Bygga ut huset - någon som har info??

50k läst  11 svar

 1. K
  Medlem Nivå 1
  Bor i ett trähus på 90 kvm, och är nu i den sitsen att vi antingen måste bygga ut eller flytta. Tycker att det är jättesvårt att hitta information om kostnader etc för utbyggnationer - någon som kan hjälpa??

  Det vi vill/önskar göra är ett badrum ( det vi har nu är pyttelitet, endast dusch ), ett vardagsrum samt helst ett rum till. Säg cirka 40-50 kvm.

  Någon som har byggt ut och kan säga ungefär vad sådant kostar? Kan det löna sig, eller är det bättre att flytta? Tidsplanering - hur lång tid skall man räkna med?
  Vi kommer antagligen inte kunna göra något själva, bara invändigt.. :eek:
   
 2. M
  Medlem Nivå 1
  Håller på med en tillbyggnad på ca 110kvm till våra nuvarande 65kvm. Räkna mellan 10 - 20,000 per kvm. Badrum är dyrt men V-rum och sovrum behöver inte vara det beroende på material etc. Kostnade per kvm minskar generellt ju större du bygger. Jag skulle alltså inte snåla in på ett sovrum alltså... Bygg ut om ni vill bo kvar. Läget är det som gäller och normalt brukar det löna sig att bygga ut. Tidplanering är jättesvårt beroende på bygglov, ritningar, tillgänglighet av bra hantverkare etc. Lycka till!
   
 3. K
  Medlem Nivå 1
  Tusen tack! Någon mer??
   
 4. L
  Medlem Nivå 4
  Har varit i samma sits. Köpte ett litet hus på 80 kvm. När sedan familjen utökades så var valet att bygga ut eller flytta. Eftersom vårat hus var i gott skick, läget bra och barnen och vi trivdes i området så valde vi att bygga ut. Vår utbyggnad blev på 36 kvm. Inga våtutrymmen utan ett till sovrum och ett arbetsrum. Vi hade snickare till hjälp men försökte samtidigt göra så mkt som möjligt själva för att hålla nere kostnaden. Tror att kostnaden totalt blev ca 180.000. Då har vi varken lyxat eller snålat när det gäller materialval.
   
 5. M
  Medlem Nivå 4
  snälla!! Vi har byggt ut med 15 kvm boyta o undrar hur ni gjort med taxeringen??? Har ni skickat ritningar osv till skatteverket eller bara uppgett den nya boytan?? Och hur muntligt eller skriftligt?? Finns särskild blankett?? Hur gör man??
   
 6. ama3282
  Medlem Nivå 7
  Vårt hus var 88 m2 från början. Vi har byggt till vårt hus ca 65-70 m2 plus att vi har renoverat den gamla delen. Vi har totalt lagt 1.3 milj kr. Utbyggnaden är på 37 m2 i två plan pluss källare och den kostade ca 400.00 (Snickare) + VVS och EL. Så här ser vår buget ut ungefär:

  Utbyggnad ca 70 m2, 400.000 kr
  Renovering älder del, 300.00 kr
  El 100.000
  VVS 130.000 kr
  Fönster 60.000 kr
  Kök 60.000 kr
  Grävning + sprängning 25.000 kr
  Kakel och klinker (inkl arbete) 100.000 kr
  Övrigt 200.000 kr
   
 7. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  För att återknyta till ursprungsfrågan om man ska bygga till eller flytta, så är frågan om det är en rent ekonomisk fråga för er? Hur jobbigt tycker ni att det är att flytta, och hur gärna vill ni bo kvar på platsen där ni bor?

  Om jag ser rätt så bor ni i Värmland och där lönar det sig inte att bygga generellt sett. Det borde inte löna sig att bygga till då heller. http://www.byggahus.se/bygga/tobins_q_2006.htm
   
 8. Åsa76
  Medlem Nivå 9
  Badrum kostar rumt 100.000 (ej storstad) till 250.000 (stockholm) för ett normalstort (5-10 kvm golv)om man vill ha det på entreprenad med El, VVS, ventilation.....
   
 9. K
  Medlem Nivå 1
  Vi trivs bra där vi bor, men är även öppna för att flytta.. Jättesvårt tycker jag, tack för alla svar. :) Verkar som om det skulle bli svindyrt att bygga ut, kanske inte har något val??
   
 10. B
  Medlem · Nivå 15
  Tobins Q ska i grund och botten tolkas som en febertermometer i kampen mot överhettad byggmarknad. På en sund och balanserad marknad BÖR produktionskostnad överstiga marknadskostnad, eftersom allt ovan jord egentligen är (och förblir) ren konsumtion.

  Hur "lönsamt" är det att köpa mjölk, bröd och chark? Varför ska det vara mera "lönsamt" att bo? Om man tolkar Tobins Q på så vis att endast bygger där prodoktuonspris överskrider marknadspris, och alla rättar sig därefter (givet att allt annat är oförändrat) händer något intressant: "Olönsamma" områden blir med tiden "lönsamma", eftersom ingen reinvesterar i samma takt som gamla byggnader tas ur bruk.

  Jag tycker alltså att ni med gott samvete ska "bränna" lite kosing för att bo bra där ni trivs. Det finns ett antal knep för att bygga ekonomiskt hållbart i det långa loppet.

  En nygammal lösning är att bygga flyttbart. De mobila husområden man ser i USA har tillkommit som svar på samma problem som egentligen börjar finnas också i Sverige. Men ett flyttbart hem MÅSTE inte vara en sådan där hemsk trailer av stål. Faktum är att vanliga volymbyggda typhus är "flyttbara" i åtminstone den meningen att de transporteras i stort sett färdiga från fabrik till konsumtionsplats. Alltså borde det vara en smal sak för samma industrier att göra husen transportabla också på en andrahandsmarknad.
   
 11. P
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  hur stor del la Ni ut på Entreprenad och hur stor del gjorde Ni själva?
  Vi står själva i skedet att bygga till ca:40kvm utan badrum, enbart två sovrum samt en allyta.

  Det låter som att Ni har lyckats hålla ned kostnaderna riktigt bra.

  //Roger
   
 12. M
  Medlem Nivå 1

  Steg för steg

  Hej,

  vi håller precis på att bygga ut vårt hus i Uppsala. Jag dokumenterar bygget på en enkel fotoblogg så där kan du följa steg för steg vad vi gör. Min tanke är att det ska kunna hjälpa någon annan som står i begrepp att göra det samma.

  Vad gäller kostnad så är det väldigt svårt att säga eftersom du förmodligen får höra priser för riktigt bra byggda utbyggnader och riktigt dåliga (som den vi rev).
  En viktig del är hur utbyggnaden påverkar det befintliga huset. Kan du hitta ett sätt som lämnar det befintliga som det är så tror jag att du sparar mycket pengar. Att bolla idéer med först kunniga vänner och därefter med en yrkeskunnig inredare eller arkitekt är värt besväret.

  Vi köper utbyggnaden som totalentreprenad men där vissa svårförutsägbara delar var exkluderade.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: