Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Byggarbetare trampade ner delar av nysatt häck ...

 1. G
  Renoverare · 20 inlägg

  gabsmvv

  Renoverare
  Hej!

  Precis nyligen stod jag och bevittnade hur en grupp på fyra byggarbetare (det är något projekt på gatan utanför med rör och sånt ner i marken...) upprepade gånger trampade rätt på vår häck. Den är nysatt sedan förra sommaren och just där de trampat har plantor även lyfts upp vid ingrävning av fjärrvärme för ett halvår sedan. Därav var några av plantorna i det området lite känsligare, men som det är nu så de... ja... helt nedtrampade.

  De har alltså gått runt ett kravallstaket som stått uppställt längs med våran tomtgräns, i linje med vår lilla häck. Min man var ute och sa till dem lite försiktigt, och bemöttes av ett "ja visst, självklart", vilket ju känns bra. Men mannen som svarade stod bokstavligen I HÄCKEN under det utbytet. Haha. Problemet är alltså inte att de gått på vår tomt utan att de inte ens verkar försökt undvika häckplantorna som ju borde varit svåra att missa att de... ska vara där.

  Vad kan vi göra? Skadan är ju till synes redan skedd, men har vi riktig otur så kommer ju dessa plantor hamna ännu mer efter än de övriga plantorna som nu är runt 50-60 cm i höjd. Vill inte bråka, men det känns ju otroligt surt att något som tar sådan tid att växa till sig och ge önskad effekt bara blev förstört på typ en timma...
   
 2. B
  Medlem · Västmanland · 2 900 inlägg

  BSOD

  Medlem
  Ta bilder, och skicka till lämplig chef på företaget som gjort detta.
   
 3. G
  Renoverare · 20 inlägg

  gabsmvv

  Renoverare
  Tack, vi har både filmat (där en av de tydligt ses gående i plantorna) och fotat. Ska börja fila på ett mail, men känns klurigt att veta vad avsikten med mailet är. Har man någon rimlig möjlighet till ersättning? Efter noggrannare inspektion är en hel planta avbruten i stammen nere i markhöjd och flertalet större kvistar av också. Antagligen kommer vi behöva sätta ett par nya.

  Har du förresten tips och tanke om huruvida man kan sätta ner nytt redan nu om plantor finns att få tag på eller är det vettigare att snällt vänta till våren med det?
   
 4. T
  Medlem · Västra Götaland · 3 050 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Det vettigaste för er del vore väl att ni får ersättning som ger er möjlighet att ersätta plantorna till våren, plus ersättning för det arbete ni måste lägga ner.
   
  • Laddar…
 5. D
  Renoverare · Stockholm · 1 404 inlägg

  Dublin

  Renoverare
  Det bästa är att vara så konkret som möjligt, är det ett någorlunda seriöst bolag vill de snabbt få saken ur världen och inte hålla på med nån lång diskussion. Så skriv nåt om att du bevittnat hur deras personal trampat ner din nya häck och att du kräver ersättning för x plantor á x kr.
   
 6. G
  Renoverare · 20 inlägg

  gabsmvv

  Renoverare
  Tack! Har mailat dem med bilder och video (på när en av dem traskar runt lite däri, haha) och hoppas på rimlig återkoppling. Så det är bara att vänta till våren då alltså...
   
  • Laddar…
 7. G
  Renoverare · 20 inlägg

  gabsmvv

  Renoverare
  Tack för svar! Har mailat företaget med bilder och video och förklarat, dock inte specificerat något förslag på ersättning. Förhoppningsvis efterfrågas det i vändande mail... I bästa fall :)
   
 8. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 2 430 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Medan vi väntar på deras svar, så får du gärna berätta vad för häck det är. Lättare att svara på när och hur plantering eller försök till räddning bör ske om vi vet om det är thuja, bok eller kaktus det gäller.
   
 9. K
  Medlem · 130 inlägg

  K. L

  Medlem
  Ersättning blir ju bara merjobb för er.
  Låt de plantera nya plantor där de gamla är nedtrampade och förstörda.
  Antingen genom en firma eller att de själva gör det.
  Så gjorde några som jag känner som råkade ut för något liknande, fast då var det en firmabil som förstörde deras häck.
   
  • Laddar…
 10. G
  Renoverare · 20 inlägg

  gabsmvv

  Renoverare

  Ja, såklart! Det är spirea.
   
  • Laddar…
 11. G
  Renoverare · 20 inlägg

  gabsmvv

  Renoverare
  Jo, det är sant så klart. Är dock glad för vad vi än kan få. Har ingen som helst uppfattning om vilket bemötande vi kan vänta oss och har svårt att veta vad vi har rätt till / kan med att be om. Det är nästan så att man tycker det är lite jobbigt för DEM eftersom det ju är olyckshändelse/fummel/slarv, men inte avsiktligt oavsett... Haha.
   
 12. J
  Medlem · 3 866 inlägg
  Spireah växer som Maskros. Det går faktiskt väldigt lätt att ta skott på dom. Innan frosten kommer så klipp av några kvistar med endast ett par blad kvar och sätt dom i lite vatten. Sedan en kruka när det börjat bilda rötter. Då har du fina plantor gratis redan till våren. Vet inte om man kan plantera nu. Tror inte det är nån ide.
   
 13. G
  Renoverare · 20 inlägg

  gabsmvv

  Renoverare

  Tack! Vi plockade upp den "hela" plantan som trampats av och satt den i vatten. Är det vettigare att klippa ned den till flera små skott i stället tror du?
   
  • Laddar…
 14. J
  Medlem · 3 866 inlägg
  Tror nästan det. Dela upp den lite. Men jag har bara provat lite själv hemma tidigare. Finns mycket information på nätet med.
   
 15. X
  Medlem · 249 inlägg
  Kan du luska vem som är beställare?
  Kommun?
  Elbolag?
  Telebolag?
  ...?
  Det är dit du skall vända dig i första hand med ersättningsanspråk.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.