Byggahus.se

Byggde badrummet själv på begränsad budget

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 640 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Att bygga badrum på egen hand kan kännas som ett stort steg, även för en hemmafixare. Men Peter byggde sitt badrum själv och fick ner slutpriset till en tredjedel av vad det annars skulle ha kostat.

  Du kan läsa artikeln här: Byggde badrummet själv på begränsad budget
   
  • Laddar…
 2. B
  Allvetare · Stockholm · 8 263 inlägg

  b8q

  Allvetare
  Ja, har man bara elbehörighet så kan man ju göra allt själv. Annars drar det snabbt iväg - när vi renoverade badrummet så krävde golvvärmen och övrig el i badrummet att det fanns jordfelsbrytare, och det ledde i sin tur till att vi behövde modernisera hela elcentralen. Bara el-jobbet drog således iväg uppåt 20 000 kr.
   
 3. Z
  Medlem · 41 inlägg

  Zharz

  Medlem
  Känns som att dom med flit inte skrivit något om elen eftersom den är behörighetskrävande:rofl: Lite oseriöst av byggahus.se :crysmile:
   
 4. GlennB
  Medlem · stockholm · 429 inlägg

  GlennB

  Medlem
  Nu kan man ju helt enkelt addera en JFB till befintlig elcentral (även diazed), så även om elektriker är satans påfund så borde inte badrummet i artikeln kosta speciellt mycket att dra om elen i, borde ta några timmar bara för en elektriker när allt är "öppet".
   
  • Laddar…
 5. T
  Husägare · Stockholm · 4 192 inlägg

  twoody

  Husägare
  Men varför snåla in och köra Osb på en vägg?
   
 6. W
  Husägare · Borlänge, Dalarnas län, SE · 119 inlägg

  whak

  Husägare
  Snyggt Peter, all respekt
   
  • Laddar…
 7. P
  Medlem · Stuvsta, Huddinge · 2 610 inlägg

  Peter_K

  Medlem
  Minns inte varför jag valde att göra så men ansåg väl att det räckte med OSB eftersom det är så mycket reglar bakom ändå. Hade i alla fall inget med kostnad att göra då prisskillnaden är försumbar på den lilla biten vägg/nisch
   
 8. E
  Medlem · 53 inlägg

  EtherMan

  Medlem
  Du meant förutom då att även VVS ligger under samma regler som el. Många som bara tänker på elen vad gäller de reglerna men VVS, husstommen, gas för de som har det och lite sådant ligger alltinget samma sådana här regler. Och då det bara är en hobby så lär inte Peter här ha behörighet för varken elen eller vattnet där. Nu är det dock inte säkert att behörighet behövs då vi inte vet vad som är gjort mer exakt. Du får ju t.ex. byta saker i elen om du bara byter till samma sak och nu är jag inte så inläst på VVS men jag skulle tro iaf att där finns liknande regler där.
   
  • Laddar…
 9. B
  Allvetare · Stockholm · 8 263 inlägg

  b8q

  Allvetare
  Såvitt jag vet behövs ingen behörighet alls för att få koppla vattenledningar eller dra avloppsrör. Däremot brukar försäkringsbolaget kräva att man har gjort det fackmannamässigt (och kan bevisa det) för att försäkring mot vattenskador ska gälla. Så det är viktigt att följa alla monteringsanvisningar och dokumentera allt.
   
 10. E
  Medlem · 53 inlägg

  EtherMan

  Medlem
  Fackmannamässigt betyder inte ”enligt monteringsanvisning”. Det betyder att det ska göras av fackmän, dvs behöriga.
   
 11. B
  Allvetare · Stockholm · 8 263 inlägg

  b8q

  Allvetare
 12. E
  Medlem · 53 inlägg

  EtherMan

  Medlem
  • Laddar…
 13. B
  Allvetare · Stockholm · 8 263 inlägg

  b8q

  Allvetare
  Jag tycker vi kallar in en expert för att avgöra. Vad säger du, @Krilleman ?
   
  • Laddar…
 14. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 712 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Om du fortsätter läsa lite till, i samma stycke som du citerade, så hittar du följande

  "Vad som säkert kan sägas är dock att det inte handlar om att det behöver vara en yrkesverksam hantverkare som utför arbetet. Är du händig och själv kan göra ett jobb på ett professionellt sätt så kan det visst vara fackmannamässigt utfört."

  Det är också helt uppenbart av just den språkliga konstruktionen.

  Det finns inga legala krav för VVS-arbete, det finns ingen särlagstiftning som det finns på elområdet. Även på elområdet är lagstiftningen väldigt, ska vi säga "speciell".

  Sniffat för djupt i eterflaskan?
   
  • Laddar…
 15. E
  Medlem · 53 inlägg

  EtherMan

  Medlem
  Fast stycket är skrivet generellt. Det finns inget krav på behörighet inom många områden så fackmannamässigt i sig betyder inte att där måste finnas en behörighet. Men om där finns en behörighet som branschen normalt kräver så måste du ha den behörigheten. Du kan också t.ex. läsa på https://www.lansforsakringar.se/got...vat/forsakring/hemforsakring/renovera/badrum/ att ”Det innebär att du och eller de hantverkare du anlitar ska uppfylla Boverkets byggregler, aktuella branschregler och att monteringsanvisningarna följs.”. Branschreglerns inom VVS kräver att du har behörighet för massor av arbetet. Då det är ett badrum krävs t.ex. våtrumsbehörighet.

  Sen tar du upp att bara el har en lag. Well på sätt och vis, men lagen medför i princip bara att din försäkring inte gäller. Det är inte så att du blir slängd i fängelse om du kopplar el själv (well, om du inte utger dig för att vara behörig och kopplar åt andra då dvs). Men försäkringarna har sina egna krav som också kräver det inom andra områden då som t.ex. VVS. Det enda lagen egentligen medför är att den lagt en sorts miniminivå att mindre krav än så kan inte ett försäkringsbolag ställa. Men de kan alltid ställa högre.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.