem
  När man har en byggkredit får man inga pengar i handen, utan man lämnar in alla fakturor till banken för betalning.

  Krediten har en ränta som ligger nånstans mellan bolånenivåer och 10% beroende på vad man kan förhandla sig till. Räntan betalar man på den delen av krediten som man utnyttjat.
  Utöver detta finns det ofta en kontraktsränta som kan vara upp till 1% av beloppet. Denna ränta betalas på hela krediten (även den delen som inte utnyttjats).
  Det kan även finnas andra avgifter som banken tar ut (typ uppläggningsavgift)
  Det vanligaste är väl att räntan betalas per kvartal och kontraktsräntan per år, men det kan säkert variera. Beloppet blir ju detsamma oavsett hur ofta man betalar, och ränktekostnaderna är betydligt mindre än den kontantinsats banken kräver, så om man har tillräcklig kontantinsats för att få krediten så kommer man ha tillräckligt med pengar för betala räntorna också.

  Eftersom det saknas säkerhet för lånebeloppet tills huset är färdigt, så är bankerna betydligt hårdare med en byggkredit jmf med ett bolån. 25% kontantinsats är inte ovanligt att de vill ha - kostar huset 4 miljoner att bygga behövs 1 miljon kontantinsats för att få 3 miljoner kredit alltså.
  Men, det går alltid förhanda när det gäller banker...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.