Byggahus.se

Byggfläkt

 1. S
  Medlem Nivå 3
  Såg på senaste Husdrömmar om att det kostar enormt med el till byggfläktar. Är det generellt för alla husbyggen eller i synnerhet hus i sten eller kanske betongplatta?
   
 2. L
  Medlem · Nivå 11
  Det har nog ingen koppling till hustypen. Det är andra parametrar...
  Husarea
  Aktuell isolering
  Fläkteffekt
  Säsong/Yttertemp
  Torkbehov
  pris/kWh
   
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  Det var väl Gert som påstod "Byggfläktar kan dra lika mycket el som huset under hela sin livstid".
  Det låter lite osannolikt tycker jag. Säg att man kör fläktar på totalt 10kW dygnet runt under det kalla halvåret. Då förbrukas drygt 40 000kWh, vilket skulle innebära att huset bara får dra 500kWh per år under sin resterande livstid på 50-100 år.
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Håller med om att det låter osannolikt, men jag tror att det kan vara mer än 10 kW. Ett lagom stort äldre hus kan behöva en installerad effekt på värmesystem som vida överstiger 10 kW. Det går då inte kontinuerligt, men nästan om det är -10 15 grader.

  Ett hus som byggs har i många fall extremt dålig isolering, så behovet kan vara rejält högre i ett hus som byggs, än i ett äldre dåligt isolerat hus. Utöver dålig isolering så är det stora mängder vatten som skall avdunsta från byggnadsmaterial.
   
 5. K
  Medlem · Nivå 10
  Han är arkitekt, inte ingenjör......:)
   
  • Laddar…
 6. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  Oftast har man väl 16-25A huvudsäkringar? Då blir det svårt om bara värmesystemets effekt vida överstiger 10kW. På en byggarbetsplats vill man dessutom ha lite marginal så man kan köra verktygen och det måste inte vara 22 grader varmt i varje skrymsle.
   
 7. S
  Medlem Nivå 3
  Vad är trolig kostnad per kvadratmeter? Måste ju få in detta också i budgeten. Helst så korrekt som möjligt så klart.
   
 8. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  Det borde framgå av husets energiberäkning? Man sätter väl inte in värme innan man har isolerat klart?
   
 9. S
  Medlem Nivå 3
  Om kostnaden är stor i relation till årligt energipris så sätts byggfläktar in långt tidigare. Så man bör fundera på när bygget ska startas. Mars-september verkar vara smartast.
   
 10. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 16
  Jo, ibland måste man ju torka ut virket innan isolering, plastning och uppsättning av skivor och då går det ju åt energi.
   
  • Laddar…