Byggahus.se

Byggde mur utan bygglov - granne anmälde

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 291 inlägg
 2. C
  Byggahus Freak! · 2 358 inlägg
  Byggsanktionsavgift på 2300kr ?

  Låter som att det är värt att bygga utan lov för att slippa bygglovsavgiften och sedan hoppas på att ingen anmäler en.....
   
 3. Elina Blom Westergren
  Medlem · 748 inlägg
  Den skulle varit det dubbla men halverades
   
 4. Anna_H
  Husägare · 10 461 inlägg
  Fast han fick ju söka bygglov OCH fick en byggsanktionsavgift.
   
 5. V
  Medlem · 115 inlägg
  Alltså, det är skönt o veta att kostnaden är försumbar. Trodde faktiskt att kostnaden skulle skrämma men det här är ju som en fortkörningsböter.
   
 6. H
  Medlem · 731 inlägg
  Tror det som menades var att för den låga summan så kan man nästan lika gärna bygga och hoppas ingen upptäcker det. Om man klarar sig utan att bli anmäld så har man sparat in bygglovsavgiften och i annat fall så betalar man endast 2600 kr mer än om man sökt bygglov direkt.
  Kan hålla med om att summan inte är särskilt avskräckande, dock lär svartutbyggnad av huset ge högre byggsanktionsavgift. Av nyfikenhet så kollade jag upp summan jag skulle ha fått om jag hade gjort den utbyggnad jag vill svart och inte heller den var särskilt avskräckande även fast den var högre, kändes mest som den höjd man behöver ta för att man räknar fel på lite material. Risken att behöva riva om någon anmäler det inom tio år tycker jag känns mycket mer avskräckande och för min del bedömer jag att den risken är stor då jag har en granne som verkar behöva hålla igång minst ett bråk för att må bra... Så för min del håller jag mig till bygglovskraven, men hade det bara varit byggsanktionsavgiften som man riskerade så hade jag nog inte brytt mig då den är så låg i förhållandet till kostnaden att bygga och söka lov för allt jag vill göra.
   
 7. C
  Byggahus Freak! · 2 358 inlägg
  Precis så...
   
 8. Fujim
  Medlem · 23 inlägg
  Undrar hur bra grannrelation de har.
   
  • Laddar…
 9. Stefan N
  Verktygstokig · 9 246 inlägg
  Ett par kvarter bort från oss stod grabbarna och rev en nästan ny putsad mur som vetter mot vägen, gissar att det är föreläggande av nån anledning från kommunen.
   
 10. Biffen87
  Medlem · 147 inlägg
  Den svenska avundsjukan. Men avgiften va löjlig, håller själv på å bestrider en anmälan pga svensk avundsjuka å missförstånd för folk inte kan fråga, fast sanktionsavgiften e 35 gånger dyrare.
   
 11. pacman42
  Medlem · 6 932 inlägg
  Men så länge som du håller dig till detaljplanen så riskerar du ju inte ens rivning.

  Men å andra sidan så kan man ju då lika gärna ansöka om bygglov från början.
   
 12. H
  Medlem · 731 inlägg
  Det är det som är grejen att vårt hus redan är större än DP medger då de på 70-talet medgav ett avsteg på 10% på BYA, vilket de inte gör längre. Så vi har bygglov för allt men i dagsläget är enda chansen att bygga ut att göra en attefallstillbyggnad eller bygga svart. Men förhoppningen är att vi kan få till en ändrad detaljplan, men det lär ta 5-10 år tills dess.
  Så för skojs skull kollade jag vilken avgift det rörde sig om om jag bygger svart och kom fram till att den var ungefär hälften så stor som bygglovsavgiften och ungefär samma som för attefallstillbyggnad. Då var det för en svart tillbyggnad som är 25-30 kvm mot attefallstillbyggnad som är max 15 kvm.

  Dessutom har de höjt avgifterna i år såg jag precis. Jag betalade 4600 kr förra året för att få attefallslov på mitt förråd/verkstad, nu kostar det 5500 kr och för en attefallstillbyggnad kostar det 7700 kr. Mitt godkände de dessutom medan jag pratade med dem i telefon så han kan inte ha lagt ner mer än 15-20 min på mitt attefallslov så jag tycker det är helt skrämmande höga summor med tanke på hur lite tid de lägger ner på ärendena.
   
 13. K
  Medlem · 2 633 inlägg
  Det är ju lätta pengar att plocka in för en kommun som inte vågar höja kommunalskatten ..
   
 14. M
  Medlem · 1 419 inlägg
  Då undrar jag vad bygglovet kostade? Det ska ju kosta mindre än sanktionsavgiften. Det ska inte vara värt att chansa. Han kom billigt undan.
   
 15. M
  Medlem · 1 419 inlägg
  Det läggs ner mycket mer tid på ärenden än vad sökanden tror, och kostnaden för sökanden motsvarar i vissa ärenden inte alls de timmar handläggaren faktiskt lägger ner. Ibland krävs platsbesök och tekniska samråd ska hållas. Ärenden ska förberedas och presenteras i byggnadsnämnden. Remisser till andra myndigheter ska skickas. Dessutom ingår registrering av ärenden när de kommer in samt expediering och kungörelser när loven är klara, grannar ska hörs mm mm. Så nej, det är inte lättförtjänta pengar av kommunen som många tror.
   
  Redigerat 4 feb 2020 17:01
  • Laddar…